„Îi daună totală la cum arată”. Viiturile din Reșița au lovit mașinile parcate pe străzi ca pe popice
Un nou cod portocaliu de ploi torențiale a fost emis marți de meteorologi, după prăpădul de luni din vestul țării. Sunt vizate 4 județe: Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad.
Luni, o ploaie torențială care a durat doar 20 de minute, dar a adus aproape 80 litri pe metrul pătrat, a provocat dezastru în Reșița. Străzile au fost acoperite de apele atât de furioase încât au împins și autoturismele, sute de metri. Bilanțul: peste 40 de case inundate și 18 mașini luate de apă.
Mai multe străzi au fost lovite de o viitură puternică iar mașinile au fost luate de suvoaie ca niște jucării. De teamă, oamenii s-au baricadat în case.
Șuvoaiele care au venit printre case au măturat, ca pe niște popice, mașinile parcate. Preț de o oră și jumătate, oamenii au asistat neputincioși la furia naturii.
De la etajele superioare, scena se vedea ca într-un film de groază.
După ce apele s-au liniștit, oamenii au început să evalueze pagubele. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a trimis spre zona afectată toate echipajele disponibile. Au fost chemați și militarii din timpul liber.
Într-o casă, de pildă, au fost inundate parterul și demisolul. O oră s-au chinuit salvatorii să scoată apa.
Emilia Modrigan, localnică: „Eu mă aflam la nivelul 1 al casei și nu am realizat că e viitură. Era curtea plină și toată apa care venea din spatele casei, în curte, din curte în demisol”.
Oamenii au încercat să mai salveze din bunuri, după retragerea viiturii.
Localnic: „Îi daună totală la cum arată, toată bușită, toată lovită, nu mai mai am nici spoiler, nimic, nu pornește”.
Din cauza ploilor, pe centura ocolitoare a orașului, stâlpul de electricitate care alimentează, atât uzina de apă, cât și 3 străzi, s-a prăbușit.
Nenorocirea s-a întâmplat după ce șuvoaiele scurse de pe versanți și-a croit drum, pe străzi, spre vadul râului.
În mod normal toate aluviunile ce se scurg de pe versanți se strâng aici. Însă fluxul a fost mult prea puternic, grătarul s-a înfundat cu lemne, bolovani, iar în 20 de minute, apa a refulat și a ajuns pe stradă și în casele oamenilor.
Au căzut între 60 și 80 de litri de apă pe metrul pătrat, într-un timp scurt. Nimeni nu se aștepta la un așa dezastru.
Călin Daniel, Directorul Direcției de întreținere, Primăria Reșița: „Majoritatea caselor au fost afectate, la un moment dat am numărat vreo 18 mașini care au fost afectate de viitură. Cu siguranță nu vor fi lăsați de izbeliște”.
Din fericire, nu au fost victime, ci doar pagube materiale semnificative.