„Am salariu 1.400 de lei și 4 copilași”. Greva din educație continuă, după ultimele negocieri cu Guvernul

×
Codul embed a fost copiat

La câteva ore după o altă rundă de negocieri eșuate, purtătorul de cuvânt al Guvernului a venit cu nouă ofertă pentru greviștii din Educație.

Pe lângă primele anuale oferite în două tranșe cadrelor didactice, Executivul propune creșteri salariale și prime inclusiv pentru personalul nedidactic.

Chiar dacă sindicaliștii anunțaseră deja că nu cedează fără salarii mai mari cu 25%, joi au ieșit cu miile în strada și au traversat Capitală.

În jur de 14.000 de angajaţi din învăţământ au fost joi în stradă. Peste 2 ore şi-au strigat păsurile. Vor în primul rând salarii mai mari. Cei mai mulţi erau deja nervoşi după propunerile făcute aseară de guvernanţi pe care le-au numit umilitoare.

Protestatar: „Ne-au aruncat o ciozvârtă prin gard, “luați și voi, fraierilor…”
Reporter: „Sunteți profesor?”
Protestatar: „Mecanic de întreținere. Cu 1.400 de lei ce să faci? Am 4 copilași. Am 4 servicii. Serviciul principal e acesta, de mecanic de întreținere de la Liceul Teoretic Nichita Stănescu. Mai sunt administrator, casier și contabil la asociații de proprietari.”

Protestatar: „Doleanțele le știu. Le-am repetat, am obosit, nu mai putem sta la clasă, nu mai putem sta acasă, avem colegi care nu au din ce trăi.”

Între timp, Executivul a revenit cu aceeaşi ofertă.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Repet următoarele sume. 1.000 de lei pentru personalul didactic şi personalul didactic auxiliar în luna iunie. Este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca în luna octombrie a acestui an, pe același card, să fie încărcată suma de 1.500 de lei.

Banii ar fi putut fi folosiți și pentru achiziții personale, şi pentru materiale didactice.

Marius Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret”: „Miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale.”

Ca răspuns, Piaţa Victoriei a continuat să se umple.

La o jumătate de oră după ce liderii au anunțat că o nu acceptă oferta guvernului, o masă uriașă de oameni s-a pus în mișcare. În regim de urgență, traficul pe mai multe artere a fost oprit.

Printre participanți au fost și profesori sosiți cu copiii lor, dar și elevi.

Protestatară: „Un an de zile am purtat trei rânduri de haine, chiar și copiii mă întrebau doamna, ai putea să vii mai elegant, doamna, de ce nu-ți permiți altceva?”

Protestatar: „Meseria asta de cadru didactic este cea mai nedreptățită din România și merită mai mult respect.”

Protestatar: „Lipsește dedicația profesorilor. Nu sunt destul de motivați, marea cauză că au un salariu foarte mic.”
Protestar: „Felicitări colegilor din țară. Sperăm să ne mobilizăm, să avem puterea să plecăm în marș spre Parlament. Să fim și noi astăzi indisciplinați.”

Președintele Iohannis, aflat la Sibiu, a încercat să-i convingă pe dascăli că e nevoie de timp, pentru a se găsi soluții pentru nevoile lor şi a stat de vorbă cu câţiva elevi.

Klaus Iohannis, președintele României: „În mod natural și sindicatele cer foarte mult și dacă se poate, cer foarte mulți bani. Cu toate că e simplu de înțeles, asta e o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat.”

După terminarea mitingului, sindicaliştii au fost chemaţI la guvern la o nouă rundă de negocieri care au eşuat din nou.

Seara târziu Guvernul a anunțat că, pe lângă primele de 2.500 de lei oferite în două tranșe anuale pentru personalul didactic şi cel didactic auxiliar, personalul nedidactic ar urma să beneficieze de salarii mai mari cu 9% în medie, dar și de prime de câte 500 de lei, în iunie şi octombrie.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Cele 20.000 de cadre, categorii de de personal didactic sau cei 55.000 de oameni din categoria personalului nedidactic nu vor primi aceste sume pe care le-am menționat ca ajutoare sociale, ci este o formă de respect față de activitatea lor. Vor fi prime care să contribuie până la urmă la completarea veniturilor lor într-o perioadă, evident, dificilă pentru toți”.

Protestatar: „Sm cerut mărire cu 25%. E treaba Guvernului cu ce îmbracă aceste creșteri, nu cu vouchere”.

Sindicaliștii anuntaseră deja proteste în stradă și săptămâna viitoare.

Citește și...
Johnny Depp a cântat într-o ie făcută cadou de Viorica de la Clejani. Împlinește 60 de ani
Johnny Depp a cântat într-o ie făcută cadou de Viorica de la Clejani. Împlinește 60 de ani

Johnny Depp a făcut spectacol joi seară în București, pe scena de la Romexpo. Faimosul actor a venit însoțit de nume grele ale muzicii rock, alături de care a înființat o trupă, în urmă cu peste un deceniu.

Doi hoţi au făcut prăpăd într-un cartier rezidențial de la marginea Bucureştiului. De la un păgubit au furat 5.000 de euro
Doi hoţi au făcut prăpăd într-un cartier rezidențial de la marginea Bucureştiului. De la un păgubit au furat 5.000 de euro

Poliţiştii sunt pe urmele a doi hoţi care şi-au făcut de cap într-un cartier de case de la marginea Bucureştiului. În puterea nopţii au luat la rând toate maşinile parcate, dar şi toate curţile.

Cod portocaliu de ploi torențiale în 12 județe. În unele locuri, cantitățile de apă vor depăși 50 l/mp
Cod portocaliu de ploi torențiale în 12 județe. În unele locuri, cantitățile de apă vor depăși 50 l/mp

Meteorologii au emis vineri un cod portocaliu de instabilitate atmosferică, fiind aşteptate cantităţi importante de precipitaţii, descărcări electrice şi rafale de vânt.

Recomandări
Rusia, furibundă la adresa României: Ipocrită, sprijină imoral regimul nazist, contribuie la creșterea numărului de victime
Rusia, furibundă la adresa României: Ipocrită, sprijină imoral regimul nazist, contribuie la creșterea numărului de victime

Ministerul rus de Externe a catalogat decizia autorităţilor române de a reduce prezenţa diplomatică rusă în România ca fiind un act ostil care nu va rămâne fără răspuns.

Trenurile Soarelui 2023: 32 de garnituri vor face legătura cu litoralul. Prețul unui bilet
Trenurile Soarelui 2023: 32 de garnituri vor face legătura cu litoralul. Prețul unui bilet

CFR Călători va suplimenta, de vinerea viitoare, numărul trenurilor care leagă litoralul de restul țării.

Donald Trump a fost inculpat oficial. Este prima dată în istoria SUA când un fost președinte este pus sub acuzare
Donald Trump a fost inculpat oficial. Este prima dată în istoria SUA când un fost președinte este pus sub acuzare

Fostul preşedinte american Donald Trump a anunţat joi că a fost inculpat în dosarul arhivelor Casei Albe, unde este acuzat că a luat cutii întregi de documente, unele dintre ele confidenţiale, când a părăsit Casa Albă, notează AFP.