Romanii au iesit cu miile in strada cu doua zile inainte de alegeri. Imagini cu protestele din tara. FOTO SI VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014.  Vineri seara au fost organizate mitinguri in mai multe orase din tara in semn de solidaritate cu diaspora sau pentru a-i indemna pe romani sa iasa duminica la vot.

In mai multe orase ale tarii au avut loc mitinguri de sustinere. In Cluj, Sibiu si Timisoara, mii de oameni au iesit pentru Klaus Johannis si votul liber din diaspora. In schimb, la Craiova, Galati, Brasov si Baia Mare, lucrurile au fost impartite. S-au organizat marsuri atat pentru Victor Ponta, cat si pentru contracandidatul sau.

Update 22:40 Bucurestenii iesiti in strada vineri seara au plecat de la sediul PSD din Soseaua Kiseleff, cateva sute dintre ei intorcndu-se in Piata Universitatii, unde a inceput manifestatia.
Protestul de la sediul PSD s-a incheiat in jurul orei 22.15, cand cateva sute dintre cei aproximativ 2.000 de manifestanti au ales sa se intoarca la Universitate, pe traseul Piata Victoriei - Piata Romana. Cei ramasi la manifestatie scandeaza, in continuare, pentru un vot corect duminica, dar si contra premierului Victor Ponta.
 

Update 22:00 Mitingul de la Cluj-Napoca, la care au participat peste 10.000 de persoane s-a incheiat fara incidente, dupa aproximativ patru ore, timp in care manifestantii au mers in mars prin oras si au scandat impotriva premierului Victor Ponta, transmite Mediafax. Mitingul s-a incheiat in jurul orei 21.30, in fata Casei de Cultura a Studentilor din Piata Lucian Blaga, unde la finalul manifestatiei traficul rutier a fost blocat in totalitate, timp de aproximativ 15 minute.

Citește și
Cover Londra proteste
YES LA VOT. Sute de romani din Londra si Dublin, in strada pentru suplimentarea numarului de sectii in diaspora
„Sunteți mai slabi ca o pânză de păianjen”. Comandant Hezbollah care a ironizat armata israelienă pe 7 octombrie, după masacrul Hamas, ucis în atacul cu pagere explozive

Update 21:50 Manifestantii din Capitala scandeaza "Hotii! " si "DNA! " la sediul PSD din Kiseleff. Bucurestenii iesiti in strada vineri seara s-au dus de la Guvern la sediul PSD din Soseaua Kiseleff, unde huiduie, fluiera si scandeaza, printre altele, "Hotii!" si "DNA!". Manifestantii, in numar de aproximativ doua mii, au ajuns la sediul PSD in jurul orei 21.40. Circulatia rutiera pe Soseaua Kiseleff este blocata pe toate benzile.

Update 21:40 Aproximativ o mie de persoane au participat, vineri seara, la Craiova, la mitinguri pro si anti-Victor Ponta, manifestatiile avand loc la o distanta de aproximativ 200 de metri, iar jandarmii intervenind pentru ca protestatarii sa nu se intalneasca, relateaza Mediafax.

Update 21:20 Manifestantii de vineri seara din Capitala, al caror numar a crescut la aproximativ doua mii, au ajuns in fata sediului Guvernului, unde scandeaza in favoarea dreptului la vot al romanilor din diaspora, dar si contra premierului Victor Ponta.  Participantii, in majoritate tineri, au venit de la Piata Universitatii, pe traseul Piata Romana - Piata Victoriei, si s-au oprit, in jurul orei 21.00, in fata Guvernului, unde sunt incadrati de jandarmi.

 

Ei scandeaza, printre altele, "Noi votam, nu pontam", "Ponta, la gunoi, dupa turul doi", "Diaspora vrea, dar nu poate vota" si "Cine nu sare, nu vrea schimbare".Traficul in Piata Victoriei se desfasoara normal, nefiind afectat de manifestatie.
Pe retelele de socializare curg imagini de la protestele din Bucuresti.

Update 20:15 Cele peste 500 de persoane care manifesteaza vineri seara in Capitala au plecat din Piata Universitatii, in mars, spre Guvern, scandand "Demisia!" si "Iesiti din casa, daca va pasa!".In jurul orei 19.50, manifestantii au plecat din fata Teatrului National, pe trotuar, dar si pe prima banda de circulatie. Coloana lor este incadrata de jandarmi.

Update 19:40 Participantii la mitingul de la Cluj-Napoca au pornit in mars pe strazile din centrul orasului, numarul acestora depasind 5.000, si scandeaza ”Afara, afara, cu PSD din tara”, ”Jos plagiatorul” sau ”Ponta nu uita, nu ne dam pe mana ta”, transmite Mediafax.

Update 19:45 Si in Oradea s-a organizat un miting contra Ponta, la care au participat cateva sute de oameni.

Update 19:40 Aproape 1.000 de persoane, majoritatea membri ai PSD din mai multe localitati ale judetului Alba, au participat, vineri seara, la Alba Iulia, la un miting de sustinere a candidatului PSD Victor Ponta la Presedintie, transmite Mediafax. Participantii s-au adunat, vineri, in jurul orei 16.00, in centrul municipiului Alba Iulia de unde au plecat intr-un mars scandând lozinci de sustinere a candidatului PSD la presedintie Victor Ponta si impotriva contracandidatului sau Klaus Iohannis.  Oamenii, majoritatea membri PSD, unii dintre ei adusi cu un autocar sau microbuze, au purtat steaguri tricolore, baloane si haine rosii, dar si pancarte cu mesaje precum: "Cu Iohannis si cu Nuti, scapa Base toti coruptii", "Uniti votam Ponta presedinte!", "Iohannis, Tokes si Basescu - ghinion pentru Romania" sau "Cu Iohannis presedinte, Base merge inainte!".

Update 19:30 La Bucuresti sunt deja circa 500 de manifestanti. Trotuarul din fata Teatrului National e neincapator. Zona este pazita de jandarmi, relateaza Mediafax.

Update 19:30 Cosciug vopsit negru pe care scrie "In Romania, si mortii au drept de vot", la mitingul de la Brasov. Aproximativ 300 de persoane participa, vineri seara, la Brasov, la un miting pentru un vot corect in turul II al prezidentialelor, dar si impotriva lui Victor Ponta, participantii aducand un cosciug vopsit negru pe care este scris "In Romania, si mortii au drept de vot".Oamenii s-au strans in centrul Brasovului, in fata sediului Prefecturii, ai avand steaguri si pancarte cu mesaje precum "Cand justitia devine lege,rezistenta devine obligatie", "Jos Ponta", "Jos labele de pe justitie". De asemenea, ei scandeaza "Jos Ponta, jos/ Ca esti un mincinos", "Ponta nu uita, te asteapta DNA", "Brasov, trezeste-te!", "Jos comunistii", "Sectii de votare, nu manipulare", "Nu vrem sa voteze si mortii". ”Fiti cu noi in turul doi", "Cerem ca mortilor sa li se retraga dreptul la vot."

Update 19:20 Peste 2.000 de persoane, intre care parinti cu copii in carucioare, participa si la Sibiu la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al prezidentialelor, doi manifestanti costumati in Mickey Mouse purtand un banner cu: "Uniunea Soarecilor Lingai - USL".Oamenii au inceput sa se adune in Piata Mare din Sibiu la ora 18.00, avand steaguri tricolore, dar si pancarte inscriptionate cu mesaje precum: "Solidari cu diaspora", "Yes la vot", "Ghinion, ghinion, tara s-a trezit din somn", transmite Mediafax. De asemenea, ei scandeaza in semn de solidaritate cu romanii din diaspora, dar si ca indemn pentru romanii din tara de a iesi la vot: "Fiti in turul doi", "Iesi, voteaza, stampila ta conteaza", "Cine nu voteaza, tara o tradeaza" si "Nu politica in Biserica".

Majoritatea manifestantilor sunt tineri, insa exista si pensionari si parinti cu copii in carucioare, precum si persoane sosite din strainatate."Sunt din Paris, din diaspora, si am venit sa votez la Sibiu. Sunt sibian, plecat din tara din 1981, am venit sa votez acasa, pentru ca in Paris nu se poate. Spun un lucru: nu furati voturile din diaspora", a declarat Octavian, unul dintre participantii la miting.

In jurul orei 18.30, protestatarii au pornit in mars pe Bulevardul pietonal din centrul orasului, pe care urmeaza sa-l strabata de mai multe ori pana la ora 20.00, cand este termenul limita de autorizare a actiunii supravegheate de jandarmi. Marsul este condus de doua persoane costumate in Mickey Mouse, care poarta un banner pe care se poate citi: "Uniunea Soarecilor Lingai - USL". La un moment dat, participantii au fluturat un steag urias de cel putin 15 metri lungime si au intonat imnul national. Inainte de a porni in mars, participantilor la miting le-a fost distribuit un regulament al manifestarii, in care se precizeaza, printre altele, ca sunt interzise scandarile pro-Iohannis sau anti-Ponta. Actiunea de la Sibiu este organizata de trei tineri din oras.

Update 19:00 Peste 1.000 de persoane participa, vineri seara, la Timisoara, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale, manifestare la care s-au scandat si lozinci impotriva premierului Victor Ponta, transmite Mediafax. Oamenii au inceput sa se adune incepand cu ora 18.00, in Piata Victoriei, avand steaguri tricolore, dar si ale regiunilor istorice ale Romaniei, precum si pancarte cu mesaje inscriptionate precum: "Alaturi de romanii din diaspora", "Votati cu capul, nu cu stomacul", "Yes la vot".

Update 18:50  Peste 1.500 de persoane participa, vineri seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor, acestea scandand ”Jos Ponta” si avand pancarte pe care scrie ”Ponta nu uita ca Ardealul nu te vrea”.Participantii la miting s-au adunat, vineri seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand bannere cu mesaje precum ”Ponta nu uita ca Ardealul nu te vrea”, ”Victoras esti pe faras”, ”Iohannis presedinte, neamtul nu ne minte”, ”Guvernul tradarii a pus capat rabdarii”, ”Nu alegem intre candidati, ci intre doua lumi”, ”Romania nu uita, votul este arma ta”, transmite Mediafax. Oamenii scandeaza ”Jos Ponta”, ”Jos Ponta, jos/Ca esti un mincinos”, ”Poporul al treilea candidat”, ”Solidaritate”.

Cornel Valcu, unul dintre organizatorii manifestarii, a declarat ca scopul mitingului este multiplu si se refera in primul rand la ce s-a intamplat romanilor din diaspora in primul tur al alegerilor prezidentiale.”Multi romani nu au putut sa voteze in diaspora si exista riscul sa se intample din nou in turul al doilea. Nu ne-au convins masurile lui Ponta pentru turul al doilea. Protestul este unul al societatii civile, in care ne spunem nemultumirile”, a spus Valcu.

Acesta a citit ”Declaratia de la Cluj”, in sapte puncte, in care se cere viitorului presedinte al Romaniei si intregii clase politice sa isi asume reforma clasei politice, respectarea separarii puterilor in stat si limitarea imunitatii demnitarilor exclusiv la declaratii politice, alocarea a 6% din PIB pentru sanatate si a 6% pentru educatie, oprirea defrisarilor ilegale, incetarea oricarui discurs separatist si care instiga pe criterii rasiale si de clasa.

”Aici sau peste hotare suntem cu totii cetateni ai Romaniei, proiectul de tara este al nostru, ramanem solidari si atenti la comportamentul clasei politice si al decidentilor. La 25 de ani de la revolutia romana reafirmam valorile acesteia si avertizam ca nu mai toleran nicio tradare a intereselor noastre legitime”, se mai arata in ”Declaratia de la Cluj”.Manifestantii urmeaza sa plece intr-un mars pe strazile din centrul municipiului, pana in cartierul Marasti, marsul urmand sa se incheie in fata Casei de Cultura a Studentilor.

Update 18:45 Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, vineri seara, in Piata Palatului Culturii, din Iasi, scandand lozinci impotriva lui Victor Ponta, fluturand steaguri si avand vuvuzele si pancarte cu mesaje anti-Ponta, manifestantii primind autorizatie doar pentru miting, nu si pentru mars. Cei aproximativ 300 de ieseni s-au adunat in Piata Palatului Culturii, din Iasi, in jurul orei 18.00, ei avand autorizatie pentru miting pana la ora 20.00, manifestatia debutand cu intonarea imnului national, transmite Mediafax.

Desi cerusera autorizatie de miting pentru Piata Unirii, organizatorii actiunii au primit aprobare doar pentru Piata Palatului Culturii. De asemenea, Primaria condusa de social-democratul Gheorghe Nichita nu a aprobat autorizatie si pentru organizarea unui mars.Manifestantii scandeaza lozinci precum: "Ghinion/Ghinion/Iasiul s-a trezit din somn"", "Nu mai vrem niciun pic/presedinte bolsevic". "Ascultati-i pe nepoti si nu-i mai votati pe hoti", "Noi votam, nu plagiem". Totodata, protestatarii au pancarte pe care se poate citi: "Terminam ce-am inceput in '89", "Victor Viorel Ponta - Impostura" si "Doar Ponta poate minti in halul asta".In zona unde se desfasoara protestul au fost mobilizate mai multe echipaje de Politie si Jandarmerie.

Update 18:45 Peste 300 de persoane, in majoritate tineri, manifesteaza vineri seara, in Piata Universitatii din Capitala, pentru un vot corect in turul 2 al prezidentialelor, dar si impotriva premierului Victor Ponta, afisand pancarte cu mesaje ca "Am muncit pentru copiii nostri, vom vota pentru viitorul lor". Oamenii s-au adunat, incepand de la ora 18.00, pe trotuarul din fata Teatrului National, unde manifesteaza incadrati de jandarmi. Manifestantii scandeaza "Jos, jos, jos! Premierul este mincinos!", "Ghinion, ghinion! Tara s-a trezit din somn", "Ceausescu n-a murit, este Ponta travestit", "Ponta, nu uita, diaspora nu este a ta", "PSD, doar coruptie" si "Victor Ponta, nu uita, esti mai rau ca Ebola".La protest au fost aduse steaguri si pancarte cu mesaje precum: "Taxe si accize fara numar. Dottore plagiatorul" si "Am muncit pentru copiii nosti, vom vota pentru viitorul lor".

Update 18:30 Aproximativ 1.000 de persoane participa, vineri seara, in Arad, la un miting pentru organizarea de alegeri libere, protestatarii scandand lozinci si la adresa guvernarii si a premierului Victor Ponta, transmite Mediafax.Circa 1.000 de manifestanti s-au adunat la ora 17.00, in fata Casei Sindicatelor din centrul orasului, iar o ora mai tarziu au pornit in mars pe Bulevardul Revolutiei, prin fata Primariei si a Teatrului de Stat.  Oamenii au intonat imnul Romaniei, iar pe traseu au scandat lozinci atat pentru organizarea de alegeri libere, cat si impotriva premierului Victor Ponta: "Veniti cu noi in turul doi", "Daca va pasa, nu stati in casa", "Vrem alegeri libere", "Jos Ponta, Aradul nu te vrea".

De asemenea, protestatarii au purtat pancarte inscriptionate cu mesaje, precum: "Klaus, Klaus, scapa-ne de Mickey Mouse", "Guvernul nesimtit, pe romani i-a umilit", "Jos PSD, jos Ponta", "Veniti cu noi sa fim eroi in turul doi".Mai multe persoane au adus vuvuzele cu care fac zgomot in timpul marsului, iar alti participanti flutura steagurile Romaniei. Printre cei aproximativ 1.000 de manifestanti se numara si parinti tineri cu bebelusi in carucioare, dar si numerosi studenti si pensionari.  Unul dintre organizatorii manifestarii de la Arad, Vlad Botos, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca prin acest protest se cere Guvernului organizarea de alegeri libere, atat in tara, cat si in diaspora.

Update 18:35 Aproximativ 800 de simpatizanti ai PSD au participat, vineri dupa-amiaza, la Brasov, la un miting de sustinere a lui Victor Ponta, ei marsaluind timp de aproximativ o ora si jumatate prin centrul orasului, transmite Mediafax. Participantii s-au adunat, vineri, in Centrul Civic din Brasov, de unde, in jurul orei 16.00, au pornit in mars pana in Piata Sfatului, unde au strigat ”Ponta presedinte”.Ulterior, cei aproximativ 800 de simpatizanti ai PSD, care au avut steaguri si vuvuzele, s-au retras, actiunea durand aproximativ o ora si jumatate.Pe parcursul mitingului, care a fost autorizat, oamenii au fost insotiti de jandarmi, fara sa se inregistreze incidente.De la ora 18.00, la Brasov, va avea loc un miting de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale. 

Update 18:40 Sute de persoane militeaza in centrul Craiovei pentru alegeri corecte.

Update 18:30 La Sibiu, peste 2000 de oameni s-au adunat la un miting de sustinere pentru Klaus Iohannis. Vezi aici IMAGINI LIVE de la protestele din Sibiu.

Update 18:00 In Cluj Napoca s-au strans deja cateva sute de manifestanti in centrul orasului. Vezi aici IMAGINI LIVE din Cluj.

Pe retelele sociale au fost create in aceasta saptamana mai multe pagini de eveniment prin care romanii sunt invitati sa iasa in strada pentru a-i indemna pe cei indecisi sa-si exercite dreptul la vot, dar si sa-si arate sustinerea fata de romanii din diaspora care au intampinat dificultati la votul din primul tur.

Pe pagina de eveniment "14 noiembrie, alegem liberi, in strada! (Romania)" si-au anuntat pana acum participarea la proteste circa 44.000 de oameni. Manifestatiile sunt anuntate pentru ora 18.00, in Bucuresti- Piata Universitatii, Timisoara-Piata Victorii, Cluj-Piata Unirii, Iasi-Prefectura, Constanta-Parc Primarie, Brasov-Prefectura, Piatra Neamt-Teatrul Tineretului si Craiova-Piata Mihai Viteazu, Oradea-Piata Unirii, Galati.

"Draga Romane, tu cel care te-ai gandit sa nu votezi in data de 16 noiembrie, Iesi la vot! Iesi la vot pentru mine, pentru tine, pentru copiii tai.Iesi la vot pentru a da o lectie clasei politice care te ignora. Iesi la vot pentru cei care au murit in ’89 tocmai ca tu sa ai azi libertatea de a alege. Iesi la vot pentru a arata ca vrei o schimbare, nu doar promisiuni desarte. Iesi la vot ! Nu alege sa nu alegi !Vino vineri, 14 noiembrie, orele 18, in …………………… pentru a-ti sustine dreptul constitutional !Iesi la vot pentru ca e dreptul tau !Cu drag, Romania" este indemnul de pe Facebook.

Weekend-ul trecut, peste 20.000 de oameni au marsaluit in Capitala si in mai multe orase, din solidaritate cu romanii de peste hotare, suparati ca autoritatile nu le-au asigurat conditii civilizate pentru a putea vota.

Sursa foto: Mediafax foto/ Hotnews/ Facebook

Articol recomandat de sport.ro
Ianis Hagi ar fi luat o decizie neașteptată! Condiția pusă ca să plece de la Rangers
Ianis Hagi ar fi luat o decizie neașteptată! Condiția pusă ca să plece de la Rangers
Citește și...
YES LA VOT. Acuzatii de brutalitate nejustificata la Brasov, dupa un miting pentru alegeri corecte. Raspunsul Jandarmeriei
YES LA VOT. Acuzatii de brutalitate nejustificata la Brasov, dupa un miting pentru alegeri corecte. Raspunsul Jandarmeriei

Mai multe persoane au fost ranite dupa o interventie in forta a jandarmeriei la un miting de sustinere a romanilor din diaspora. S-a intamplat la Brasov, unde protestatarii ii acuza pe jandarmi de brutalitate nejustificata.

YES LA VOT. Sute de romani din Londra si Dublin, in strada pentru suplimentarea numarului de sectii in diaspora
YES LA VOT. Sute de romani din Londra si Dublin, in strada pentru suplimentarea numarului de sectii in diaspora

Sute de oameni s-au adunat, duminica seara, la Londra, Dublin si Madrid. La Londra s-a scandat ''Jos comunismul'', in timp ce la Dublin, oamenii aveau afise pe care cereau sa fie lasati sa voteze.

YES LA VOT. Mitingurile de sambata din Romania au ajuns in presa internationala. Ce scriu Reuters, France 24 sau Ria Novosti
YES LA VOT. Mitingurile de sambata din Romania au ajuns in presa internationala. Ce scriu Reuters, France 24 sau Ria Novosti

Agentiile si publicatiile internationale de presa au scris despre manifestatiile care au avut loc sambata seara in Romania, in care oamenii au cerut organizarea de alegeri libere.

YES LA VOT.
YES LA VOT. "Vrem sectii noi in turul 2". Mii de romani au cerut in strada alegeri libere si corecte. GALERIE FOTO

"Diaspora voteaza" si "Vrem sectii noi in turul 2" - sunt doua dintre lozincile, scandate la protestele de sambata seara, din Capitala si alte orase.

YES LA VOT. Mitinguri pentru alegeri libere si corecte in diaspora. Mii de oameni au cantat in cor
YES LA VOT. Mitinguri pentru alegeri libere si corecte in diaspora. Mii de oameni au cantat in cor "Desteapta-te, romane"

Nici nu a inceput bine campania electorala ca in mai multe orase din tara au loc mitinguri de protest pentru alegeri libere si corecte. Cele mai multe dintre adunari au fost anuntate si organizate pe retelele de socializare.

Recomandări
Deficitul bugetar al României va depăși 120 de miliarde de lei. Economiștii se așteaptă la taxe mărite anul viitor
Deficitul bugetar al României va depăși 120 de miliarde de lei. Economiștii se așteaptă la taxe mărite anul viitor

Statul va continua să cheltuiască mai mulți bani decât poate strânge la buget, în următoarele luni. Asta arată noua împărțire a fondurilor, decisă luni de Guvern. 

Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată

Vin ajutoare din toate colțurile țării pentru sinistrații din Galați. Oamenii au mare nevoie de detergenti, dezinfectanți, saltele și pături. Până acum, au fost donate și multe haine ori încălțăminte.

Cea mai sângeroasă zi a conflictului dintre Israel și Hezbollah, de la războiul din 2006. Peste 270 de morți și 700 de răniți
Cea mai sângeroasă zi a conflictului dintre Israel și Hezbollah, de la războiul din 2006. Peste 270 de morți și 700 de răniți

Este cea mai sângeroasă zi a conflictului dintre Israel și Hezbollah, de la războiul din 2006.