New York Times: "Alegatorii par sa fi readus la putere PSD, la un an dupa ce protestele au dus la demisia Guvernului PSD"
Publicatia americana New York Times dedica un amplu articol in pagina electronica rezultatelor estimate ale alegerilor parlamentare din Romania.
"Alegatorii par sa fi readus la putere Partidul Social Democrat, formatiune de centru-stanga, in cadrul alegerilor parlamentare de duminica, la un an de la amplele proteste din Bucuresti care au dus la demisia precedentului Guvern format de acest partid", se arata in articolul semnat de jurnalistul Kit Gillet.
Autorul textului arata ca, cel mai probabil, PSD va forma o alianta cu ALDE, dupa o campanie electorala in care social-democratii au promis cresterea salariilor si a pensiilor, investitii in infrastructura si in sanatate, precum si reducerea impozitelor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Romania este tara cu cea mai rapida crestere economica din Uniunea Europeana, dar salariile raman mici, iar asta ii determina pe multi romani sa plece la munca peste hotare", potrivit New York Times.
In articol se face referire si la rata de participare de 40% la scrutinul de duminica. "Anii de scandaluri politice si de condamnari in cazuri de coruptie la nivel inalt i-au deziluzionat pe alegatori. Chiar daca rezultatul este net favorabil PSD, aspectele legate de coruptie ridica acum semne de intrebare cu privire la cine va fi prim-ministru in noul guvern", se arata in articol.
"Fostul premier PSD Victor Ponta este anchetat, fiind suspectat de spalare de bani, fals si complicitate la evaziune fiscala. Liviu Dragnea, liderul partidului, a fost condamnat in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru frauda electorala si exclusese posibilitatea de a fi propus premier. La fel facuse si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, care a fost prim-ministru intre 2004 si 2008 si a fost acuzat in iulie de marturie mincinoasa, acuzatie pe care o neaga. Presedintele tarii, Klaus Iohannis, insista ca viitorul premier sa nu fi fost condamnat si sa nu fie tinta unei anchete in derulare", noteaza publicatia americana.
In analiza se mai arata ca rezultatul acestor alegeri nu este unul neasteptat, o surpriza fiind, poate, faptul ca PNL nu a avut parte de suficienta sustinere pentru a construi o majoritate alaturi de USR, formatiune care "a avut, in campanie, o platforma in care se pledeaza pentru mai multa transparenta la guvernare".
In articol se puncteaza si faptul ca "spre deosebire de alegerile care au avut loc anul acesta in alte tari din Europa, pozitia Romaniei in cadrul Uniunii Europene nu a fost o tema des adusa in discutie in campania electorala".
Sursa: Agerpres
Etichete: alegeri, The New York Times, alegeri parlamentare,
Dată publicare:
12-12-2016 07:11