Suspiciuni de fraudă la alegerile prezidenţiale. BEC a sesizat Parchetul


Ultimul update: Miercuri 25 Septembrie 2019 20:08
Data publicarii: Miercuri 25 Septembrie 2019 20:07
Categorie: Alegeri Prezidentiale 2019

Au apărut suspiciuni de fraudă în rândul candidaţilor la alegerile prezidenţiale.

Biroul Electoral Central a sesizat Parchetul general, din cauza semnăturilor strânse de o parte dintre cei care râvnesc la cea mai înaltă funcţie în stat.

Reprezentanţii BEC susţin că anumite semnături ar fi false.

Există o suspiciune generală a celor de la BEC, aceea că o parte dintre semnăturile strânse ar fi false. Vorbim despre candidați care au vrut să intre în această cursă prezidențială, precum Miron Cozma, care a adus pe listele de susținere semnături trase la xerox. În consecință, Miron Cozma a fost invalidat de către Biroul Electoral Central și nu va intra în această cursă pentru alegerile prezidențiale.

Pe de altă parte, există candidaturi admise de către BEC, dar în cazul cărora există alte suspiciuni. Oficialii BEC susțin că mai multe semnături se pe aceeași listă seamănă între ele. Există deci o bănuială că o singură persoană ar fi semnat de mai multe ori pentru același candidat. Există opt astfel de situații.

Este vorba despre Viorel Cataramă (Partidul Dreapta Liberală), Miron Cozma (candidat independent), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni), Cătălin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională), Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Alexandru Cumpănaşu (candidat independent), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Bobby George Marius Păunescu (candidat independent), a comunicat, marţi seară, BEC.

"Membrii Biroului Electoral Central au înţeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurărilor de fapt care au stat la baza constatărilor menţionate în cuprinsul deciziilor Biroului Electoral Central indicate anterior", precizează BEC, care invocă dispoziţii din legea pentru alegerea preşedintelui, hotărâri ale Curţii Constituţionale şi prevederi din Codul penal.

Un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, "prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influenţa îndeplinirea obligaţiei legale referitoare la numărul minim de susţinători de 200.000", explică reprezentanţii Biroului Electoral Central.

BEC citează o hotărâre a Curţii Constituţionale conform căreia "cerinţa semnăturii ca element al listelor de susţinători intră sub incidenţa dispoziţiilor din Codul penal pentru infracţiunea de fals în declaraţii iar răsturnarea prezumţiei de veridicitate se poate face numai prin constatarea falsului, în condiţiile prevăzute de lege".

CCR a respins 12 noi contestaţii

 

CCR a respins, miercuri, 12 contestaţii împotriva înregistrării candidaturilor lui Mircea Diaconu, Klaus Iohannis, Hunor Kelemen, Dan Barna, Theodor Paleologu şi Viorica Dăncilă pentru alegerile prezidenţiale. Hotărârile sunt definitive.

CCR a anunţat, miercuri, că a analizat 13 contestaţii împotriva înregistării unor candidaturi la alegerile pentru Preşedinţia României din acest an, transmite News.ro.

Astfel, Curtea Constituţională a admis contestaţia formulată de Partidul Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acţiune (A.C.A.S.A.) şi obligă Biroul Electoral Central să emită, potrivit legii, o decizie cu privire la candidatura lui Nicolae-George Epurescu la alegerile prezidenţiale.

De asemenea, în urma deliberărilor, CCR a decis să respingă trei contestaţii formulate împotriva candidaturi lui Theodor Paleologu, câte două contestaţii împotriva candidaturilor lui Mircea Diaconu, Klaus Iohannis, Dan Barna, Kelemen Hunor şi o contestaţie împotriva candidatura Vioricăi Dăncilă.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

Doar 9 dintre cei 25 de candidaţi la preşedinţie au reuşit să strângă 200.000 de semnături
BEC a respins candidatura lui Miron Cozma. Cum a obținut semnăturile necesare
Cataramă, după ce BEC i-a respins candidatura: ”Voi depune contestaţie la CCR”
VIDEO PROTVPLUS.RO