(P) Afectiunile digestive, tratate la cel mai inalt nivel de Clinica "Badea Medica"
Tot mai multi romani sufera de afectiuni digestive cauzate de alimentatia necorespunzatoare si de programul incarcat. La nivel national, judetele din Transilvania inregistreaza cea mai mare frecventa a cazurilor de cancer colorectal.
Potrivit doctorului Cristina Pojoga, medic primar gastroenterolog in cadrul Clinicii “Badea Medica”, consumul ridicat de carne rosie, consumul redus de fibre si sedentarismul sunt cateva din cauzele care duc la aparitia acestui tip de cancer.
Endoscopia digestiva superioara (gastroscopia) si inferioara (colonoscopia) vine in sprijinul pacientilor care sufera de afectiuni digetive, procedura fiind utilizata atat pentru vizualizarea tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden), cat si a tractului digestiv inferior (colon).
Procedurile medicale de acest fel se adreseaza tuturor pacientilor cu simptome digestive - dureri abdominale, tulburari de tranzit intestinal - dar si persoanelor asimptomatice. Mai mult, investigatiile endoscopice preventive sunt sustinute in tarile vest europene prin programe finantate de sistemul sanitar, colonoscopia fiind recomandata persoanelor in varsta de peste 50 de ani.
“In cazul anumitor boli - precum boala ulceroasa, tumorile gastrice si tumorile de colon - endoscopia este cea mai buna metoda de stabilire a diagnosticului . Totodata, cu ocazia acestei investigatii se pot recolta si probe in vederea examenului microscopic. O colonoscopie efectuata chiar la persoane fara simptomatologie poate depista prezenta polipilor colonici, care pot fi indepartati in aceeasi sedinta endoscopica, evitandu-se astfel progresia lor catre tumora”, afirma doctorul Cristina Pojoga.
Aparatura de inalta performanta, precum si personalul medical de exceptie din cadrul Clinicii “Badea Medica” permit totodata efectuarea unor interventii endoscopice terapeutice in urma carora se pot realiza oprirea sangerarii in ulcere, ligatura varicelor esofagiene sau hemoroidale si indepartarea polipilor depistati pe tractul digestiv, acestea fiind doar cateva exemple.
“Desi interventiile de acest gen sunt considerate de catre unii pacienti ca fiind neplacute, se pot efectua si sub sedare, pentru a reduce disconfortul. Examinarile endoscopice au o utilitate majora in preventia si tratarea diferitelor afectiuni digestive, iar riscurile legate de aceste investigatii sunt minime”, conchide Cristina Pojoga.
Pentru mai multe detalii legate de serviciile oferite de Clinica “Badea Medica”, vizitati site-ul www.badeamedica.ro.