Salvati Copiii a ajuns la Cluj cu echipamente medicale in valoare de 34.000 de lei

12-05-2014 16:38


Cluj, Salvati Copiii, nonatologie, nou-nascuti, maternitate

Organizatia Salvati Copiii a donat astazi Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj echipamente performante pentru nou-nascuti constand intr-un monitor de functii vitale si un compresor medical de aer.

In 2013, in maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Cluj au avut loc 3.020 de nasteri, dintre care circa 13% au fost premature, iar aproape 300 de bebelusi au avut nevoie de ingrijire speciala in sectia de terapie intensiva neonatala, din cauza unor afectiuni severe care au necesitat suport respirator sau monitorizare continua a functiilor vitale.

„Peste 150 de nou-nascuti au beneficiat de ingrijiri in incubatorul donat de Salvati Copiii in urma cu un an, asigurarea confortului termic ca parte integranta a ingrijirii nou-nascutilor cu diverse afectiuni favorizand stabilizarea cardiorespiratorie dupa nastere. Compresorul oferit astazi si monitorul de functii vitale permit supravegherea continua a nou-nascutilor aflati in impas in procesul de adaptare la viata extrauterina”, a spus Ligia Daniela Blaga, medic pediatru in cadrul sectiei de Neonatologie a Spitalului clinic Judetean de Urgenta Cluj.

Conform ultimelor date statistice disponibile, in Cluj rata mortalitatii infantile este de 4,7 la mie. Chiar daca cifra este mai mica decat cea existenta la nivel national, ea ramane disproportionata, cu atat mai mult cu cat, potrivit estimarilor Salvati Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame si copii si echiparea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.

Actiunea Salvati Copiii face parte din seria unor dotari de peste 50.000 de euro initiate de Salvati Copiii in urmatoarea saptamana, in care sunt incluse patru maternitati din centrul tarii: Brasov, Cluj, Sibiu si Targu Mures.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO