Capsunile romanesti au ajuns sa putrezeasca pe camp
Cand nu avem, ne plangem. Cand ne da Domnul nu stim ce sa facem cu ele. Acesta este paradoxul romanesc, valabil acum si in cazul super-productiei de capsuni.
Cultivatorii spun ca vor lasa cat pot din pret, numai sa isi vanda marfa. Problema e ca in multe locuri din tara nu exista centre de colectare si camere frigorifice, iar vestita capsuna gustoasa si parfumata risca sa putrezeasca pe tarla.
Cat vezi cu ochii, hotarele din vestul tarii sunt incarcate de roade. Dar degeaba. Acum e prea multa marfa si prea putina organizare.
Pentru ca in zona centrele de colectare sunt prea putine, iar camere de depozitare cu temperatura controlata inexistente, oamenii se descurca asa cum pot.
Intr-o saptamana, pretul unui kilogram de capsuni a scazut de trei ori. Daca zilele trecute a fost 9-10 lei, astazi pe camp pleaca de la 3 lei. La pieta, din cauza intermediarilor, sa dubleaza insa.
Cat despre export, nici vorba. Desi Romania ar putea livra chiar si in Uniunea Europeana, in lipsa unor proiecte din partea autoritatilor locale gustoasa capsuna romaneasca moare la ea acasa.
Exista insa, tot in vestul tarii, si cultivatori de succes. Leontin a stat mai bine de 10 ani in Germania unde a avut o afacere, desigur, cu capsuni. A cumparat pamant langa Oradea si plante din California, iar anul acesta are deja o recolta bogata
in care a investit 50.000 de euro.
Ca sa nu i se strice fructele, fermierul de langa Oradea lucreaza, bineinteles, nemteste. Si-a organizat transportul si le livreaza in ziua in care le-a cules. Acum abia face fata comenzilor pentru ca, in fiecare zi, de pe plantatia pleaca aproape o tona de capsuni.