Zeci de copii spitalizați după ce au mâncat paste contaminate cu Salmonella la școală. Firma de catering, închisă
Zeci de copii din Piatra Neamț, de la o grădiniță și un centru after-school, au ajuns la spital cu probleme digestive cauzate de salmonella. Ambele instituții aveau contract cu același furnizor de alimente.
După ancheta epidemiologică, inspectorii de la Protecția Consumatorului au amendat acea firmă de catering și au închis-o temporar. Direcția de Sănătate Publică face verificări și la alți clienți ai acesteia.
Cei 36 de copii și doi adulti ajunși la spital au mâncat paste carbonara miercurea trecută. Este vorba despre copii de la o grădiniță privată din oraș și de la un after-school tot privat.
Un adult, în stare gravă
Treptat, după ce au ajuns acasă, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 9 ani au început să se simtă rău și părintii i-au dus fie la spitalul din Piatra Neamț, fie la cabinete medicale private.
Carmen Munteanu, director Școala Gimnazială nr 5 Piatra Neamț: S-a bănuit că este de la mâncarea de miercuri mâncată la prânz, paste carbonara. Am dat telefon la firmă să văd ce s-a întâmplat, doamna a început să plângă că nu știe ce s-a întâmplat
Iulia Ilaș, medic-șef Pediatrie Spitalul Județean Neamț: Au fost internați doar 7 dintre ei, cu simptome de enterocolită infecțioasa cu febră, vărsături, diaree, dureri de burtă, stare generală mediocră, cu deshidratare. Încă sunt la perfuzii, dar au început să primească regim, nu mai varsă.
Astăzi, analizele de laborator au arătat că pastele oferite miercuri copiilor erau contaminate cu Salmonella, bacterie care provoacă infecții intestinale, în unele cazuri severe. De altfel, un adult care a mâncat și el aceleași paste carbonara, angajat al after-schoolului, este internat în stare gravă.
O firmă de catering a fost închisă și amendată
Daniela Gafița, șef serviciu DSP Neamț: La șase cazuri s-a identificat Salmonella de grup D, Salmonella care a fost identificată și în unul din felurile care au fost administrate ca masă, la copii. Ne referim la paste carbonara cu afumatură, respectivele alimente puteau fi contaminate fie de la unul din produse, fie de la manipularea produselor respective.
Surse din anchetă spun că, cel mai probabil, oul folosit la pregătirea felului de mâncare a fost alterat și de aici s-a ajuns la toxiinfecție alimentară.
Protecția Consumatorului a închis temporar firma de catering și a amendat-o cu 50.000 de lei pentru mai multe nereguli găsite la control. Iar Direcția de Sănătate Publică verifica dacă au fost probleme și în alte școli deservite de această firmă.