Comoara din padure. Cum au invatat romanii sa castige sute de mii de euro exportand fructe de padure
Intr-o zona saraca, oameni care nu s-au multumit sa priveasca resemnati viitorul au descoperit ca pot castiga zeci de mii de euro din fructe de padure.
Cum nemtii si austriecii se dau in vant dupa macesele noastre bio, silvicultorii din Alba si Cluj au incheiat contracte avantajoase cu ei.
Strainii cumpara cu sutele de tone. Fructele care nu corespund standardelor, sunt transformate in pasta de macese extrem de ceruta in piata. Apoi, banii castigati sunt folositi pentru achizitia de utilaje si pentru impaduriri.
Macesele, ingredientul minune pentru dulceturi si siropuri, sunt sortate in centrele directiei silvice din Alba. Cele care nu corespund standardelor impuse de clientii straini sunt transformate in pasta de macese, minunata pe paine cu unt.
Cum macese s-au facut destule anul acesta, femeile nu au timp de pierdut.
Cea mai mare cantitate, peste 35 de tone ia drumul Europei unde este prelucrata si transformata in preparat de lux care se vinde de zeci de ori mai scump in magazinele specializate.
Si la Cluj, Directia Silvica castiga din exportul fructelor de padure. Mai bine de 80% din cantitatea culeasa ajunge in Germania, iar profitul sare de 100.000 de lei.
La Turda, pe 10 hectare de teren in Pepiniera Mihai Viteazul cresc in voie peste 350 de mii arbusti care sunt foarte cautati de clienti mai ales ca se vand sub pretul pietei.
Pepiniera functioneaza inca din 1923, insa de curand silvicultorii si-au facut chiar si un site unde isi promoveaza marfa.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, export, agricultura, fructe de pădure, alba, afaceri, ardeal,
Dată publicare:
21-10-2013 11:02