Ziua Europei 2017. Mesajul pe care liderii politici l-au transmis cu ocazia zilei de 9 mai


Ultimul update: Vineri 12 Mai 2017 00:02
Data publicarii: Marti 09 Mai 2017 07:44
Categorie: Stiri actuale
Ziua Europei

ZIUA EUROPEI 2017. Romanii sarbatoresc un deceniu de cand sunt membrii Uniunii Europene.

ZIUA EUROPEI 2017. In fiecare an, pe 9 mai, europenii si nu numai sarbatoresc Ziua Europei, considerata a fi un simbol al pacii si unitatii in divesitate a continentului european.

Acum 67 de ani, pe 9 mai 1950, Ministru francez de Afaceri Externe, Robert Schuman, rostea discursul sau memorabil prin care isi propunea sa creeze noi forme de cooperarare politica si economica la nivelul statelor aflate pe teritoriul continentului european.

Momentul a ramas cunoscut in istorie sub numele de "Declaratia Schuman", iar scopul primordial al acesteia era de a evita experientele traumatizante a celor doua razboaie mondiale si de a elimina orice fel de focar care ar putea degenera o noua conflagratie mondiala intre statele europene.

Planul Schuman sau a fost unul de natura economica, unde statele europene aveau sa-si puna in comun resursele indispensabile purtarii razboiului: productia de carbune si otel, care peste ani va lua forma institutionalizata a Comunitatea Europene a Carbunelui si Otelului.

Initiativa lui Robert Schuman, de a apropia statele europene si de a pune in comun resursele de care dispun, pare a fi considerata piatra de temelie a Uniunii Europene din zilele noastre.

Romania a devenit oficial membru al U.E pe 1 ianuarie 2007.

Mesajul Premierului Sorin Grindeanu


Premierul Sorin Grindeanu a transmis un mesaj cu ocazia zilei de 9 mai, subliniind ca dialogul privind viitorul UE trebuie sa porneasca de la ce si-au dorit fondatorii Uniunii si ce doresc generatiile actuale, respectiv democratie, securitate si prosperitate durabile pentru intregul continent.

”Marcam astazi trei momente istorice fundamentale, 140 de ani de cand Romania si-a proclamat independenta, Ziua Europei si Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. 9 mai 1877 a reprezentat pasul fundamental in consolidarea Romaniei ca stat independent si unitar. Respect pentru curajul si determinarea inaintasilor nostri care, cu gandul la generatiile viitoare, au contribuit la crearea statului roman modern”, se arata in mesajul premierului.


”Si, nu in ultimul rand, sarbatorim astazi Ziua Europei, cu incredere in viitorul proiectului european si cu asumarea unui rol constructiv al Romaniei in acest proiect. Europa de azi este mult diferita de cea de acum 67 de ani, cand se semna Declaratia Schuman. Trecem astazi printr-un amplu proces de dezbatere pe tema viitorului Uniunii, un proces care nu e intotdeauna simplu sau comod. Dar cred ca acest dialog trebuie sa porneasca de la ceea ce si-au dorit fondatorii Uniunii si ceea ce-si doresc si generatiile actuale, pana la urma: democratie, securitate si prosperitate durabile pentru intregul continent”, afirma Grindeanu.

Premierul precizeaza ca Romania se pregateste sa preia, la inceputul anului 2019, presedintia Consilului Uniunii Europene.”Sunt convins ca avem capacitatea ca, si prin acest prim mandat, tara noastra sa contribuie decisiv la intarirea si continuitatea proiectului european”, adauga seful Executivului.

El spune ca, in cei deja zece ani de cand Romania a devenit membra a Uniunii, dupa decenii de totalitarism care ne-au izolat de democratiile europene, romanii au facut pasi importanti spre transformarea societatii in beneficiul cetatenilor.

”Cred in ideea de Europa a tuturor, de Romanie europeana. Cred intr-un viitor comun, construit in numele idealurilor pe care le impartasim. Cred in unitate si solidaritate. Si mai cred ca valorile nationale sunt protejate si chiar intarite prin ideea de diversitate propusa de Uniunea Europeana. La multi ani, marii familii europene! La multi ani, dragi cetateni europeni, din Romania si din toate statele membre!”, incheie premierul.
 

Mesajul Presedintelui interimar al Partidului National Liberal, Raluca Turcan

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a scris marţi pe Facebook ca ziua de 9 mai ofera trei motive de sarbatoare: independenta Romaniei acum 140 de ani, semnarea actului de nastere a Europei acum 67 de ani si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial acum 72 de ani, mentionand ca cele trei evenimente fac referire la aceleasi valori – unitate, autodeterminare, umanitate, libertate si democratie.

”Poate ca, mult mai des decat o facem, ar trebui sa simtim ca aceste valori fac parte intrinseca din fiecare dintre noi. Daca ne-am simti mai romani, mai atasati de natiunea romana, am fi mult mai atenti fata de grijile semenilor si apropiatilor nostri. Daca ne-am simti mai europeni, atunci ne-am stradui mai mult sa invatam de la partenerii nostri europeni, mai experimentati in exercitiul democratiei. Nu in ultimul rand, trebuie sa nu uitam niciodata incheierea celui mai negru moment din istoria recenta a omenirii – al doilea razboi mondial – pentru a le arata generatiilor care vin ca doar ratiunea, intelepciunea, valorile comune, democratia sunt cele care depasesc ura, intoleranta, extremismul si xenofobia”, a scris Turcan pe Facebook.

”In toate aceste trei evenimente istorice a fost decisiva interventia unor lideri puternici, lucizi si determinati care au lasat deoparte micile teluri personale sau de grup, idealurile imediate mediocre si au pus in miscare istoria, au impins umanitatea inainte, punând in realitate idealuri la care majoritatea politicienilor de astazi nu are nici macar capacitatea sa se raporteze. Din pacate”, a mai scris Turcan.
 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO