Ziua a 6-a de proteste. Aproape 280.000 de oameni au fost in fata Guvernului. Moment emotionant de reculegere pentru Colectiv

×
Codul embed a fost copiat

Oamenii au continuat sa se adune in Piata Victoriei, la proteste, chiar daca ordonanta de modificare a codurilor penale a fost abrogata.

Desfasurarea evenimentelor, duminica, 5 februarie:

 

Citește și
timisoara proteste duminica
Proteste masive in zeci de orase. Peste 350.000 de oameni au iesit pe strazi in tara si au cerut demisia Guvernului Grindeanu
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

UPDATE 23:00 Cea mai mare parte a manifestantilor veniti in Piata Victoriei din Bucuresti duminica seara au plecat, in fata Guvernului ramanand aproximativ 6.000 de persoane, potrivit unor surse oficiale.

UPDATE 22:30 Peste 280.000 de oameni protesteaza in Piata Victoriei si, la ora 22,00, au intonat Imnul National, pentru a treia oara in aceasta seara, apoi au continuat sa scandeze "Demisia” si "Nu cedam”.

UPDATE 21:50 Peste 230.000 de oameni protesteaza in Piata Victoriei, numar record de manifestanti in a sasea zi de protest. La ora 21.30, protestatarii au oprit scandarile si au tinut un moment de reculegere, timp de cateva secunde a fost liniste totala, iar pe blocul din apropiere a fost proiectat "#Colectiv”. Dupa momentul de reculegerii, oamenii au aplaudat puternic si au au scandat "Ne-ati unit, ati reusit".

 UPDATE 21:35 La protestul din Victoriei a fost reprezentat si orasul Tecuci in aceasta seara. Cel mai popular mesaj: "Si Tecuci e aici! Ne-a sarit mustarul"

 UPDATE 21:00 Moment memorabil la miting: la ora 21.00 s-au aprins toate lanternele telefoanelor din piata.

UPDATE 20:49 Numarul celor care protesteaza acum in Piata Victoriei a ajuns la 200.000.

UPDATE 20:30 Sunt peste 150.000 de oameni la Guvern. Sunt zone intregi in Piata Victoriei in care nu se mai poate misca.

UPDATE 20:25 Numarul manifestantilor a trecut de 120.000.

UPDATE 20:20 Metrorex a anuntat ca trenurile nu mai opresc la statia Victoriei, din cauza aglomerarii.

UPDATE 20:00 Numarul manifestantilor a ajuns la 100.000. Proiectii laser pe cladirea Guvernului: "Nu cedati!"

UPDATE 19:56 Peste 80.000 de oameni protesteaza la aceasta ora in Piata Victoriei din Capitala

UPDATE 19:20 Numarul manifestantilor continua sa creasca: sunt 30.000 in prezent.

UPDATE 19:00 In jur de 15.000  de oameni sunt acum in strada.

UPDATE 18:00 Sunt peste 10.000 de protestatari in fata Guvernului, la aceasta ora.

UPDATE 17.30 Numarul celor care s-au strans in Piata Victoriei la aceasta ora este de peste 5000.

UPDATE 17.15 Un tanar a fost lovit de trei persoane si dus la o ambulanta cu nasul spart. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, agresorii au fost dusi la sectia 1 pentru audieri.

Dintre cele 3 persoane, ar fi doi baieti si mama unuia dintre ei.

UPDATE 17:13 Peste 3.000 de oameni protesteaza la aceasta ora in Piata Victoriei din Capitala, fata de ordonanta prin care sunt modificate Codul penal si Codul de procedura penala. Unii dintre cei prezenti spun ca au iesit in strada si in decembrie 1989. Un apel pe pagina de Facebook care gazduieste anunturi legate de proteste indeamna demonstrantii sa nu mai aduca vuvuzele si bannere cu injuraturi. Unii dintre copiii prezenti la protest au desenat un sotron cu creta colorata, altii poarta pancarte pe care scrie:"Spiderman, help!".

UPDATE 16:00: Numarul protestatarilor din Piata Victoriei a ajuns la 1.000, unii dintre ei fiind tineri veniti din mai multe orase din tara. Manifestantii sufla in vuvuzele si scandeaza "PSD, ciuma rosie”, "Hotii”, "Demisia” si "Dragnea, nu uita, Romania nu-i a ta”.

Grupuri de oameni continua sa vina in Piata Victoriei, cu steaguri, pancarte si mesaje scrise pe hartii, pentru a protesta a sasea zi consecutiv fata de ordonanta de urgenta privind codurile penale.

Manifestantii sufla in vuvuzele si afiseaza pancarte pe care scrie "Oamenii nu v-au votat sa legalizati furtul”, "Zi de zi aici vom fi”, "Iubirea de Tara in strada se masoraa”.

Un barbat care vindea steaguri in Piata Victoriei a fost scos din multime de doi jandarmi, la sesizarea protestatarilor.

Pe pagina de Facebook "Coruptia ucide", care gazduieste mesaje legate de proteste, a fost lansat un apel impotriva vuvuzeleor si injuraturilor la manifestatii.

"Un loc pentru fiecare lucru: trompetele in politica, vuvuzelele pe stadion. Fiind foarte multi copii in strada, va rugam sa nu folositi vuvuzele si sa nu afisati mesaje cu injuraturi", sunt indemnati manifestantii.
 

UPDATE 14:00 Aproximativ 500 de oameni protesteaza la aceasta ora in Piata Victoriei din Capitala, fata de ordonanta prin care sunt modificate Codul penal si Codul de procedura penala.

Manifestantii spun ca vor ca abrogarea sau anularea actului normativ sa apara in Monitorul Oficial si cer demisia guvernului. Multi dintre cei care se afla in prezent in Piata Victoriei sunt cu copiii. Cei mici se joaca, deseneaza pe asfalt cu creta sau se plimba pe biciclete.

Unii protestatari au venit cu steaguri tricolore, altii cu pancarte pe care se poate citi "Calarasiul este in strada, hotii, toti sa-i vada!", "Operatiunea 'Hotii afara din tara - misiune indeplinita", "Suntem cu ochii pe voi". De la un casetofon se aude Imnul si Hora Unirii.

Ca si in zilele trecute, manifestantii au primit ceai, sticle de apa, suc, dar si ciocolata, banane, bomboane si covrigi.

Alin Gabriel Dragomir, unul dintre cei care a ales sa-si exprime nemultumirea la protest, a venit insotit de cainele sau, pe care l-a imbracat in tricoul Nationalei de fotbal a Romaniei. El si-a motivat gestul aratand ca, duminica, Romania lupta pentru viitorul ei, iar catelul este si el roman. Intrebat de jurnalisti pana cand este dispus sa ramana in Piata Victoriei, el a raspuns: "Pana la capat. Pana cand tara va fi libera, dreapta, cinstita, curata".

Un alt protestatar, Mircea Varga, care are la el o matura si un faras, a spus ca mesajul sau este curatenia generala a "partidelor patate din Guvernul Romaniei". Lucian Radu, un alt manifestant, a spus ca doreste schimbarea Guvernului. "S-a obtinut un pic ce-am vrut, acum vrem sa obtinem mai mult" a spus el.

Si Oana Ulieru, o alta protestatara, a spus ca vrea demisia Guvernului. "Ne-au pus in pericol statul de drept", a sustinut ea.

Marius Abduraman, a aratat ca nu doreste si demisia Guvernului. "Azi e important sa continuam presiunea, pentru a publica ordonanta de anulare, de abrogare a celeilalte ordonante, pentru ca pana nu o vedem pe alb, nu avem incredere in acest guvern (...) Consider ca se creeaza un precedent periculos daca va cadea acest Guvern. Important este sa continuam pana vedem negru pe alb abrogarea OUG 13, apoi sa lasam Guvernul sa-si continue programul, asa cum au promis in campania electorala", a explicat el.

Venit din Brasov, Nicolae Durtuba a spus ca isi doreste ''disparitia coruptiei si hotiei din Romania'', in timp ce Eduard Musat din Calarasi a explicat ca nu este interesat neaparat de demisia Guvernului, ci de abrogarea ordonantei 13/2017. "Consider ca daca ei au fost votati de populatie, inseamna ca au iesit pe un vot cinstit si corect, dar totusi sa stie ca trebuie sa reprezinte si poporul, nu sa-si vada numai interesele proprii", a adaugat Musat.

UPDATE 12:15 In Piata Victoriei sunt peste 100 de protestatari, adulti si copii, cu steaguri si vuvuzele. Unii dintre ei poarta tricolorul pe umeri si au venit impreuna de cainii lor.

"I-am vazut pe ei cu bicicletele pe Facebook si am zis sa vin si eu. Mie, unui om simplu, imi place dreptatea. Eu, daca as fi luat 200.000 de euro, as fi fost in secunda doi la puscarie. Sa se duca si ei. Nu mi se pare corect sa mergem pe strada cu frica. Am o intrebare pentru detinuti: Cand au dat in cap, au spart, nu s-au gandit ca au luat drepturi? Nu cere, frate, ceea ce iei", a spus unul dintre ciclistii adunati in piata, student in anul I in Bucuresti.

Un tanar din grup a spus ca mai multi ciclisti urmeaza sa pedaleze intr-un mars de la Parcul Izvor la Piata Victoriei, de la ora 15.00.

In Piata Victoriei continua sa vina oameni care vor participa la protest.

UPDATE 11:15 Peste 30 de persoane protesteaza in fata Guvernului impotriva OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale. Oamenii spun ca vor sa vada publicata in Monitorul Oficial decizia de abrogare. Protestatarii au pancarte pe care scrie: "Operatiunea 'Hotii afara din tara' - misiune indeplinita!", "Suntem cu ochii pe voi", "Bun venit, Cluj!".

Printre manifestanti se afla si opt tineri care au venit cu bicicletele. Ei au sustinut ca nu au vrut sa renunte la hobby-ul lor si ca, totodata, au vrut sa-si arate nemultumirile.

In cursul diminetii, in Piata Victoriei au manifestat cateva zeci de studenti veniti din Cluj. Ei au plecat sa se cazeze in camine, dar au promis ca se vor intoarce la protest si vor ramane in strada pana la ce ordonanta de abrogare va fi publicata in Monitorul Oficial.

Tinerii au scandat "O dorinta sincera, Romania libera!", "Uniti salvam toata Romania!", "Nu plecam pana nu vedem!", "Cine nu sare, nu vrea schimbare", "Nu vrem sa fim o natie de sclavi", "Demisia!", "Romania, trezeste-te!"", "Bucuresti nu uita, Clujul e de partea ta!"

UPDATE 10:10 Insotiti de jandarmi, studentii din Cluj au mers la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, unde au scandat "Codruta, scapa-ne de ei!", "Dragnea, nu uita!/Te asteapta Laura".

La aceasta ora, coloana de manifestanti se indreapta catre Piata Victoriei.

Cei aproximativ 50 de studenti au fost asteptati in gara de zeci de persoane, care i-au intampinat cu pancarte, cafea si mancare. Studentii s-au fotografiat si in tren, azi-noapte, in drum spre Bucuresti. Ei si-au anuntat prezenta la manifestatiile de astazi din Capitala.

"Clujul apare, Dragnea dispare", "Sa va fie frica, studentii se ridica", au scandat tinerii in Gara.

"Drumul a fost foarte lung, dar a meritat sa ajungem aici pentru ca trebuie sa ne spunem parerea si trebuie sa incercam sa schimbam ceva. Cred ca tinerii trebuie sa ia atitudine", a spus un tanar.

"Am plecat cu ganduri marete, foarte emotionati. Ne intalnim cu celelalte organizatii, ONG-uri. Diseara mergem la protest si o sa strigam in continuare pentru anularea legii. Daca in prima seara au putut in cateva ore sa o publice in Monitorul Oficial, la fel puteau si aseara", a spus un student.
 

Duminica a fost anuntat "cel mai mare protest" la care, inca de la ora 14.00, sunt asteptati in Piata Victoriei oameni din toata tara. Manifestantii vor fi in piata in timp ce la Palatul Victoria este programata sedinta de Guvern in care se va decide abrogarea actului normativ.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Premierul Sorin Grindeanu:
Premierul Sorin Grindeanu: "Nu imi dau demisia. Ministrul Florin Iordache isi va asuma ceea ce n-a facut bine"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminica seara, ca nu demisioneaza, raspunzand unei intrebari referitoare la solicitarile protestatarilor din Piata Victoriei, care au cerut constant demisia Guvernului.

Proteste masive in zeci de orase. Peste 350.000 de oameni au iesit pe strazi in tara si au cerut demisia Guvernului Grindeanu
Proteste masive in zeci de orase. Peste 350.000 de oameni au iesit pe strazi in tara si au cerut demisia Guvernului Grindeanu

Pe langa cei 280.000 de protestatari din Bucuresti, peste 350.000 de persoane au iesit sa protesteze in zeci orase din tara: Cluj-Napoca, Sibiu si Timisoara - 40.000, Iasi - 25.000.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.