Rezultate finale alegeri locale 2020. Cine a câştigat în judeţul Harghita la primării, Consiliul Județean și Consilii Locale

Dată publicare: 30-09-2020 10:44
Dată actualizare: 30-09-2020 11:02


Alegeri locale 27 septembrie 2020

Candidaţii UDMR au câştigat majoritatea primăriilor din Harghita, a mandatelor de consilier judeţean şi local, precum şi preşedinţia CJ, arată datele din procesele verbale finale ale alegerilor locale, făcute publice de Biroul Electoral Judeţean (BEJ).

Potrivit sursei citate, candidaţii UDMR au câştigat şi 48 din cele 67 de primării din Harghita, în vreme ce reprezentanţii PSD au câştigat şapte primării, iar cei ai Alianţei Maghiare din Transilvania şi-au adjudecat victoria în cinci localităţi.

De asemenea, un număr de cinci candidaţi independenţi au câştigat alegerile locale pentru funcţia de primar de duminică, iar Partidul Naţional Liberal şi Partidul Oamenilor Liberi au câştigat câte o primărie din judeţ.

Consiliul Județean Harghita și Consiliile Locale

 

UDMR a obţinut cele mai multe voturi, respectiv 62.666, din totalul de 107.877 valabil exprimate, şi la scrutinul pentru alegerea consilierilor locali.

Potrivit procesului verbal final al BEJ, candidaţii UDMR şi-au adjudecat 570 de locuri de consilieri judeţeni, din totalul de 835 existent în judeţ.

La distanţă mare se situează Alianţa Maghiară din Transilvania, care are 138 de consilieri, în vreme ce PSD a câştigat 49 de mandate, iar PNL va avea un număr de 34 de consilieri.

Totodată, Partidul Oamenilor Liberi va avea 14 consilieri în localităţile judeţului, Partidul Mişcarea Populară - 8, Alianţa USR PLUS - 3, Partidul Pro România - 2 consilieri, iar câte un consilier vor avea Partidul Civic Maghiar, Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), ALDE şi Blocul Unităţii Naţionale.

De asemenea, un număr de 13 independenţi au câştigat mandate de consilieri locali.

La Consiliul Judeţean, UDMR a obţinut 19 mandate, cu unul în plus faţă de acum patru ani, candidaţii Uniunii fiind votaţi de 64.894 de alegători din cei 105.199 care au avut voturi valabil exprimate.

Procesul verbal final făcut public de BEJ mai arată că au mai obţinut mandate de consilieri judeţeni şi patru reprezentanţi ai Alianţei Maghiare din Transilvania, trei de la Partidul Social Democrat şi câte doi de la Partidul Naţional Liberal, respectiv Partidul Oamenilor Liberi.

Președinte Consiliul Județean Harghita

 

UDMR a câştigat şi conducerea Consiliului Judeţean Harghita, actualul preşedinte, Borboly Csaba, obţinând al patrulea mandat, după ce a primit 69.822 de voturi, din cele 108.176 valabil exprimate, ceea ce înseamnă 64,54%.

El este urmat de candidatul Alianţei Maghiare din Transilvania, Mezei János, care a obţinut 13,5% dintre preferinţele alegătorilor, de cel al PNL, Sebastian-Victor Buzilă, votat de 5,6% dintre alegători, şi de cel al PSD, Costin Hîrlav, cu 5,5% din voturi.

La diferenţă mare se situează ceilalţi candidaţi la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita.

Primăria Miercurea Ciuc

 

În ceea ce priveşte alegerile pentru Primăria Miercurea Ciuc, acestea au fost câştigate detaşat de candidatul UDMR Korodi Attila, care a primit 8.072 de voturi, din cele 10.940 valabil exprimate, ceea ce înseamnă 73,78 %, arată procesul verbal final al scrutinului de duminică.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO