Ce scrie presa internațională despre al doilea tur al alegerilor din România

Ultima actualizare: 24-11-2019 12:49
Klaus Iohannis, Viorica Dancila
Pro TV

Președintele pro-european al României se îndreaptă spre al doilea mandat, în care speră să consolideze statul de drept, relatează agențiile de presă Reuters și France Presse.

Românii își votează duminică viitorul președinte, „favorit pentru al doilea mandat fiind președintele Klaus Iohannis, care a pledat pentru reluarea unei reforme judiciare încetinite de guvernele Social-Democrate (PSD)”, scrie Reuters.

Sub o succesiune de guverne PSD, România a încetinit implementarea măsurilor anticorupție și a slăbit independența sistemului judiciar. Alături de Polonia și Ungaria, și ele foste state comuniste, a fost criticată dur de Bruxelles, menționează agenția de presă britanică.

Klaus Iohannis a fost văzut de către aliații vestici și Uniunea Europeană drept „protectorul statului de drept”, conform Reuters.

„Președintele pro-european al României se îndreaptă spre un al doilea mandat”, în, scrie AFP.

În urma votului de duminică, alegătorii români „sunt așteptați să îi mai ofere un mandat lui Iohannis, confirmand astfel traiectoria pro-europeană a statului membru UE”, menționează agenția de presă franceză.

De asemenea, analiștii consultați de AFP consideră că alegătorii români care au susținut alți candidați în turul întâi se vor reorienta spre Klaus Iohannis, în contextul „disprețului la adresa PSD pentru reformele judiciare controversate”.

„Partidul de stânga este văzut ca un successor al elitei care a dominat țara înainte de căderea comunismului, în 1989, și este acuzat că întreține corupția în rândurile sale”, notează AFP.

Publicația germană Deutsche Welle descrie procesul electoral de duminică drept „România: Urmărind reîntoarcerea la normalitate”.

DW scrie despre „campania de defăimare lansată de mașina de propagandă de stânga” față de Iohannis, bazată pe faptul că face parte din minoritatea sașilor din Transilvania și că aparține bisericii evanghelice luterane.

„Au spus că nu este un român adevărat, că nu își poate iubi țara ca un adevărat patriot și că își vinde țara către Bruxelles și Berlin”, menționează DW despre PSD.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO