Spitalul Judetean Arad a ramas fara fonduri de functionare si pentru salarii. Angajatii au protestat
Salariatii celui mai mare spital din Arad s-au alaturat grevei de avertisment organizata la nivel national, anuntand ca unitatea medicala in care lucreaza a ramas fara fonduri.
Peste 150 de medici si asistente de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) au protestat doua ore, timp in care usile unitatii medicale au fost incuiate, iar accesul a fost permis doar pacientilor cu urgente.
Angajatii au protestat in holul principal, pentru ca a plouat, iar la fiecare usa de acces in cladire a fost postata o persoana pentru o prima triere a cazurilor care pot fi preluate. Totusi, au fost lasati sa intre batranii si copiii insotiti de parinti, pentru a nu astepta consultatiile in ploaie.
Alegeri 2024
07:58
Ce se întâmplă cu marii învinși ai alegerilor prezidențiale. Geoană se retrage, Ciucă este așteptat să își dea demisia
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
07:35
Bucuria de la sediile USR și PSD după anunțarea exit-poll-urilor s-a terminat rapid. Călin Georgescu este în turul 2
07:29
Evoluţia sistemului de vot în România la alegerile parlamentare după 1989
In judet, au semnat pentru greva 1700 de angajati ai sistemului sanitar, cei mai multi de la SCJU, unde exista temerea ca nu vor fi platite salariile aferente lunii noiembrie.
Delia Bonca, presedinte Sindicatul Sanitas Arad: “Sustinem toate revendicarile formulate la nivel national, dar la Arad a avem o situatie neplacuta la Spitalul judetean, pentru ca salariile pe luna noiembrie, care trebuie platite in decembrie, nu sunt cuprinse in buget. Mai grav e ca nu sunt bani nici pentru functionarea spitalului in decembrie”.
Conducerea unitatii medicale afirma ca ar fi necesari opt milioane de lei pentru functionare in ultima luna din an, suma din care 5,5 milioane ar insemna salariile pe noiembrie.
Teodora Olariu, manager SCJU Arad: “Nu avem bani de functionare pentru luna viitoare, dar asteptam o rectificare bugetara de la Casa Nationala. Speram ca sumele sa vina in timp util pentru a nu intampina dificultati”.
Protestul s-a desfasurat fara incidente, insa au existat si pacienti nemultumiti ca au fost nevoiti sa astepte pana la ora 10 pentru a fi consultati, in timp ce altii au declarat ca protestele sunt justificate pentru ca sistemul sanitar are nevoie de o finantare mai buna.
Actiuni similare au avut loc si in spitalele din judet, precum cele din Lipova si Ineu, unde angajatii s-au adunat in fata imobilelor sau pe holuri.
Si la Timisoara, medicii au intrat in greva timp de doua ore. In intervalul orar 08:00-10:00, cadrele medicale de la Spitalul Judetean de Urgenta si de la Spitalul Municipal, au permis accesul in spital doar pacientilor cu urgente.