Informare de vreme extrem de rece pentru urmatoarele zile. Zonele in care vor fi precipitatii mixte si ninsori
Meteorologii au emis o informare de vreme rea in intervalul 15 martie, ora 06:00 – 18 martie, ora 06:00. Temperaturile vor fi in scadere, iar vremea va deveni mai rece decat in mod obisnuit la aceasta data.
Pe parcursul noptilor se vor inregistra temperaturi predominant negative si se va produce bruma in cea mai mare parte a teritoriului, dar indeosebi in nordul, centrul si estul tarii si in zonele deluroase din sud.
In cursul zilei de marti, 15 martie vor fi precipitatii slabe, mixte in regiunile nordice, iar la munte va ninge.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum va fi vremea in tara
Ziua de marti ne-aduce vreme inchisa si rece. Trecator, apar precipitati slabe, iar maximele termice ajung in intervalul 2-10 grade. Luni, Romania a fost maturata de rafale de vant si inundatii.
Vedem cum va arata vremea in fiecare regiune a tarii si incepem cu Dobrogea si Baraganul. Aici vantul s-a domolit, dar vom avea atmosfera mohorata; conditii de ploaie slaba si poate un pic de soare in zona Calarasi. Temperaturile se opresc la 6-7 grade, iar peste noapte apare bruma.
Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei cerul ramane acoperit de nori toata ziua si e posibil sa cada cativa stropi. Vantul nu mai pune probleme, iar temperaturile se mentin la valori modeste pentru aceasta data.
Jumatatea nordica a Moldovei va avea o zi rece, cu cer noros si putina lapovita. In zona de munte va ninge. Peste noapte temperaturile vor cobori sub zero grade si se va forma bruma.
In nordul Transilvaniei si in Maramures gasim vreme urata, cu multi nori si ploi slabe. Se raceste usor. Luni s-au inregistrat 9-10 grade; marti maximele nu mai depasesc 6-7 grade.
Temperaturile scad si in tinuturile vestice si vremea devine rece pentru aceasta data. Nu sunt sanse sa zarim soarele; vor veni si cateva ploi slabe, iar spre dimineata vantul se va inteti in sudul Banatului.
In centrul Romaniei se-aduna norii si vor aduce ninsori slabe in zona de munte si foarte putine precipitatii in rest. Dupa lasarea noptii cerul se degajeaza, temperaturile coboara sub limita de inghet si se produce bruma.
In sud-vestul tarii innorarile persista; va ploua putin, iar maximele, sub valorile obisnuite, se vor opri la 10 grade Celsius.
In sudul tarii asteptam vreme inchisa, ploi sporadice si temperaturi in scadere. Prin Lunca Dunarii se vor atinge valori de 10 grade si tot aici e posibil sa zarim un pic si soarele.
In Bucuresti vom avea atmosfera mohorata, rece si ceva conditii de ploaie slaba. Maxima nu va depasi valoarea de 7 grade. Spre dimineata se vor inregistra zero grade in centrul orasului, dar la periferie va fi putin mai frig si ar putea sa apara bruma.
La munte se anunta vreme rece; multi nori si ninsori slabe. Vantul nu va trece de moderat, iar maximele vor fi negative in majoritatea statiunilor.
Prognoza in urmatoarele zile
Marti vom avea o zi innorata, cu precipitatii putine, dar sub toate formele: de la ninsoare la ploaie. Vremea va fi rece pentru aceasta data, cu maxime de la 2 la 10 grade.
Si miercuri stam rau cu temperaturile, mai cu seama in sud si est. Noaptea revine bruma si minimele coboara sub pragul inghetului cam peste tot. Dimineata cad cativa stropi in sud-vest, sud si est; la munte va fulgui si vantul capata iar putere. Cel mai cald va fi in Dealurile Vestice.
Joi primim vreme frumoasa, temperaturi in crestere usoara in sud si est si atmosfera relativ placuta. Noaptea inca mai apare bruma. Vantul se intetesete la munte, in est si prin sud.
Vineri se mai incalzeste putin. Se inmultesc si norii, insa nu apar precipitatii decat in noaptea urmatoare, iar asta mai ales in jumatatea nordica.
Probleme din cauza vantului, luni
Vantul a facut luni legea in sudul si estul tarii. La Bechet cursele cu bacul au avut probleme, iar pe litoral marea furioasa a aruncat valuri mari.
Desi oficial nu a fost cod galben de vant in vestul tarii, la Arad, o rafala puternica a doborat un panou publicitar peste o femeie de 67 de ani. Pensionara a fost ranita la cap si la un picior.
Femeie ranita: "A cazut peste mine cand am ajuns aici si am trecut pe trecere. A cazut peste mine, numai de la vant, cred ca o picat, am capul spart si ii rupt piciorul."
Incidentul s-a produs pe o trecere de pietoni amplasata pe Calea Aurel Vlaicu, in apropierea unei statii PECO.
Panoul publicitar era ancorat de doi suporti de beton, insa vantul puternic l-a doborat ca pe o jucarie de carton. Martorii au vazut-o pe femeia ranita plina de sange, cazuta la pamant.
Martor: "O trecut batrana pe verde si a batut un vant mai tare si cand a pus piciorul pe trotuar imediat a venit pancarda si a lovit-o in cap. Acolo a ramas."
Femeia a fost dusa la spital cu un traumatism cranio-cerebral si o fractura la picior.
Si in Capitala vantul puternic a smuls o bucata din tencuiala unui balcon. Bucatile de moloz s-au prabusit de la etajul patru. Din fericire, nimeni nu a fost ranit.
Pe litoral vantul a batut cu putere. Vremea s-a racit brusc la malul marii, iar meteorologii au emis un cod galben de vant pe intreg litoralul. Valurile au atins cativa metri in larg, iar vantul a batut in rafale care au ajuns si la 60 de kilometri la ora, iar toate manevrele navelor aflate in apropierea porturilor au fost suspendate din motive de siguranta.
In portul Bechet, tot din cauza vantului, luni a mers doar bacul romanesc, cel bulgaresc ramand pe malul vecinilor, iar cursele au avut intarzieri. O parte din port, inclusiv parcarea, a fost inundata.
La Corabia faleza a fost si ea inundata, insa meteorologii au anuntat ca in acest moment cotele Dunarii sunt in scadere. Intr-o alta localitate din Olt, unde casele oamenilor sunt la 400 de metri de malul Dunarii, in cateva gospodarii au navalit apele.
Localnica: "Ne uitam, punem semne, momentan e in scadere. Altceva nu putem face, ca nu ne putem pune inaintea ei."
Potrivit unui studiu facut de Centrul European de Climatologie, recentele inundatii sunt produse de incalzirea globala, fenomen care afecteaza circuitul multor retele hidrologice de pe planeta. In Romania s-a inregistrat cea mai calda luna februarie din istoria masuratorilor, cu o abatere de 5,7 grade fata de media normala a lunii.
Sursa: Pro TV
Etichete: meteo, incalzire globala, ninsoare, ploi, vant, inundatii, femeie, precipitatii, inchisa, valuri, accidentare, rece,
Dată publicare:
15-03-2016 07:48