Calin Popescu Tariceanu si-a depus candidatura la BEC, dar ca independent. Cate semnaturi a reusit sa stranga liberalul

Dată publicare: 22-09-2014 13:18
Dată actualizare: 25-09-2014 00:17


Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu si-a depus, luni, la BEC, dosarul de candidatura la alegerile prezidentiale 2014.

Tariceanu a ajuns la Biroul Electoral Central in jurul orei 10.00 si a asteptat cateva zeci de minute ca reprezentantii Biroului sa ii inregistreze candidatura. El a fost insotit de membrii partidului sau, fostii liberali Radu Stroe, Mihai Stanisoara, Daniel Barbu si Cristian David. Mai multi simpatizanti l-au asteptat pe liderul PLR in fata sediului Biroului Electoral Central, cu sloganuri gen ”Basescu la puscarie!”, ”Basescu, judecat pentru ce-a furat” si ”Jos Basescu”, dar si ”Tariceanu, presedinte”.

”Eu sunt pana in decembrie orfan de presedinte, va astept”, i-a spus un militant lui Tariceanu. ”Mie mi-e rusine cu puscariabilul care a fost”, a intervenit un altul.

Dupa ce a semnat documentele in fata reprezentantului Biroului Electoral Central, Calin Popescu Tariceanu a marturisit ca este pentru el un moment emotionant, fiind prima data intr-o astfel de postura, de candidat la Presedintia Romaniei si a adaugat ca a fost un efort foarte mare din partea celor care l-au sprijinit. Tariceanu a afirmat ca, din pacate, o parte din semnaturile pe care le-a strans in prima faza nu au putut fi folosite, deoarece erau sub sigla Partidului Liberal Reformator. ”Inca in justitie treneaza inregistrarea partidului si de aceea o parte din semnaturi nu am putut sa le folosim. Am depus peste 272.000 de semnaturi astazi si ne-am indeplinit obiectivul”, a afirmat Tariceanu.

Potrivit acestuia, ceea ce conteaza mai departe este focalizarea pe mesajul pe care doreste sa il transmita electoratului si pe necesitatea ca Romania sa faca nu numai o schimbare de regim, fireasca, dupa incheierea mandatului lui Traian Basescu. ”Eu cred ca Romania are nevoie de mai mult, are nevoie de un proiect de tara, un proiect ambitios care sa o duca pe locul pe care il merita”, a precizat Tariceanu, adaugand ca proiectul sau politic se intituleaza ”Romania, a saptea putere a Europei”. El a spus ca doreste sa dea un mesaj ”clar si de seriozitate, care sa castige increderea electoratului”.

Intrebat ce sanse crede ca are in aceasta cursa electorala pentru Presedintie, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca sondajele il arata favorit pentru turul intai pe Victor Ponta si considera ca liderul PSD este cel mai puternic contracandidat al sau. Despre candidatul pe care il va sustine, daca nu va intra in turul doi, Tariceanu a spus ca este inconjurat de zeci de sustintatori si toti nutresc aceeasi ambitie ca si el, sa inte in turul doi, astfel ca alte planuri nu au. ”Nu are importanta scorul, depinde si de performanta celorlalti, fara indoiala. Cel mai probabil, as spune ca peste 20 de procente adunate vor fi suficiente, corelate cu evolutiile celorlalti contracandidati, ca sa intru in turul doi”, a explicat Tariceanu.

Despre Elena Udrea, Tariceanu a precizat ca sustinerea presedintelui Traian Basescu pentru liderul PMP o face si sa castige, dar si sa piarda. ”Ceea ce este deranjant si, mai mult, este ilegal este modul in care actualul presedinte se comporta, in dispretul Constitutiei si al legilor, care in mod normal il obliga la o atitudine neutra si echidistanta fata de toti actorii politici, iar, prin ceea ce face, demonstreaza ca zi de zi incalca Constitutia”, a mai declarat Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu si-a mai exprimat speranta ca alegerile se vor desfasura corect, precizand ca ar fi dezonorant ca in Romania sa asistam la fraude in alegeri, cum se intampla in tarile din lumea a treia.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO