Ciolacu: Avem posibilitatea să nu se constituie Parlamentul pe data de 21. „Fiecare poate să aibă o problemă în acea zi”

Ultima actualizare: 14-12-2020 22:26
Candidații PNL duc la sediul PSD o scrisoare în care le transmit că nu mai au ”dreptul moral de conduce România”
Inquam/ George Calin

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, deţinătorul funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, susţine că există posibilitatea ca noul Parlament să nu se poată constitui în 21 decembrie, dacă nu este întrunit cvorumul.

El spune că nu „instigă”, dar că „fiecare poate să aibă o problemă în acea zi”, conform News.ro.

„Dacă vrei să joci în extrem şi iei în batjocură votul românilor şi te duci tu la Vila Lac 1 şi faci aranjamente şi împarţi tu, după cheremul tău, cum îţi vine ţie, tot ce reprezintă Parlamentul, atuncea este normal ca şi reacţia celor care nu au fost invitaţi să fie în aceeaşi măsură”, explică liderul PSD.

Lliderul PSD Marcel Ciolacu i-a catalogat pe preşedinţii PNL şi USR, Ludovic Orban, respectiv Dan Barna, drept „gemenii eşecului” şi a reafirmat că PSD nu va renunţa la ideea de a obţine funcţii de conducere în cele două camere ale Parlamentului.

„Noi am anunţat foarte clar că o să candidăm atât la funcţia de preşedinte al Camerei, cât şi la funcţia de preşedinte al Senatului. Este dreptul şi al domniilor lor, chiar dacă au pierdut alegerile, să candideze pentru această funcţie. Ce m-a deranjat foarte mult, fiind neconstituţional şi lucru în premieră pentru politica românească, acest troc al gemenilor eşecului. S-au strâns şi au împărţit toate funcţiile din Parlament cum şi-au dorit ei. (...) Există trei hotărâri ale CCR-ului, există regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului, există regulamentul plenului comun, deci toate nu permit acest lucru. Şi atunci am anunţat că vom lupta şi vom ataca cu tot ce avem la îndemână, constituţional şi legal, de a nu se întâmpla acest lucru şi aceste trocuri de împărţire”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seară la România Tv.

În acest context, preşedintele social-democrat a avansat ideea conform căreia este posibil ca Parlamentul să nu se constituie în 21 decembrie.

„Legiuitorii s-au gândit că s-ar putea să apară unii care pierd, să se unească să ia ei... cei care au câştigat, voturile celor care au câştigat să nu mai conteze. Asta se întâmplă în momentul acesta. Nu se poate, legal, acest lucru. Am informat pe toată lumea, vedeţi, avem posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe data de 21 (decembrie - n.r.). Există în regulament, în cazul în care nu sunt două treimi, Parlamentul nu se constituie”, a adăugat Ciolacu.

Întrebat dacă social-democraţii ar absenta în mod deliberat de la şedinţa de constituire a noului Legislativ, Ciolacu a răspuns că „fiecare poate să aibă o problemă în acea zi”, el subliniind că nu vrea să „instige”.

„Nu deliberat. Fiecare poate să aibă o problemă în acea zi, să... dacă nu respectăm, există toate pârghiile. Eu spun, eu nu instig sau nu... nu am nicio problemă. Dar există această portiţă în regulament şi se poate întâmpla să nu se constituie Parlamentul României. Trebuie să respecţi democraţia şi votul românilor. Dacă vrei să joci în extrem şi iei în batjocură votul românilor şi te duci tu la Vila Lac 1 şi faci aranjamente şi împarţi tu, după cheremul tău, cum îţi vine ţie, tot ce reprezintă Parlamentul, atuncea este normal ca şi reacţia celor care nu au fost invitaţi să fie în aceeaşi măsură”, a explicat preşedintele PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că, dat fiind că Biroul Electoral Central a anunţat atribuirea mandatelor în urma alegerilor din 6 decembrie, convoacă noul Parlament în 21 decembrie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO