Vreme CANICULARA, cu temperaturi sufocante care ating 39 de grade. Pe seara, apar ploile si instabilitatea atmosferica


Ultimul update: Joi 23 Iulie 2015 07:08
Data publicarii: Luni 20 Iulie 2015 10:24
Categorie: Vremea

Ziua de luni ne-aduce vreme exagerat de calda in sudul si vestul tarii; ploi si instabilitate in jumatatea nordica, in zonele montane si submontane. Maximele termice se vor situa intre 25 si 39 de grade.

In Dobrogea, temperaturile ajung la valori acceptabile; cerul se pastreaza curat; doar vantul va avea unele porniri la malul marii. In schimb, in Baragan se anunta inca o zi fierbinte, cu pana la 36 de grade in termometre.

In Moldova sudica si in nordul Munteniei, arsita revine dupa pranz. Se vor inregistra 35-36 de grade, iar indicele de confort termic va depasi din nou pragul critic, de 80 de unitati. Pe inserat, in zonele inalte ar putea sa apara doua-trei ploi in aversa.

In jumatatea nordica a Moldovei, temperaturile scad usor fata de duminica si doar in zona Bacaului vom mai avea maxime caniculare. Norii se inmultesc si, indeosebi spre seara, vor aduce ploi insotite de fulgere si vant intens.

Caldura se mai domoleste si in nordul Transilvaniei si in Maramures. Si pe aici apar innorari si ploi, ce pot fi torentiale si vor veni cu toata suita de fenomene specifice instabilitatii, iar asta se va intampla mai ales in a doua parte a zilei.

In vestul tarii, soarele va straluci nemilos si maximele vor ajunge la 38 de grade, si nu uitati, ca vorbim despre valori masurate la umbra. Dupa atat caldura, spre seara ar putea sa apara cateva ploi zgomotoase, de vara.

Instabilitatea creste dupa-amiaza si in centrul Romaniei. Vor cadea averse, cu fulgere si vant nervos; vor fi si conditii de grindina si izolat se pot strange cantitati insemnate de apa. Vremea ramane calduroasa: maximele depasec 30 de grade chiar si in depresiuni.

In sud-vestul tarii, caldura va fi si astazi greu de suportat. Se vor atinge 38-39 de grade si stresul termic va fi foarte ridicat. La apropierea serii e posibil sa apara momente de instabilitate, indeosebi in regiunile mai inalte.

Atmosfera va fi sufocanta si in tinuturile sudice, pe unde maximele vor depasi 35 de grade, iar indicele-temperatura umezala, va trece de pragul critic. Seara poate aduce si aici cateva averse, cu descarcari elecarcari electrice si intensificari ale vantului.

Bucurestenii trebuie sa indure si astazi caldura excesiva. Maxima va ajunge la 36-37 de grade, iar aerul va fi aproape irespirabil. Pe inserat nu este exclus sa apara o ploaie rapida, de vara.

La munte, norii se inmultesc si mai ales dupa-amiaza vor aduce averse, cu tunete, fulgere si chiar vijelii. Cantitatile de apa vor depasi izolat 30 L/mp si ar putea sa cada grindina, iar temperaturile vor scadea in masivele nordice.

La mare gasim timp frumos si temperaturi suportabile. Cerul se pastreaza curat intreaga zi; vantul va avea unele porniri; pe plaja se vor inregistra pana la 27-28 de grade, iar apa marii va avea intre 22 si 24 de grade.

Luni, doar judetele Mehedinti si Dolj raman sub cod portocaliu de canicula. Pe aici, se vor atinge 38, poate 39 de grade, si stresul termic va fi extrem. In judetele atentionate cu cod galben se vor inregistra 35-37 de grade. Dupa-amiaza, instabilitatea va creste in jumatatea nordica a tarii, pe unde vor cadea averse, cu fulgere, vijelii si conditii de grindina.

Prognoza pentru urmatoarele zile

Marti vom avea din nou canicula si disconfort termic prin Oltenia, local in Banat si Muntenia. In rest, temperaturile vor fi mai suportabile. Vor mai veni cateva averse la munte si izolat in sud, in sud-est si in centru. De miercuri caldura se amplifica si canicula cuprinde din nou aproape toate zonele de campie si podis. Ploile vor fi extrem de rare; maximele vor ajunge la 37...38 de grade si stresul termic va fi accentuat.

VIDEO PROTVPLUS.RO