Vantul puternic a provocat pagube in toata tara. O femeie din Arad a fost ranita de un panou publicitar doborat de o rafala
Vremea rece, cu soare inselator si vant care a suierat naprasnic, a domnit peste sudul si estul tarii. La Bechet, din cauza vantului, cursele cu BAC-ul au avut probleme, iar pe litoral marea furioasa a aruncat valuri mari.
Desi oficial, nu a fost cod galben de vant, in vestul tarii, la Arad, o rafala puternica a doborat un panou publicitar peste o trecatoare. Femeia de 67 de ani a fost ranita la cap si la un picior.
Incidentul s-a produs pe o trecere de pietoni amplasata pe Calea Aurel Vlaicu, in apropierea unei statii PECO. Panoul publicitar era ancorat de doi suporti de beton, insa vantul puternic l-a doborat ca pe o jucarie de carton. Martorii au vazut-o pe femeia ranita plina de sange, cazuta la pamant.
Martor: "O trecut batrana pe verde si a batut un vant mai tare si cand a pus piciorul pe trotuar imediat a venit pancarda si a lovit-o in cap. Acolo a ramas."
Femeia a fost dusa la spital cu un traumatism cranio-cerebral si o fractura la picior.
Si in Capitala, vantul puternic a smuls o bucata din tencuiala unui balcon, iar bucatile de moloz s-au prabusit de la etajul patru. Din fericire, nimeni nu a fost ranit.
Si pe litoral vantul a batut cu putere. Vremea s-a racit brusc la malul marii, iar meteorologii au emis un cod galben de vant
pe intreg litoralul. Valurile au atins cativa metri in larg iar vantul a batut in rafale care au ajuns si la 60 de kilometri la ora iar toate manevrele navelor aflate in apropierea porturilor au fost suspendate, din motive de siguranta.
In portul Bechet, tot din cauza vantului, astazi a mers doar bacul romanesc, cel bulgaresc ramand pe malul vecinilor, iar cursele au avut intarzieri. O parte din port, inclusiv parcarea, a fost inundata.
La Corabia, faleza a fost si ea inundata, insa meteorologii au anuntat ca in acest moment cotele Dunarii sunt in scadere. Intr-o alta localitate din Olt, unde casele oamenilor sunt la 400 de metri de malul Dunarii, in cateva gospodarii au navalit apele.
Potrivit unui studiu facut de Centrul European de Climatologie, recentele inundatii sunt produse de incalzirea globala, fenomen care afecteaza circuitul multor retele hidrologice de pe planeta. In Romania s-a inregistrat cea mai calda luna februarie din istoria masuratorilor, cu o abatere de 5,7 grade, fata de media normala a lunii.