„Banii negri” care alimentează mișcările anti-avort din Marea Britanie. Un grup conservator din SUA ar finanța politicile

avort
Shutterstock

„Banii negri" au intrat în ultimii ani în grupurile anti-avort din Marea Britanie, au transmis surse pentru Euronews, ajutând activismul controversat și ridicând întrebări cu privire la influența politică de peste ocean în interiorul țării.

 

Potrivit datelor împărtășite cu Euronews de către Good Law Project, fondurile „obscure", în care sursa este ascunsă și nu este dezvăluită pe deplin, aproape s-au dublat pentru filiala britanică a  Alliance Defending Freedom (ADF) în perioada 2020-2022.

Înființată în SUA în 1993, ADF este un grup conservator influent care își propune să promoveze „principiile și etica creștină". Acesta se află în spatele unei serii de eforturi legale pentru a reduce dreptul la avort, a elimina protecțiile pentru LGBT+ și a demoniza persoanele transexuale.

După ce a susținut că „munca sa neobosită" a ajutat Curtea Supremă a SUA să anuleze cauza Roe vs. Wade, care garanta dreptul la avort, ADF a sprijinit activități controversate împotriva avortului în Regatul Unit, inclusiv protestatari în fața clinicilor de sănătate sexuală și reproductivă.

Grupurile de apărare a drepturilor omului sunt îngrijorate de faptul că ADF își intensifică cheltuielile în încercarea de a aduce politica avortului în stil american în Regatul Unit, unde avortul este susținut pe scară largă și este în general disponibil până la 24 de săptămâni de sarcină.

Citește și
emmanuel macron
Franţa va înscrie în Constituţie libertatea de a recurge la avort, anunţă Emmanuel Macron
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați

„Banii negri” se referă la finanțarea acordată grupurilor politice sau politicienilor în încercarea de a influența procesul democratic și a cărei sursă nu este dezvăluită. Atunci când organizațiile nonprofit active din punct de vedere politic aleg să nu dezvăluie de unde provin banii, acestea sunt considerate grupuri de bani negri, potrivit Open Secrets, un monitor cu sediul în SUA.

Câți bani investește ADF 

„Nu există nimic <<întunecat>> în ceea ce privește banii noștri, dar asta nu înseamnă că putem sau vom publica numele celor peste 750.000 de susținători individuali - încălcând în mod clar legea privind confidențialitatea datelor", a transmis ADF International într-o declarație trimisă Euronews.

„Primim donații de la susținători din 107 țări, care contribuie în cea mai mare parte cu sume mici. Toate acestea sunt folosite pentru susținerea noastră juridică în apărarea libertăților fundamentale, în beneficiul tuturor".

Deși nu există o lege specifică care să interzică organizațiilor să publice numele donatorilor lor financiari, legile britanice privind protecția datelor înseamnă că acestea pot face acest lucru doar cu consimțământul explicit al acestora.

Fluxurile de „bani negri" către ADF UK - care este o organizație caritabilă înregistrată - au crescut de la 390.000 de lire sterline în 2020 la 770.000 de lire sterline în 2022, conform cifrelor furnizate de Good Law Project, un ONG britanic.

ADF UK nu a dezvăluit cine sunt finanțatorii săi. Cu toate acestea, în ultimul său raport, organizația caritabilă a declarat că „a primit sprijin financiar sub formă de donații nerestricționate de la Alliance Defending Freedom, o organizație caritabilă legată din SUA".

Se pare că aripa globală a ADF are un buget de mai multe milioane de dolari, dar, din nou, nu dezvăluie identitatea donatorilor.

„S-ar putea să fiți surprinși - și îngroziți - să aflați că statutul de organizație caritabilă al unui grup de ură din SUA finanțat din bani negri înseamnă că taxele noastre subvenționează protestele anti-avort din Marea Britanie", a declarat Jennine Walker, manager juridic la Good Law Project, într-o declarație trimisă la Euronews.

„După ce au pus umărul la răsturnarea cazului Roe vs. Wade în SUA, ar trebui să fim cu toții profund tulburați de faptul că acum par să își îndrepte focul asupra Marii Britanii. S-ar putea să nu știm niciodată adevărata identitate a celor care încearcă să ne influențeze politica, deoarece finanțarea lor este atât de obscură."

Sprijin juridic pentru protestatarii anti-avort

În ultimele luni, ADF UK a oferit sprijin juridic protestatarilor din Birmingham și Bournemouth arestați în cadrul „zonelor tampon" - care sunt concepute pentru a proteja femeile atunci când acestea caută asistență pentru avort, relatează Good Law Project.

În Liverpool, ADF UK a sprijinit o bunică în vârstă de 76 de ani care a fost arestată și a făcut obiectul unei notificări de amendă fixă pentru că a mers, mascată, în tăcere în apropierea unui centru de avort.

Protestele în fața clinicilor de sănătate sexuală și reproductivă sunt foarte controversate, deoarece femeile potențial vulnerabile pot fi supuse la intimidare și hărțuire înainte de ceea ce poate fi deja o procedură dificilă și emoțională.

„În ceea ce privește <<protestele>> în fața centrelor de avort: condamnăm din toată inima hărțuirea împotriva femeilor, care este deja ilegală în țările care respectă legea și ordinea publică, așa cum ar trebui să fie", a declarat ADF într-o declarație trimisă la Euronews.

„În același timp, apărăm dreptul la exprimare pașnică, parte integrantă a unei societăți libere”, mai spune ADF.

ADF a declarat că are peste 1.500 de cazuri deschise și probleme juridice în peste 100 de țări.

Cum își face „reclamă” ADF

Deschizând un birou la Londra în 2017, ADF UK s-a implicat într-o activitate mai amplă, ținând discursuri la universități, acordând interviuri în mass-media - inclusiv la BBC - și găzduind evenimente pe tema „Anulează cultura și libertatea de exprimare".

Good Law Project spune că și-a extins activitatea de lobby la Westminister, găzduind evenimente și angajându-se cu grupurile parlamentare ale tuturor partidelor.

O investigație realizată de openDemocracy a descoperit că a fost, de asemenea, legat de campanii împotriva morții asistate în Marea Britanie.

„Majoritatea oamenilor din Marea Britanie cred că femeile și persoanele însărcinate ar trebui să aibă posibilitatea de a-și controla propriul corp și de a avea acces la servicii de avort, dacă asta au ales să facă, fără a fi hărțuite", a declarat Polly Jackman, coordonator național al organizației Sister Supporter, într-un e-mail primit de Euronews.

„Aceste grupuri fundamentaliste nu sunt de acord. Ele vor să impună viziunea lor retrogradă asupra femeilor asupra populației din Marea Britanie, folosindu-se de banii lor pentru a face lobby la cele mai înalte niveluri ale guvernului nostru, fără nicio responsabilitate. Acest lucru nu ar trebui să fie permis. În această țară, avem încredere în femei, nu în lobbyiștii care au o agendă”, mai spune ea.

Potrivit sondajelor YouGov, 87% dintre britanici spun că avortul ar trebui să fie permis, față de doar 6% care spun că nu ar trebui să fie permis, în timp ce 7% sunt nesiguri.

Articol recomandat de sport.ro
Gică Hagi a dat lovitura! Americanii anunță suma uriașă încasată de "Rege"
Gică Hagi a dat lovitura! Americanii anunță suma uriașă încasată de "Rege"
Citește și...
Dreptul la avort va fi înscris în constituția statului Ohio
Dreptul la avort va fi înscris în constituția statului Ohio

Ohio a votat, marți, pentru a înscrie dreptul la avort în constituția sa, marcând o victorie majoră pentru militanții pro-avort din acest stat, scrie BBC.

Franţa va înscrie în Constituţie libertatea de a recurge la avort, anunţă Emmanuel Macron
Franţa va înscrie în Constituţie libertatea de a recurge la avort, anunţă Emmanuel Macron

Franţa va înscrie libertatea de a recurge la avort în Constituţie, a anunţat duminică preşedintele Emmanuel Macron pe reţelele sociale, relatează AFP.

Loredana, criminala din Mangalia, ar fi făcut un avort, iar Alina o critica. Avocat: „I-a reproșat lipsa de decență”
Loredana, criminala din Mangalia, ar fi făcut un avort, iar Alina o critica. Avocat: „I-a reproșat lipsa de decență”

Avocatul familiei Alinei, tânăra ucisă de prietena ei Loredana în Mangalia, a făcut noi dezvăluiri despre cazul care a șocat întreaga țară.

O femeie din SUA a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru că i-a dat fiicei sale pastile de avort
O femeie din SUA a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru că i-a dat fiicei sale pastile de avort

O mamă din Nebraska a fost condamnată vineri la doi ani de închisoare pentru că și-a ajutat fiica adolescentă să obțină pastile pentru avort.

Un medic ginecolog din București, trimis în judecată după ce i-a perforat tranșa uterină unei paciente în timpul unui avort
Un medic ginecolog din București, trimis în judecată după ce i-a perforat tranșa uterină unei paciente în timpul unui avort

Un medic ginecolog de la Spitalul Filantropia din București a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Recomandări
Încercarea lui Cherecheş de anulare a condamnării prin strămutarea dosarului, respinsă de ÎCCJ. Decizia este definitivă
Încercarea lui Cherecheş de anulare a condamnării prin strămutarea dosarului, respinsă de ÎCCJ. Decizia este definitivă

Cererea de strămutare a dosarului lui Cătălin Cherecheş, fostul primar din Baia Mare, condamnat la o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru luarea de mită în formă continuată, a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune: Ce este și cum se aplică
Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune: Ce este și cum se aplică

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară, Venitul Minim de Incluziune. 

Percheziţii DNA la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală. Doi inspectori ar fi luat șpăgi de la firme
Percheziţii DNA la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală. Doi inspectori ar fi luat șpăgi de la firme

În plin război declarat împotriva evazioniștilor, Direcția Generala Antifraudă din Capitală se confruntă cu un nou scandal de corupție.