Vladimir Putin a anunțat, după ce a câștigat alegerile, care sunt priorițățile sale. „Consolidarea capacității de apărare”
Vladimir Putin și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale. După numărarea a peste 99% din buletinele de vot, liderul de la Kremlin, aflat la putere de aproape un sfert de secol, a obținut aproape 88% din voturi.
Peste 75 de milioane de alegători au votat pentru el. În discursul victoriei Putin le-a mulțumit susținătorilor, a adus în discuție războiul din Ucraina și a vorbit despre Alexei Navalnîi, pentru prima dată de la moartea opozantului rus.
Vladimir Putin: „În primul rând, aş dori să le mulţumesc cetăţenilor, suntem cu toţii o singură şi aceeaşi echipă, toţi cetăţenii Rusiei care au mers la secţiile de votare şi au votat”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Așa și-a adjudecat Vladimir Putin cel de-al cincilea mandat și, totodată, dreptul de a conduce Rusia pentru următorii șase ani.
Protestele din timpul alegerilor nu au avut „niciun efect” și orice „infracțiune” va fi pedepsită, a ținut să menționeze liderul de la Kremlin în discursul victoriei.
Cum era de așteptat, a adus în discuție și războiul din Ucraina. Putin a anunțat că intenționează să securizeze granița împotriva atacurilor unităților militare pro-ucrainene și a declarat că prioritățile sale vor fi „operațiunea militară specială”, așa cum numește invazia în țara vecină, și „consolidarea capacității de apărare”.
Întrebat de jurnaliști despre posibilitatea unui conflict direct cu NATO, Putin a răspuns:
Vladimir Putin: „Totul este posibil în lumea modernă. Dar, așa cum am mai spus, este clar pentru toată lumea că acesta ar fi un pas spre un al treilea război mondial. Nu cred că cineva este interesat de asta."
În seara victoriei, Putin a menționat pentru prima dată, în ultimii ani, și numele lui Alexei Navalnîi. Cel mai înverșunat opozant al său a murit luna trecută într-o colonie penitenciară din nordul Rusiei.
Reporter: „Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare rusă, în timpul campaniei dumneavoastră prezidențiale. Domnule președinte, asta numiți dumneavoastră democrație?”
Vladimir Putin: „Cu câteva zile înainte ca domnul Navalnîi să moară, unii colegi, nu din administrația (prezidențială), unii oameni mi-au vorbit despre o idee de a-l schimba pe domnul Navalnîi cu anumite persoane deținute în penitenciarele din țările occidentale. Puteți să mă credeți sau nu, dar persoana care a vorbit cu mine nici măcar nu și-a terminat fraza și eu am spus: „sunt de acord”. Dar, din păcate, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. A existat însă o singură condiție: să facem schimbul, dar el să nu se mai întoarcă (în Rusia).”
„Într-o zi vom învinge” a spus văduva lui Navalnîi după ce a votat la ambasada rusă din Berlin. Pe buletinul de vot a scris numele răposatului ei soț.
Întrebată dacă are vreun mesaj pentru Vladimir Putin, Iulia Navalnâia a răspuns:
Iulia Navalnaia: „Nu poate exista o negociere cu domnul Putin, pentru că el este un ucigaș, este un gangster.”
Putin a avut drept concurenți trei rivali simbolici și orice critică publică la adresa lui sau a războiului din Ucraina a fost înăbușită.
Dincolo de faptul că alegătorii nu au avut practic nicio opțiune în alegere, monitorizarea independentă a alegerilor a fost extrem de limitată.