Programul de guvernare cu care PSD a castigat alegerile. Salariile bugetarilor ar urma sa fie marite cu 20% anual

Dată publicare: 12-12-2016 18:56
Dată actualizare: 15-12-2016 07:07


Castigatorul detasat al alegerilor de duminica este Partidul Social Democrat, care se pregateste acum de guvernare.

Programul pe care l-au promis social democratii in campanie le-a adus victoria in 35 de judete, din 42.

Asadar, de acum inainte, trebuie sa si puna in practica, majorarilele salariale, reducerea somajului, si beneficiile fiscale, promise pentru companii.

Primul mesaj dat duminica de Liviu Dragnea, dupa Exit Poll-uri, a fost cel pentru partenerii externi.

Liviu Dragnea: "Romania isi va respecta toate angajamentele internationale, strategice si economice. Si toate parteneriatele."

Seful PSD a promis apoi ca va respecta programul de guvernare prezentat in campania electorala.

Liviu Dragnea: "Vreau sa-i asigur pe toti romanii ca tot ceea ce am prezentat in programul nostru economic in aceasta campanie electorala va fi pus in practica de un guvern PSD"

Iata ce contine asadar acest program, care a castigat 45% din voturi, un scor istoric la parlamentare pentru PSD.

Impozit zero pe venit din 2018, pentru toate salariile sub 2.000 de lei, dar si pentru medici si IT-isti, indiferent de sumele incasate. Restul vor avea impozit de 10%, fata de 16% cat e acum.

Salariul minim brut va urca la 1.750 lei in 2020, de la 1.250 lei cat este in prezent.

Salariul mediu brut va ajunge la 3.950 lei, fata de 2.800 lei acum - cel putin asta scrie in documentele PSD. Tot la capitolul salarii: bugetarii vor primi majorari de 20% anual.

Programul de guvernare din campanie prevede si dublarea punctului de pensie pana in 2021. Scad si contributiile sociale platite de angajati, potrivit promisiunilor PSD , la 35%, iar cotizatiile pentru somaj, risc de accidente si creante salariale vor fi eliminate.

Impozitul pe terenul agricol lucrat va fi si el zero de la 1 ianuarie 2018. O reducere de un procent a TVA-ului va intra in vigoare, conform programului PSD, in acelasi timp cu eliminarea TVA la vanzarea de locuinte.

60.000 mii de elevi vor primi 400 de euro ca ajutor de terminarea gimnaziului, iar tinerii sub 26 de ani, aflati intr-o forma de invatamant sau angajati vor primi credite de 40.000 lei pentru cursuri, chiri sau avans de casa.

Interesant va fi daca toate aceste angajamente electorale se vor regasi integral si in programul de guvernare. Votat odata cu investirea cabinetului, acesta devine lege, iar Liviu Dragnea a promis ca va respecta pana la virgula documentul.


VIDEO PROTVPLUS.RO