Ziua Marinei 2018. Iohannis a vorbit despre securitatea regională, la cel mai mare spectacol naval al anului. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Ziua Marinei 2018. România este miercuri în plină sărbătoare şi celebrează Sfânta Maria şi Ziua Marinei. La mare se desfăşoară o ceremonie impresionantă, la care participă sute de militari, cu nave, avioane de vânătoare şi elicoptere.

10.000 de turişti s-au strâns pe faleza cazinoului din Constanţa să admire spectacolul. Preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, au dat startul festivităţilor.

Ceremonia de înălţare a drapelului României a fost însoţită de 21 de salve de tun - tradiţie păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare. După discursurile oficiale, Zeul Neptun a venit din larg cu nava şi spectacolul pe mare a început. Paraşutiştii au survolat zona cu steagurile României, Uniunii Europene şi NATO.

Bricul Mircea, un velier având la bord cadeţi din Italia, şi cele mai noi remorchere multifuncţionale ale marinarilor noştri au încântat publicul cu manevrele navale.

Participantă: „Am venit cu multă speranţă şi cu multă bucurie. Sunt din Constanța, dar nu pierd ocazia să fiu aici."

Citește și
Ziua Marinei 2018
Ziua Marinei 2018. Militarii au făcut ultimele pregătiri. Premiera din acest an

Au intrat apoi în scenă scafandrii care au sărit în mare dintr-un elicopter. Apoi, un episod de luptă împotriva „inamicilor", la care au participat toate navele din larg- a entuziasmat publicul.

Spectactorii au fost impresionaţi şi de spectacolul oferit de 2 elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P8 Posedion - al Statelor Unite ale Americii, o corvetă românească şi trei ambarcaţiuni rapide, care au simulat atacul unui submarin.

Femeie: „Un loc foarte bun în faţă am prins. Am venit de la 7.”

Puşcaşii marini au „atacat" malul cu 10 ambarcaţiuni rapide. Le-au respins însă atacul vedeta blindată „Rovine", două avioane de luptă F 16, două elicoptere Puma şi trei tunuri de 100 de milimetri.

Sarah Morgan, ofiţer de aviaţie:Eu sunt în Forţele Aeriene, sunt obişnuită cu avioanele de vânătoare. Mă bucur să mă aflu aici, să văd navele. Este fantastic, nu mi-am imaginat că va fi un eveniment de o asemenea amploare!"

Marinarii s-au implicat şi în combaterea migraţiei ilegale pe mare. Misiunile lor nu s-au oprit însă aici.

Reporter: „Mesaj pentru marinarii români?”

Participant: „Să fie sănătoşi în primul rând, să-şi iubească patria, să facă totul cu drag. Și noi să ne mândrim de ei, sunt copiii noştri, sunt nepoţi.”

 

VIDEO de la ceremonie:

Desfășurarea evenimentelor, LIVE UPDATE:

UPDATE 13:30: Festivitățile s-au mutat în Portul Tomis

În urmă cu puţin timp, toate forţele au defilat pe faleza din fata comandamentului Flotei, în faţa a mii de turişti. Manifestările se vor muta apoi în Portul Tomis.

Ilknur Pintilie, corespondent Știrile ProTv: „Festivitățile zilei Marinei Române s-au încheiat în urmă cu puțin timp aici, pe faleza comandamentului naval din Constanța. S-au desfășurat aceste activități în fața a 10.000 de persoane. Cu siguranță, nu vor regreta că și-au petrecut dimineața aici, pe un soare dogorâtor. Vedetele din acest an au fost avioanele militare, elicopterele de luptă și bine cunoscutele fregate Mărășești și Regele Ferdinand. Valsul celor trei remorchere – Vârtosul, Vânjosul și Voinicul – au încântat publicul. În public s-a aflat și președintele Klaus Iohannis, care s-a arătat emoționat de spectacolul pus în scenă de marinari. La final, a ținut să-i salute și pe cercetașii României, prezenți la eveniment, și a schimbat câteva urări cu cei din public. Festivitățile continuă în Portul Tomis, unde s-a dat deja startul concursurilor tradiționale marinărești.”

UPDATE 11:30: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a apreciat, miercuri, de Ziua Marinei Române, activitatea marinarilor români care sunt angajaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Într-un mesaj transmis pe Facebook, Carmen Dan a subliniat că marinarii poliţişti de frontieră şi-au dovedit profesionalismul atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

„În Ministerul Afacerilor Interne avem marinari poliţişti de frontieră de care suntem mândri pentru că au dovedit profesionalism nu doar în acţiunile curente de protejare a graniţelor noastre maritime şi fluviale, dar şi în misiunile internaţionale la care participă constant", a scris ministrul.

Ea le-a transmis tuturor celor care îşi servesc patria sub pavilion naţional „multă sănătate, putere de muncă şi înţelegere din partea familiei".

Citește și: Incidente la Ziua Marinei din acest an. Doi militari au primit îngrijiri medicale

UPDATE 11:20: Doi militari care participau miercuri la ceremoniile care au loc la Constanţa cu ocazia Zilei Marinei au avut nevoie de îngrijiri medicale. Celor doi li s-a făcut rău în timpul ceremoniei, ambii fiind scoşi din formaţie pentru a primi îngrijiri medicale, conform News.ro.

Este vorba despre un militar american şi despre unul din Ucraina.

UPDATE 11:15:  Premierul Viorica Dăncilă le-a transmis miercuri marinarilor militari şi civili un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Marinei Române, menţionând că, sub drapelul naţional, aceştia aduc zi de zi „noi sensuri şi înţelegeri profunde devotamentului, curajului, profesionalismului", conform Agerpres.

„15 august este o zi cu semnificaţii puternice pentru români: prăznuirea Adormirii Maicii Domnului şi Ziua Marinei Române. Gândul meu se îndreaptă astăzi spre marinarii militari şi civili, spre toţi cei care s-au dedicat domeniilor cu specific naval. Sub drapelul naţional, ei aduc zi de zi noi sensuri şi înţelegeri profunde devotamentului, curajului, profesionalismului. Prin participarea la exerciţiile multinaţionale alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică şi contribuţia activă la implementarea măsurilor colective de securitate ale Alianţei, militarii din Forţele Navale Române aduc cinste României", potrivit mesajului transmis de Viorica Dăncilă.

UPDATE 11:10: Mesajul lui Liviu Dragnea, de Ziua Marinei 2018: „Marinarii fac cinste României”

UPDATE 11.00: Mesajul șeful Statului Major al Forțelor Navale, Viceamiral Dr. Alexandru Mîrșu, transmite, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române. 

UPDATE 10:30: Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a făcut declarații: 

„Forțele Navale se prezintă ca un organism aflat în plin proces de modernizare. Anul 2018, Anul Centenar, va fi unul de referință pentru Marina Română. Suntem în prim proces de selectare a câștigătorului proceselui de achizițe a corvetelor multifuncționale. Toate aceste programe pornesc de la dorința de a întări poziția de reacție imediată a Forțelor Navale. 2018 este cel de-al doilea an consecutiv în care Parlamentul și Guvernul au alocat aprobarea a 2% din PIB pentru Apărare.  Anul 2018 este foarte intens și din punct de vedere al pregătirii cu multe exerciții și acțiuni. Nu trebuie uitată resursa umană. Pentru conducerea MApN, e foarte important să investim în educație.”

UPDATE 10:20: Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs: 

Vă mărturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dvs. are o încărcătură specială în această zi. Reîntâlnirea cu oameni din toate colțurile țării care vin, în fiecare an, în număr așa de mare, e emoționantă. Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor care ne unesc, în Centenarul României. Aniversarea trebuie să reprezinte pentru noi un moment de reflecție, astfel că toți care gândim și simțim românește să construim o Românie mai bună, pe care ne-o dorim cu toții.

Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are și o importanță strategică pentru noi, mai ales că este unul volatil. Forțelor Navale le revine un rol foarte important în asigurarea suveranității și securității statului român. De altfel, evoluțiile din această regiune s-au aflat pe agenda summitului NATO de la Bruxelles de luna trecută.

Atenția acordată Mării Negre și menționarea sa repetată în documentele de la summit reprezintă importanța strategică pentru Alianță. Aceste hotărâri, care corespund întocmai intereselor României, vor conduce inclusiv la întărirea flancului estic al NATO.

Trebuie să fim realiști și să înțelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. România rămâne, însă, o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate. E fundamental să avem capacitatea și înțelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolidat poziția de partener NATO important. Sunt ferm convins că doar cooperarea internațională constituie soluția consolidării păcii și securității globale. Accentul pus pe dimensiunea economică a acestei cooperări poate aduce beneficii economice. Nu trebuie să uităm că Marea Neagră e o punte de legătură între Europa, Asia Centrală. România nu poate fi cu adevărat un actor regional fără o armată puternică, dotată cu tehnică militară modernă, bine instruite și capabile să facă față oricăror provocări.

Dragi marinari, această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de țara de care aparțin, reprezintă o mare familie, care se ajută la nevoie. Fie că serviți în Marina Militară sau Civilă, reprezentați cei mai buni ambasadori ai țării noastre.”

UPDATE 10:10: Are loc ceremonia de înălțare a drapelului, însoțită de 21 de salve de tun.

, cât și pe pagina de Facebook.

 

UPDATE 10:00: Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au ajuns la eveniment. El a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Manifestările dedicate Zilei Marinei Române au început duminică, 5 august, la Galaţi, cel mai mare port fluvial şi maritim al României, evenimente fiind organizate de Forţele Navale Române la Constanţa, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă până miercuri, 15 august, când este programat, la Constanţa, cel mai mare spectacol naval.

Program de Ziua Marinei

Exerciţiul Naval Forţele Navale Române 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 10.00 - 12.30, la Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea. Activităţile specifice vor continua, între orele 13.00 - 15.00, în Portul Tomis din Constanţa, unde marinarii militari vor organiza jocuri şi concursuri tradiţionale marinăreşti.

Conform programului ceremoniilor, după intonarea imnului naţional, discursurile oficialităţilor şi o ceremonie religioasă, va începe spectacolul naval. Oamenii vor putea vedea cu acest prilej nava-şcoală Mircea, cele trei remorchere ale Forţelor Navale, iar evenimentul va continua cu lansarea unor scafandri de la bordul unui elicopter şi cu o secvenţă de luptă împotriva aviaţiei inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare, informează News.ro.

Scenariul va continua apoi cu o procedură standard de căutare şi de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian" şi de trei ambarcaţiuni rapide. După descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer şi de pe mare.

Un alt moment va fi legat de combaterea migraţiei ilegale pe mare, urmând să fie realizat de nave şi ambarcaţiuni ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii pe Mare.

În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audienţa printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare şi detaşamentele de militari din Forţele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

Ziua se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Forţelor Navale, susţinut pe faleza din Constanţa, începând cu ora 20,00, iar marinarii militari se vor retrage cu torţe, în intervalul orar 21,00 - 23,00, în oraşele Constanţa şi Mangalia.

La Muzeul Naţional al Marinei Române din Constanţa, intrarea va fi liberă miercuri între orele 9.00 - 17.00.

Un vas din epoca romană va defila pe Dunăre

Un vas din epoca romană va defila, miercuri dimineaţa, pe Dunăre, în cadrul manifestărilor organizate de autorităţi cu prilejul Zilei Marinei Române şi al Zilelor municipiului Tulcea, iar la bord se vor afla sportivi de performanţă ai clubului Danubius.

Vasul roman, botezat Fridericiana Alexandrina Navis (FAN), a fost reconstruit în cadrul unui proiect finanţat anul trecut de Universitatea Nurnberg cu prilejul împlinirii a 275 de ani de activitate şi respectă toate detaliile unei bărci utilizată pentru patrulare pe Dunăre în secolul I, atunci când a fost datată.

„La bordul navei, avem două tipuri de vâsle. Sunt vâsle cu o lungime de 1,18 metri şi altele cu o lungime de 0,5 metri al căror capăt diferă şi care se utilizau în funcţie de adâncimea fluviului. (...) A fost o navă de patrulare a Dunării. Cu o asemenea navă se puteau deplasa rapid trupe când atacau barbarii. Atunci, Dunărea şi Rinul erau un fel de autostradă", a declarat, într-o conferinţă de presă, iniţiatorul proiectului, profesorul de istorie antică din cadrul Universităţii Nurnberg, Boris Dreyer.

Reconstrucţia FAN după una din navele descoperite în apropiere de oraşul german Ingolstadt a început în urmă cu un an şi jumătate, potrivit sursei citate, şi s-a încheiat în luna aprilie 2018.

„Sunt vinovat, în mare măsură, de venirea acestei nave la Tulcea. M-am gândit că ar fi bine să fie şi la gurile Dunării, având în vedere că în antichitate se naviga de la izvoare până în Tulcea de astăzi", a declarat cercetătorul din cadrul Institutului de Arheologie din Iaşi, Alexander Rubel.

Potrivit directorului ICEM, Sorin Ailincăi, miercuri dimineaţă, FAN va încheia parada vaselor militare care va avea loc pe Dunăre, cu prilejul Zilei Marinei Române şi al Zilelor municipiului Tulcea.

„Nava romană va fi ultima din parada navală, înaintea concursului de bărci cu rame. Va avea doar o trecere, va saluta publicul şi îşi va continua drumul. La final, va fi suită pe peridoc şi se va întoarce în Germania", a menţionat directorul ICEM.

În timpul paradei, la bordul FAN vor fi 14 sportivi ai clubului Danubius. „Toţi cei 14 sportivi sunt din judeţ sunt medaliaţi la campionatele naţionale şi s-au oferit voluntari pentru acţiune. Cel mai mic are 12 ani, iar cel mai mare 17 ani", a precizat antrenorul de kaiac-canoe, Doru Lazăr.

Cine participă la eveniment

La eveniment şi-au anunţat prezenţa preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Organizaţia judeţeană PSD Constanţa susţine că „nu este exclusă posibilitatea ca la ceremonii să apară "persoane incitatoare la violenţă, cu scopul de a adresa injurii nu numai principalului partid de guvernământ, ci şi administraţiilor centrale reprezentate la festivităţi".

„În contextul tulburărilor din ultimele zile, de pe scena politică românească, Organizaţia Judeţeană a Partidului Social Democrat Constanţa consideră că nu este exclusă posibilitatea ca, la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei, să apară persoane incitatoare la violenţă, cu scopul de a adresa injurii nu numai principalului partid de guvernământ, ci şi administraţiilor centrale reprezentate la festivităţile de mâine”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a PSD Constanţa.

Organizaţia Judeţeană PSD Constanţa precizează că „se delimitează de orice potenţială atitudine antisocială, de acţiuni violente, care nu urmăresc decât destabilizare, cu menţiunea că social-democraţii nu au fost, nu sunt şi nu vor fi nicicând adepţii sau promotorii instigării la violenţă, sub nicio formă”.

Evenimente și la Galați

Mii de gălăţeni sunt aşteptaţi, miercuri, pe faleza Dunării din Galaţi, pentru a asista la concerte, concursuri pentru copii şi adulţi, o paradă de nave militare şi civile, dar şi un impresionant foc de artificii, toate consacrate Zilei Marinei.

Potrivit biroului de presă al Primăriei Galaţi, programul va începe de dimineaţă, când fostul multiplu campion olimpic Ivan Patzaichin va da startul celei de-a VI-a ediţii a competiţiei de vâslit viteză în canotci de 10+1, competiţie înscrisă în campania „Descoperă Rowmania - România naturală văzută din barcă".

Potrivit organizatorilor, între orele 10.00 şi 14.30, se vor face înscrierea participanţilor, acomodarea cu ambarcaţiunile, o demonstraţie de vâslit, o şedinţă tehnică şi concursul propriu-zis. Între orele 14.30 şi 15.00 va avea loc festivitatea de premiere.

Începând cu ora 16.30, şi până la 18.30, este programat ceremonialul militar şi religios de Ziua Marinei şi a Sfintei Maria. După defilarea Gărzii de Onoare, ridicarea Drapelului de luptă, sfinţirea şi lansarea ancorei de flori, în memoria celor căzuţi la datorie pe ape, va urma parada navelor militare, care vor prezenta publicului un exerciţiu tactic cu vase de luptă şi apoi parada navelor civile.

Pe scena amplasată pe faleza superioară a Dunării, de la ora 19.30, se va da startul spectacolelor, în cadrul Festivalului „Fir Întins", cu un moment emoţionant: „Ave Maria" - în interpretarea Ad Libitum Voices. Acesta va fi urmat de recitaluri Irina Rimes şi trupa Vunk, iar de la 22.45, timp de 15 minute este programat focul de artificii, lansat de pe o barjă aflată pe Dunăre.

Pentru organizarea manifestărilor de Ziua Marinei, Primăria Galaţi a alocat peste 216.000 lei.

Restricții de trafic

Aproximativ 250 de jandarmi de la Gruparea Mobilă Constanţa, în cooperare cu Poliţia Judeţeană Constanţa, Serviciul Poliţiei Rutiere, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Garda de Coastă şi Poliţia Locală, vor asigura ordinea publică la sărbătorirea Zilei Marinei.

De asemenea, între orele 7.00-15.00, traficul rutier va fi restricţionat în zona peninsulară a municipiului Constanţa: intersecţia străzii Traian cu strada Termele Romane până la Poarta 1 Port Constanţa; intersecţia străzii Traian cu Bulevardul Tomis până în Piaţa Ovidiu; prelungirea străzii Traian, pe Valea Portului, până la Poarta 1 Port Constanţa; intersecţia străzii Traian cu strada Negru Vodă şi intersecţia străzii Negru Vodă cu strada Ecaterina Varga.

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
PSD Constanţa, avertisment înainte de Ziua Marinei. ”Nu este exclus”
PSD Constanţa, avertisment înainte de Ziua Marinei. ”Nu este exclus”

Organizaţia judeţeană PSD Constanţa susţine că ”nu este exclusă posibilitatea ca, la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei, să apară persoane incitatoare la violenţă”.

Ziua Marinei 2018. Militarii au făcut ultimele pregătiri. Premiera din acest an
Ziua Marinei 2018. Militarii au făcut ultimele pregătiri. Premiera din acest an

Mii de turişti au venit luni pe faleza Cazinoului din Constanța, pentru a urmări repetiţia generală de Ziua Marinei române.

Ziua Marinei Române este marcată, în premieră, în şapte oraşe din România
Ziua Marinei Române este marcată, în premieră, în şapte oraşe din România

Ziua Marinei Române va fi marcată, în premieră, în şapte oraşe din ţară - Constanţa, Galaţi, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă, a anunţat Statul Major al Forţelor Navale Române.

Ziua Marinei 2018. Sfaturi pentru cei peste 150.000 de turişti prezenţi pe litoral
Ziua Marinei 2018. Sfaturi pentru cei peste 150.000 de turişti prezenţi pe litoral

Este vârf de sezon pe litoral, unde sunt peste 150.000 de turişti.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.