Ziua Internațională a Microbiomului, sărbătorită anual pe 27 iunie
În fiecare an, pe data de 27 iunie, omenirea sărbătorește Ziua Internațională a Microbiomului. Tema aleasă anul acesta este „Diversitatea” și echilibrul ideal al organismului care se simte la interior și se vede la exterior.
Ce este microbiomul?
Microbionul uman este practic genomul care stă la baza tuturor microbilor noștri. Microbiomul uman prezintă, estimativ, 100 de trilioane de microbi. Majoritatea acestor microbi trăiesc în tractul digestiv.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Datele statistice ne arată că 39 de trilioane de celule microbiene, inclusiv bacterii, viruși și fungi, trăiesc atât pe suprafața organismului, cât și în interiorul corpului nostru.
Pentru a ne da seama mai bine, o persoană care cântărește 70 de kilograme numărul total de bacterii este de 38 de trilioane. Ce trebuie să reținem este că microbiomul reprezintă o comunitate de bacterii benefice pentru organismul uman.
Rolul microbiomului pentru organismul uman
Aceste bacterii sunt prezente în mod natural pe piele și sunt necesare pentru echilibrul intregului organism. Ele ne ajută la întărirea mecanismelor naturale de apărare. Mai exact, aceste bacterii susțin sănătatea și starea de bine a organismului și ne ajută la întărirea mecanismelor naturale de apărare ale corpului nostru.
Microbiomul uman este alcătuit din comunități de bacterii, virusuri, dar și ciuperci (fungi)) cu o complexitate mai mare decât genomul uman în sine. Ca o comparație, microbiomul deține 3,3 milioane de gene unice, în timp ce întregul genom uman are aproximativ 23.000 de gene.
Microbiomul are chiar o influență asupra comportamentului uman, ceea ce îl face un organ esențial fară de care nu am putea funcționa optim.
Ce înseamnă Microbiota Intestinală?
Știați că până la 90% din populația bacteriană intestinală este reprezentată de specii precum Firmicutes/Bacteroidetes? Microbiota intestinală este cel mai mare organ din corp și este responsabilă pentru funcții vitale metabolice și de protecție.
Sunt mulți factori care pot cauza un dezechilibru la nivelul microbiotei interstinale. Contează stilul de viață, vârsta, infecțiile, bolile de care suferim, alimentația dezechilibrată, dar și antibioticele pe care le-am folosit de-a lungul timpului.
Trebuie să știm că probioticele sunt microorganisme vii, sau „bacterii utile”. Atunci când sunt consumate în cantități adecvate, acestea pot contribui la echilibrarea și refacerea microflorei intestinale și pot ameliora tulburări gastrointestinale. Acestea ajută la reglarea echilibrului florei noaste bacteriene.
Probioticele sunt foarte importante în menținerea sănătății întregului organism și acestea vin la pachet cu mai multe beneficii:
-Ajută la menținerea și refacerea echilibrului microbiotei intestinale
-Ajută la diminuarea efectelor adverse asociate tratamentului cu antibiotic
-Restabilesc bariera gastrică fiziologică
Articol susținut de Linex
Citește și: „Îmi era era ruşine”. David Popovici, amintire legată de Robert Glinţă