Sute de tinere din Romania care aduc pe lume un copil sunt nevoite sa se descurce singure
Devin mamici mult prea devreme, insa drama lor nu se opreste aici: chiar familiile le dau a doua lovitura - nu le mai primesc acasa. Singura speranta a tinerelor sunt centrele maternale, care sunt insa pline ochi.
Numai la Targu Mures 500 de adolescente au nascut, iar unicul centru de aici poate sa primeasca doar 9 cazuri pe an. Emma are 16 ani si a ramas insarcinata in urma unei povesti sinistre. A fost obligata chiar de catre parinti sa se prostitueze la marginea drumului. Imediat dupa ce a nascut, a fost alungata de acasa si asa a ajuns in centrul de sprijin.
Pentru astfel minore linistea dureaza doar sase luni. Dupa aceasta perioada, adolescentele trebuie sa se descurce singure. Insa in tot acest timp invata cum sa fie mame. Angajatii centrului spun ca in ultimii ani numarul tinerelor care sunt alungate din familie imediat dupa ce nasc a crescut simtitor. 500 in 2012.
„Din pacate cazurile sunt multe si intervine cazul de separare al copilului fata de familia lui, si cand zic copil ma refer atat la bebelus, cat si la mamica care este minora”, explica Georgeta Prodan, director Centrul "Materna" Targu Mures.
Centrul poate sa adaposteasca doar noua tinere pentru o perioada de sase luni, asa prevede legea. Sunt insa cazuri speciale in care reprezentantii centrului sunt nevoiti sa prelungeasca "sederea" mamelor minore. Este si cazul Emmei, deocamdata unul fericit.
Aceste centre se afla in subordinea Directiilor pentru protectia Copilului, iar fondurile sunt limitate. La nivel national, 43 din 1.000 de femei care nasc sunt minore. Aceste cifre plaseaza Romania pe primul loc din Europa in ceea ce priveste numarul fetelor care raman insarcinate inainte sa implineasca 18 ani.