„Un cămin sigur pentru copilul tău”. Sfaturi pentru părinți și copii de la ISU Botoșani menite să reducă accidentele casnice
Un proiect unic în țară salvează vieți și reușește să reducă numărul copiilor care cad victime accidentelor casnice.
Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani țin lunar ședințe de consiliere cu părinții. Adulții sunt învățați cum să-i ferească pe cei mici de pericolele din gospodărie, astfel încât să nu fie loviți, arși, intoxicați, ori otrăviți din greșeală.
Un băiețel de numai un an este în stare gravă la spital în Iași. A fost adus cu elicopterul, după ce s-a opărit cu mincare fierbinte în casa părintească. Nimeni nu îl supraveghea.
Viorel Atomei, primar comuna Hudești: „Mama făcea mâncare și a lăsat să meargă la baie și în acest timp copilul a tras o cratiță de pe aragaz și s-a fript”.
Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt Spitalul de Copii Iași: „Internat în serviciul de terapie intensivă, este intubat”.
Astfel de întâmplări speră să prevină cei de la ISU Botoșani, prin proiectul „Un cămin sigur pentru copilul tău”.
Din 2018, pompieri și paramedici au avut zeci de întâlniri cu mii de părinți din județ cărora le-au amintit că minorii sub 5 ani trebuie supravegheați în permanență.
Nu trebuie scăpați din ochi mai ales atunci când sunt în bucătărie, pe balcon, aproape de ferestre sau pe scara blocului.
În bucătaria fiecăruia dintre noi sunt foarte multe pericole pentru copii. Un robot de bucătărie dacă, după ce l-ați folosit îl lăsați acolo, copilul vă fi tentat. Printre sfaturile pe care părinții le-au primit au fost să nu își lase copiii lângă aragaz sau lânga masa pe care sunt lichide fierbinți.
Să nu țină chibriturile, cuțitele și alte obiecte asemănătoare la îndemâna celor mici și să nu pună pe mobilă obiecte care pot cădea peste ei sau se pot sparge.
Asigurarea ferestrelor și ușilor pentru a nu permite accesul copilului la scări sau balcon, și folosirea de protecții la prize au fost alte sfaturi utile.
Mamă: „Mi-au spus să fiu atenta la copii, mai ales la curent, să nu umble la sobă”.
Mamă: „Balconul să fie închis, în fața geamului să nu avem vreun scaun sau ceva”.
Iar rezultatele, în cei 6 ani de eforturi, se văd.
Dorina Lupu, purtător de cuvânt ISU Botoșani: „Numărul copiilor care ajung la spital din cauza accidentelor casnice a scăzut de la peste 1.500 la 1.000”.
La întâlnirile cu cei de la ISU au fost chemați și preoții, care vor duce consilierea părinților mai departe, în biserici.
După Botoșani, și alte inspectorate din țară dezvoltă proiecte similare.