Marcel Vela a delegat conducerea comisiei pentru coordonarea alegerilor, deoarece candidează. PSD îi cere demisia

Marcel Vela
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a delegat conducerea Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor unui secretar de stat, deoarece el însuşi candidează pe listele PNL.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, l-a delegat pe secretarul de stat Gheorghe Sorescu să conducă sedinţele Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale. Reprezentanţii PSD susţin că Vela trebuie să demisioneze. "Ori eşti candidatul Marcel Vela, ori eşti ministrul de Interne Marcel Vela.(...) Domnule Vela, nu e mai cinstit să îi lăsaţi pe Duduieni să organizeze alegerile?!", spun aceştia.

 

De ce şi-a delegat Marcel Vela atribuţiile

 

Vela a precizat vineri seara, într-o intervenţie telefonică la RTV, că aceasta este singura atribuţie pe care a delegat-o, el continuând să îşi exercite funcţia de ministru al Afacerilor Interne în perioada următoare.

Citește și
Marcel Vela
Marcel Vela, reacție după scandalul clanurilor: ”Suntem cu ochii pe voi”. VIDEO

"Nu este nicio premieră, poate este o premieră prin faptul că un ministru tratează cu fair-play faptul că este candidat şi îşi deleagă atribuţiile de a conduce Comisia tehnică unui secretar de stat care se ocupă strict de prefecturi. (...) Eu am considerat că este fair-play (...). Repet, am delegat atribuţiile conducerii, prezidării unei comisii tehnice care se ocupă strict de problemele, de toate analizele care ţin de evoluţia şi organizarea alegerilor în relaţia cu prefecturile, deci nu sunt atribuţiile ministrului Afacerilor Interne în integralitatea lor sau în totalitatea lor", a declarat Marcel Vela.

El a adăugat că, pe perioada campaniei electorale, va rămâne la minister.

"Sunt pe lista de consiliu local şi consiliu judeţean în calitatea mea de preşedinte al filialei PNL Caraş-Severin, pentru a fi alături de colegii mei implicaţi în campania electorală. Eu voi fi la minister în toată această perioadă, îmi voi face datoria şi veţi vedea că toată procedura aceasta, şi electorală, dar şi activitatea ministerului în zona criminogenă, împotriva infracţionalităţii, va fi la înălţime", a spus Vela.

Ministrul Afacerilor Interne a garantat că alegerile locale din 27 septembrie vor fi organizate "foarte bine" şi că vor fi "cele mai corecte alegeri".

"Vor fi organizate foarte bine alegerile, vor fi cele mai corecte alegeri şi fără probleme cu privire la infracţionalitate, pentru că nu doar Comisia tehnică implică organizarea alegerilor, organizarea alegerilor este mult mai amplă, ceea ce ţine şi de siguranţa desfăşurării procesului electoral şi de păstrarea liniştii şi ordinii publice, lucruri care rămân în atribuţia ministrului. Ministrul este la datorie, ministerul îşi va face datoria. (...) Aşadar, prezidarea acestei comisii am considerat că este mai bine să o facă domnul secretar de stat care se ocupă strict de acest domeniu", a mai declarat Marcel Vela.

 

Comunicatul Ministerului Afacerilor Interne

 

"Ca urmare a informaţiilor eronate apărute în spatiul public, referitoare la delegarea unei atribuţii a ministrului afacerilor interne cãtre un secretar de stat, pentru perioada 27 august-27 septembrie, facem următoarele precizări cu privire la OMAI nr. 163/27 august 2020:

În perioada 27 august - 27 septembrie, domnul Gheorghe Sorescu, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului, a fost delegat ca, în numele ministrului afacerilor interne, să conducă sedinţele Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale", a transmis, vineri seară, Ministerul Afacerilor Interne.

Gheorghe Sorescu va semna în aceastã perioadã înscrisurile ce rezultă ca urmare a şedinţelor Comisiei tehnice.

"Toate atribuţiile ministerului sunt derulate conform prevederilor legale", a precizat MAI.

 

Reacţia PSD

"Ministrul de Interne, Marcel Vela, trebuie să demisioneze. Şmecheria cu suspendarea din Comisia pentru organizarea alegerilor nu merge! Ori eşti candidatul Marcel Vela, ori eşti ministrul de Interne Marcel Vela", au afirmat reprezentanţii PSD, într-o postare pe Facebook.

Ei susţin că Vela nu poate fi şi candidat şi şeful celor care se ocupă ca alegerile să se desfăşoare legal.

"Nu poţi fi şi candidat şi şeful celor care veghează ca alegerile să se desfăşoare conform legii. Să foloseşti poliştiştii ca agenţi electorali pentru a te alege tu şi camarila ta este trafic de influenţă. Conform Codului penal. Domnule Vela, nu e mai cinstit să îi lăsaţi pe Duduieni să organizeze alegerile?!", au adăugat reprezentanţii PSD.

Citește și...
Ministrul Marcel Vela nu a venit în Parlament, ca să fie audiat de Comisia
Ministrul Marcel Vela nu a venit în Parlament, ca să fie audiat de Comisia "Sparanghelul"

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a lipsit marţi, de la audierile Comisiei parlamentară de anchetă privind românii care au plecat la cules de sparanghel.

Marcel Vela, reacție după scandalul clanurilor: ”Suntem cu ochii pe voi”. VIDEO
Marcel Vela, reacție după scandalul clanurilor: ”Suntem cu ochii pe voi”. VIDEO

Ministerul Afacerilor Interne desfăşoară ample acţiuni, împreună cu alte structuri, pentru destructurarea clanurilor interlope, a declarat, vineri, ministrul Marcel Vela.

Vela amenință:
Vela amenință: "Toată zona de control va fi pe teren". Ce spune despre redeschiderea restaurantelor

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, sâmbătă, la Deva, că toate instituţiile cu atribuţii de control şi verificare vor fi în teren, în contextul epidemiei de COVID-19.

Recomandări
O nouă conductă de gaze ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei”
O nouă conductă de gaze ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei”

O nouă conductă de gaze inaugurată sâmbătă în Bulgaria după un deceniu de amânări ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare.

2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc

2022 va intra în istorie drept cel mai secetos an trăit de omenire până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru că pământul să-și revină și să rodească, așa cum se întâmpla în anii trecuți.

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”
Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, în Marea Baltică, au încetat, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt pentru AFP, scrie News.ro