Traian Basescu sustine ca serviciile secrete romane si franceze au supravegheat-o pe Elena Udrea. CSM a pornit o ancheta


Ultimul update: Duminica 02 Noiembrie 2014 07:06
Data publicarii: Joi 30 Octombrie 2014 21:05
Categorie: Alegeri Prezidentiale 2014

Presedintele Traian Basescu acuza serviciile de informatii romanesti si franceze ca au urmarit-o pe Elena Udrea la Paris si au fotografiat-o.

Imaginile in cauza o surprind pe Udrea alaturi de doua prietene, una dintre ele fiind Alina Bica, procurorul sef al DIICOT. Consiliul Superior al Magistraturii, verifica acum daca Alinei Bica i-a fost afectata reputatia si daca prietenia ei cu un politican este etica.

Fotografiile cu Elena Udrea, Alina Bica si fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii, Anamaria Topoliceanu, la Paris au starnit un adevarat scandal. Presedintele Romaniei a analizat imaginile si a apreciat ca sunt facute de un profesionist.

Acuzatia lansata de presedinte, ca un serviciu de informatii ar fi urmarit-o pe Elena Udrea, a fost criticata de Ministerul nostru de Externe.

"O astfel de maniera de a face campanie electorala, la nivel de sef de stat, contravine grav regulilor si cutumelor diplomatice si aduce atingere, in mod neintemeiat, unei relatii de prietenie si incredere, consolidata in timp sub forma unui parteneriat strategic, intre Romania si Franta" au declarat reprezentantii MAE.

SIE a anuntat, vineri, ca nu comenteaza afirmatiile persoanelor implicate în campania electorala, iar SRI a pastrat tacerea. Si premierul a reactionat.

Cele mai multe fotografii au fost facute de la inaltime, iar unii fotografi apreciaza ca astfel de incadraturi pot fi facute cu pregatire si cunoasterea din timp a traseului persoanei vizate.

Imaginile cu pricina o arata pe Elena Udrea la cumparaturi cu Alina Bica si Anamaria Topoliceanu. Ele sunt surprinse iesind dintr-un magazin despre care Traian Basescu a spus ca este unul ieftin.

"Am observat, spre surprinderea mea, ca au fotografiat-o intr-un magazin foarte ieftin, in care o rochie e 10 euro, ma asteptam sa o prinda in niste magazine mai scumpe", a spus Basescu.

Magazinul cu pricina se numeste "Un jour Ailleurs", iar preturile hainelor oscileaza intre 100 si 500 de euro.

Alte fotografii o surprind pe Alina Bica in timp ce pare ca scoate din portbagajul masinii mai multe pungi . Procurorul sef al Directiei de Investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism sustine ca nu erau cumparaturile ei si ca doar le-a tinut sa nu cada pe jos.

Bica a cerut CSM sa faca o ancheta si sa-i apere reputatia. Vineri, inspectia judiciara a inceput o investigatie, insa in doua directii:

"Atat privind cererea de aparare a reputatiei profesionale, (,,,) cat si prin raportare la Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, ca urmare a aspectelor mediatizate in legatura cu deplasarea la Paris, în luna februarie 2014, a doamnei Alina Mihaela Bica, procuror sef al DIICOT."

Relatia de prietenie dintre Elena Udrea si Alina Bica a fost amplu comentata in spatiul public. Faptul ca un fost ministru este apropiat de procurorul sef al DIICOT, poate fi interpretat, spun analistii, ca o relatie stranie, ce poate da nastere la interpretari.

Ar putea Udrea sa influenteze anchetele de crima organizata? Prietena ei, Alina Bica a declarat ca nu si ca, daca ar avea in lucru un dosar despre Elena Udrea, ar cere sa fie atribuit altcuiva. Consiliul Superior al Magistraturii isi va spune punctul de vedere in legatura cu acest subiect in urmatoarele saptamini.

VIDEO PROTVPLUS.RO