Tot ce trebuie sa stii despre Parlamentul European!
Este departe de Romania, dar ne influenteza viata. Vorbim de Parlamentul European, institutie despre care multi dintre noi ar spune ca nu prezinta prea mare importanta. Nu-i chiar asa!
Nu doar ca o finantam, dar deciziile luate de europarlamentari ne afecteaza direct. 60% dintre hotararile luate la Strasbourg sunt transpuse in legislatia nationala.
Cei pe care ii alegem parlamentarii europeni ai Romaniei se plimba intre Bruxelles si Strasbourg. In Uniunea Europeana, decizia nu se ia intr-un singur loc. Pentru a adopta o lege, e nevoie ca ea sa treaca de Consiliul si Comisia Europeana, adica executivul european, care se afla la Bruxelles. Dar nu e de ajuns. Aceeasi decizie trebuie sa primeasca vot favorabil si de la puterea legislativa, adica de la parlament, aflat la Strasbourg. Asa ca, traseul unui act normativ nu e tocmai lin, iar alesii trimisi acolo se plang adeseori de prea multa birocratie.
Si sa nu va imaginati ca putem ignora deciziile eurodeputatilor. Ce voteaza ei la Strasbourg ne afecteaza direct, si nu doar pe noi, ci pe toti membrii UE. Mai bine de jumatate dintre actele adoptate in Parlamentul European sunt aplicate in fiecare dintre statele membre. Ne-am angajat prin tratat sa le respectam, si nu avem incotro. Altfel riscam sa ne judecam cu reprezentantii Comisiei Europene. A fost cazul taxei de prima inmatriculare, in care Romania era acuzata ca impunea taxe mai mari pentru automobile second-hand importate din statele membre, decat in cazul unor vehicule similare cumparate in tara.
Mediu, discriminare sau protectia consumatorului sunt doar cateva dintre domeniile de legiferare ale europarlamentarilor. Alesii de acolo pot fi consultati si in alte domenii, cum ar fi politica fiscala, politica in domeniul concurentei sau politica agricola comuna.
Parlamentul European il costa pe fiecare cetatean al Uniunii trei euro pe an.