Zilele Bucureștiului aduc evenimente pentru toate vârstele. Tururi ghidate și spectacol de videomapping în Piața Constituției
Bucureștiul este în sărbătoare. A împlinit 565 de ani de existență, timp în care a adunat un trecut bogat.
A fost scena unor momente care au marcat istoria țării și a devenit un oraș al diversității.
În acest weekend, zeci de evenimente, organizate în toate cartierele, îi marchează aniversarea. Sâmbătă seară, în Piața Constituției are loc iMapp, un spectacol ce combină tehnologia cu arta. Nu lipsesc nici concertele. Fațada Palatului Parlamentului – care a devenit o pânză gigantică de 23 de mii de metri pătrați – s-a luminat aseară.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Ultimele pregătiri pentru iMapp, cel mai mare spectacol de videomapping 3D, au fost puse în mișcare. Oamenii vor avea ocazia să voteze cele mai impresionante creații, pentru ca mai apoi să vizioneze lucrări de artă ale pictorilor români.
Tema ediției din acest an este Legacy. Cei talentați artiști din domeniu au venit la București pentru a câștiga marele premiu. Tehnica din spate este uimitoare.
Radu Neghița, specialist tehnic: „Sunt 54 de video-proiectoare, dacă facem o comparație cu prima ediție, atunci erau 104, dar erau pe lămpi, acum sunt pe laser, deci consumă mult mai puțin. Toți artiștii, fie că sunt singuri sau în echipă, sunt câștigătorii altor festivaluri internaționale.”
IMapp are loc sâmbătă în Piața Constituției. De la ora 20:00, DJ-ul Mahmut Orhan va mixa în deschiderea concursului.
De altfel, în acest weekend, oamenii sunt invitați să participe la tot felul de activități organizate pentru Zilele Bucureștiului. Puteți alege dintre spectacole de teatru, expoziții și evenimente interactive.
Pe strada Jean Louis Calderon, o serie de mașini retro a captat deja atenția trecătorilor.
Iar într-o zonă istorică din sectorul 2, puteți face o incursiune în istoria Bucureștiului, prin tururi ghidate. O ocazie unică pentru public să descopere și să exploreze poveștile unor clădiri mai puțin cunoscute ale Capitalei.
Cristina Stîngu organizator URBAN EXPLORERS: „Să descoperim casele și cartierele mai puțin cunoscute…”
Și în Piața George Enescu, Bucharest Music Film Festival reunește ansambluri și artiști de prestigiu.
În aceste zile, se împlinesc 565 de ani de la prima mențiune documentară a Bucureștiului, într-un hrisov al domnitorului Vlad Țepeș.
Orașul a devenit capitala Țării Românești în 1659, în timpul domniei lui Gheorghe Ghica. Două sute de ani mai târziu era capitala Principatelor Unite, apoi inima întregii țări. De atunci, a suferit schimbări continue, devenind centrul scenei administrative, artistice și culturale românești.
Clădiri elegante în stilul Renașterii franceze și italiene se mai păstrează și astăzi, parțial, în inelul central al orașului.
A fost numit Micul Paris pentru arhitectura sa, dar și pentru atmosfera, vestimentația și gesturile bucureștenilor. Chiar și limba franceză era vorbită deseori pe străzile capitalei.
La 5 secole de la prima atestare, Bucureștiul vibrează, are o viață culturală bogată și o generație tânără interesată să-i păstreze farmecul.