Exista viata dupa moarte. In asteptarea unei inimi
In cateva zile, Institutul Inimii din Targu Mures ar putea reveni la statutul de acum aproape trei ani, dinainte ca transplantul de inima sa fie oprit - adica va fi autonom, fata de spitalul judetean Mures.
Initiativa ii apartine ministerului si ii obliga moral pe medici sa reia operatiile fara de care sute de romani nu au viitor.
Ramane insa o mare problema. Pentru ca si doctorii s-au resemnat ca nu mai fac transplanturi, listele de asteptare pentru cord nu sunt actualizate. Iata de ce pentru zeci de inimi viabile, donate in acest an, nu s-a gasit un receptor compatibil.
Mihai a fost printre primii romani salvati cu o inima primita prin transplant. El nu intelege cum, la 10 ani de la operatia lui, cel mai bun prieten al sau asteapta in zadar o inima.
Mihai Calin: "Este in spital, la Floreasca. Asteapta ca Dumnezeu sa hotarasca. Dar daca nu se hotaraste din alta parte, degeaba. Sa miscam o roata in tara asta, ca si altii sa beneficieze de ce am beneficiat noi".
Prima masura care ar trebui luata ar fi reactualizarea listelor cu bolnavii de cord care au nevoie de transplant.
Desi inca din 2009 exista un ordin care obliga centrele sa dea Agentiei de Transplant registrele la zi cu pacientii care au nevoie de o inima, pana acum Spitalul Floreasca nu s-a conformat. Nici medicii de la Mures nu au actualizat listele de asteptare de un an si trei luni. Atunci nu ne putem mira ca, informate fiind ca exista inimi puternice care pot fi transplantate, ambele centre au raspuns ca nu au receptori compatibili.
La Mures, medicii sustin ca problema a fost lipsa autonomiei pierdute acum aproape trei ani. Intrebarea e daca revenirea la statutul de institut, aprobata de minister, va aduce si reluarea transplanturilor.
Conferentiar dr. Horatiu Suciu, sef clinica: "Sigur ca se vor relua, n-am nici cea mai mica indoiala. Au fost multe situatii in care nu am facut tocmai datorita lipsurilor".
Lipsuri insa pe care Ministerul Sanatatii nu le-a recunoscut.
Raed Arafat: "Nu se pune problema lipsei de finantare acolo. Au 3 milioane de lei in stoc pe programul cardio. O sa le verificam si liste si tot".
Paradoxal, tot ce putem spera este ca Romania sa se intoarca in timp, in anii cand se faceau zece interventii pe an, cand fratele chirurgului Christian Barnard, cel care a facut primul transplant de cord din lume, venea in Romania sa opereze aici si sa ne laude.
Pe langa investitia materiala e nevoie de interes. E momentul ca medicii cu maini de aur sa treaca peste orgolii si sa puna pe primul plan interesul bolnavului cu inima fragila.
Sursa: Pro TV
Etichete: mures, transplant, ardeal, institutul inimii,
Dată publicare:
05-06-2013 11:00