Incalzirea vremii a provocat inundatii in mai multe judete din Nord. Pompierii au detonat sloiurile de gheata de pe rauri
Odata cu imblanzirea iernii vine si pericolul de inundatii. In Maramures, apele s-au umflat si au deplasat sloiuri uriase de gheata care au ajuns in curtile oamenilor. Si in judetul Alba apa a navalit in gospodarii.
Autoritatile au intrat in alerta si in Bistrita-Nasaud, unde au detonat bucati imense de gheata, formate pe un rau care ameninta sa iasa din matca.
In Viseu de Sus din Maramures 70 de persoane au ramas izolate dupa ce drumul de acces a fost acoperit de sloiuri, pe o distanta de 6 kilometri.
Pe raul Iza, din Oncesti, pompierii au reusit cu greu sa sparga un zapor lung de sapte kilometri.
Probleme sunt si in Alba. In zona muntilor Apuseni, pe raul Aries s-au format mai multe poduri imense de gheata. Unele sloiuri au inceput sa se topeasca, iar oamenii s-au trezit cu gospodariile inundate.
Autoritatile sunt in alerta si in judetul Bistrita Nasaud. In localitatea Zagra apa a ajuns pe strazi, iar oamenii s-au deplasat cu ajutorul unui tractor.
"Gheata s-a infundat aici. Nu poate merge apa pe cursul ei, a luat-o pe drum. S-au dus pompierii sa puste gheata de acolo sa mearga apa pe unde e locul ei."
Pompierii au folosit cinci kilograme de explozibili pentru detonarea sloiurilor.
"S-au facut blocaje pe distante de cate 4 km, 5 km, blocaj care a obturat albia si raul a iesit intre 700 si 800 pe soseaua principala", spun pompierii.
Oamenii stau cu teama si in localitatea Maieru, din cauza apelor umflate.
In localitatea Cociu, blocurile imense de gheata au distrus o hidrocentrala, care a costat sapte milioane de euro si urma sa fie inaugurata in aceasta luna.
Si in localitatea Rebra, 16 gospodarii, parcul si curtea scolii, dar si terenurile de sport au fost afectate.
Sloiuri uriase de gheata au ajuns si in zona municipiului Dej, la barajul din localitatea Mica.
Marius Minzat, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj: "Se vor executa niste detonari si o vor lua progresiv, incepand din aval pana se ajunge la baraj. Dupa care, zaporul care este format in amonte de baraj, probabil prin miscari ale portilor inchis-deschis le vor da drumul sa plece la vale."
Autoritatile s-au temut ca Somesul ar putea iesi din matca, iar localnicii ar putea fi in pericol, asa ca au intervenit pirotehnistii.
Dar pericolul de inundatii inca exista.