(P) Terapie unica in Romania in cadrul Laurus Medical
Acum si in Arad - MBST- terapia prin rezonanta magnetica nucleara (sau de spin)
Tratamentul modern si eficient prin metoda MBST unica in Romania se regaseste in reteaua de clinici Laurus Medical. Medicii specialisti comunica in permanenta pentru a trata pacientii la acelasi nivel in toate filialele Laurus Medical din Romania.
Terapia prin rezonanta magnetica nucleara are doua indicatii majore in momentul de fata: ostoartrita (artroza) si osteoporoza.
Aspecte legate de artroza:
* apare ca urmare a degradarii cartilajului articular, afectand atat articulatiile mari (genunchi, sold), cat si pe cele mici (maini, picioare, coloana).
* simptomul principal, care determina pacientul sa se adreseze medicului, este durerea ce poate fii de la usoara spre moderata sau severa, cvasipermanenta, in functie de gradul de degradare a cartilajului articular. Durerea, mai ales cand este mai intensa, duce la un anumit grad de impotenta functionala, impiedicand desfasurarea, in bune conditii, a activitatilor zilnice.
Terapiile folosite in prezent pentru procesul artrozic se grupeaza in: non-invazive si invazive. Printre cele non-invazive se numara terapia medicamentoasa, cea fizicala si nou-intrata in "scena" – MBST; cele invazive cuprind infiltratiile cu substanta vascoelastica, transplantul de celule cartilaginoase si, bineinteles, artroplastiile. Toate aceste metode duc la ameliorarea durerii si imbunatatirea mobilitatii articulare, insa nu se specifica nimic despre starea cartilajului articular dupa terapie.
Din aceasta cauza, s-a s-a simtit nevoia gasirii unei metode de tratament care sa ajute cartilajul articular sa se refaca. Astfel, pornindu-se de la constatarea ca, dupa efecturea unui examen RMN de genunchi sau sold ori coloana, unii pacienti afirmau ca durerile s-au mai ameliorat, cercetatorii germani au inceput sa caute explicatiile.
Lucrand pe animale de laborator(cobai), ei au ajuns la concluzia ca terapia prin MBST duce la refacerea cartilajului articular. Au indus chimic procesul artrozic, au tratat apoi prin MBST, iar dupa 6 luni au sacrificat cobaii si, prin studii de histomorfometrie, au pus in evidenta zona de cartilaj refacut.
Aceasta metoda de tratament, nou introdusa in Romania, este unica terapie noninvaziva ce duce la refacerea cartilajului articular.
De aceasta terapie pot beneficia toti pacientii cu artroze, avand diferite localizari, care nu au atins stadii avansate, la care singura cale de rezolvare este cea chirurgicala (artroplastia). De asemenea, pacientii cu necroza aseptica de cap femural-stadii 1 si 2-pot beneficia de aceasta terapie.O particularitate importanta a metodei este ca, si pacientii care au suferit deja o artroplastie la nivelul unei articulatii, pot beneficia de tratament, intrucat metoda se poate aplica si pe materiale metalice. Diferenta dintre MBST simagnetoterapie consta in aceea ca MBST foloseste energia din interiorul tesutului (prin miscarea de spin a protonilor) pentru a obtine efectul(actionand strict la nivelul cartilajului), pe cand magnetoterapia utilizeaza doar energia furnizata de aparat( stimuland nespecific alte structuri ale organismului - nervi, fibre musculare, vase de sange).
In cazul artrozei, rezultatele se bazeaza pe senzatia subiectiva de ameliorare a durerii. Singura modalitate de evidentiere obiectiva a rezultatelor ar consta in efectuarea unui examen RMN cantitativ de genunchi sau coloana care sa masoare procentul de cartilaj refacut. In Romania nu exista, deocamdata, un astfel de aparat performant.
Osteoporoza este o boala sistemica ce afecteaza osul, caracterizata prin deteriorarea arhitecturii tesutului osos, avand drept consecinta cresterea fragilitatii osoase si a riscului de fractura.
Osteoporoza este o boala majora a epocii moderne, alaturi de bolile cardiovasculare, ce implica niste costuri foarte mari atat pentru pacient, cat si pentru societate(perioade lungi de spitalizare, programe de reabilitare prelungite interventii chirurgicale frecvente, etc).
Categoriile de persone predispuse la osteoporoza sunt:
1.femeile (80% din pacientii diagnosticati cu OP), mai ales daca au avut deja menopauza sau menopauza precoce;atlete (amenoree prelungita)
2.cei cu aport inadecvat de calciu alimentar, cu activitate fizica insuficienta, cu greutate corporala mica;
3.cei cu diferite afectiuni: digestive( sd. de malabsorbtie, sechele postrezectie gastrica), endocrine( hiperparatiroidism), metabolice( diabet zaharat), genetice( osteogenesis imperfecta);
4.cei cu terapie cortizonica de lunga durata.
5.fumatori, alcoolici
MBST este o terapie cu inalta specificitate, actionand tintit pe condrocit si osteoblast prin frecventele selective pe care le utilizeaza. Efectul acestei terapii, ce se obtine chiar pe timpul terapiei, consta in ameliorarea durerii cu un maxim la 3-4 luni si se mentine 3-4 ani. In felul acesta se obtine o imbunatatire a calitatii vietii pacientului pe timp mai indelungat.
In cazul ostoporozei, rezultatele terapiei prin MBST sunt mai usor de monitorizat - prin testul DEXA care, la 1 an dupa terapie evidentiaza o imbunatatire a scorului T, mai ales la persoanele ce nu au beneficiat de terapie medicamentoasa.
Evident, ca orice terapie, are si contraindicatii: tumorile maligne, reumatismele inflamatorii in faza acuta, bolile de piele, purtatorii de stimulator cardiac, limfoame, SIDA, sarcina.
In concluzie, MBST - terapia prin rezonanta magnetica de spin - este unica metoda noninvaziva de tratament existenta la ora actuala in Romania care actioneaza strict pe cartilaj si os, stimuland refacerea cartilajului articular degradat si formarea de os nou de buna calitate prin frecventele selective pe care le utilizeaza.
Laurus Medical Arad
Echipa medicala cu experienta, tratamente moderne si eficiente pentru ca sanatatea ta conteaza!
• Tel: 0257.213 888
www.laurusmedical.ro