Viorica Vodă, în lacrimi, vorbind despre hărțuirea sexuală. Un regizor ”mi-a smuls sutienul”

×
Codul embed a fost copiat

Actrița Viorica Vodă a dat detalii despre cazurile de hărțuire sexuală la care a fost supusă după rolul pe care l-a avut în filmul ”Filantropica”, invitată în emisiunea ”La Măruță” de la PRO TV.  

După declarațiile tulburătoare făcute la Gala Premiilor Gopo, actrița Viorica Vodă a venit cu detalii despre abuzurile sexuale la care a fost supusă.

Deși pentru industria cinematografică și de teatru este un subiect tabu, tot mai multe actrițe au povestit acum ce li s-a întâmplat. Au spus că au fost jignite sau hărțuite de unii profesori, regizori sau directori de teatru. În alte situații erau puse să se dezbrace sau erau atinse fără voia lor. Cele care au curajul să vorbească, mai spun că alte actrițe suferă în tăcere, și nu reacționează, de teamă că vor rămâne fără roluri.

Marți seară, ea a vorbit pentru prima dată despre aceste incidente la Teatrul Național București, la Gala Premiilor Gopo, care au fost transmise LIVE pe VOYO. Înregistrarea VIDEO integrală poate fi urmărită aici.

La Gala premiilor Gopo, actrița Viorica Vodă a fost pe scenă alături de echipa filmului „Filantropica” și a vorbit despre hărțuirea sexuală din industria cinematografiei, dar fără să ofere detalii despre situații concrete prin care a trecut.

Citește și
premiile gopo
Gala Premiilor Gopo: Actrița Viorica Vodă a vorbit despre hărțuirea sexuală din industria cinematografiei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Acum, însă, ea a explicat de ce nu a vorbit în public, până astăzi, despre aceste cazuri revoltătoare, care s-au întâmplat în urmă cu mulți ani.

”Nu ești pregătită la 20 de ani, picată din fundul Moldovei, o pudoare în care era rușine să .. Eu vin dintr-o societate extrem de conservatoare. Gândește-te că înainte de revoluție, cum a fost la noi, păi eu vin de acolo unde bărbatul este universul meu. Dacă o femeie greșește sau un bărbat ... lucrurile astea nu că sunt considerate de condamnat, sunt de rușinea rușinilor.” - a spus actrița.

Iar Viorica Vodă a dat și un exemplu. Ea spus că un regizor ”care avea o vârstă destul de respectabilă”, dar al cărui nume nu l-a făcut public, i-a cerut la un moment dat, pentru un rol într-un serial, să îl sune pe el, personal, seara.

Ulterior, pentru că Viorica Vodă nu l-a sunat, regizorul a forțat-o să rămână fără sutien într-o scenă despre care ea nu fusese anunțată. 

”Nu l-am sunat. Filmarea a fost destul de dificilă, era pe tren, eu jucam un fel de securistă, ceva de genul, ți-am zis că am mers numai pe tipologia asta mult timp pe film, frivolități în toate ipostazele, eu așa le spun, și aveam cu marele actor Motoi, a fost un actor important, eram flatată, uau, joc cu Motoi, și la un moment dat regizorul respectiv mi-a cerut să renunț la sutien, deci eram în cușetă, că vezi Doamne, așa era motivația, că acele femei erau expuse și făceau orice ca să obțină informații.

N-am vrut să fac treaba asta pentru că nu am fost pregătită, nu discutasem. Lucrurile astea se discută înainte. Am reacționat destul de ... cum să spun, așa, de .. nepregătită, domn regizor, dar cu tact și eleganță. A început să urle, efectiv, în tot trenul ăla, repet, că s-a închiriat un tren, că era undeva spre Moldova, așa, m-a jignit verbal față de toată echipa. Nu pot să redau scena. M-a ridicat pur și simplu și mi-a smuls sutienul de pe mine. Deci, când spun, mi-a smuls sutienul și mi-a cerut să am o scenă erotică sau ceva.. cu colega mea Aniela Petreanu, care a jucat la Divertis, o actriță de comedie foarte bună.

Evident că reacția a fost .. destul de șocată. Cu toată echipa de față. Eu m-am blocat, am început să plâng. Tremuram, visceral, deci efectiv tremuram, plângeam cu sughițuri și i-am spus dar nu aveți dreptul să puneți mâna pe mine..Adică lucrurile astea sunt lipsite de profesionalism.” - a spus actrița la PRO TV.

Ioana Bugarin: Mai multe actrițe, din păcate, am trecut prin atingeri neplăcute, comentarii nepotrivite

Declarația Vioricăi Vodă a declanșat un val de reacții și le-a dat curaj și altor colege de scenă să spună ce au pățit.

La cei 25 de ani, Ioana Bugarin este una dintre cele mai apreciate actrițe din România, după o serie de roluri impresionate care i-au adus premii și nominalizări. Ioana a vorbit despre experiențele trăite la filmări.

Ioana Bugarin, actriță: „Mai multe actrițe, din păcate, am trecut prin atingeri neplăcute, comentarii nepotrivite. Îmi amintesc și acum că erau colegi și veneau și îmi puneu mâna pe după spate și toată mâna ajungea pe sânul meu, eram o pustoaică timidă care nu stia cum să se mai tragă. Din care am ajuns să joc un film din care trebuia sa ies și regizorul mi-a spus, tu știi că eu fac filmul asta doar ca să te văd goală?”.

Și în perioada facultății, unele tinere sunt hărțuite, povestește Ioana Bugarin: „A existat un professor care la un curs, îmi amintesc și acum, o ameninta pe o colegă care avea un bust mai voluminous, că dacă mai topăie mult pe polka din bust, el o dă afară. Și a umilit-o, a pus-o în fața întregii clase și a spus că dacă îți mai miști sânii în felul ăsta, eu te dau afară, și a pus-o să danseze fără să își miște sânii în fața întregului colectiv. Deja începusem să dezvolt un soi de anxietate, mi-era fircă să vorbesc, să fiu acolo, să nu fac ceva greșit, că nu sunt suficient de bună și am spus unei profesoare că m-am apucat de terapie”.

Viorica Vodă, susținută de Katia Pascariu

Prima actriță care a susținut-o pe Viorica Vodă imediat după mărturisirea de pe scenă este Katia Pascariu. Tânăra a luat premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în rol principal.

Katia Pascariu: „De foarte multe ori sunt cunoscute cazuri de abuzuri în teatru și film, și sunt scuzate pentru că e un mare regizor sau ceea ce face e de mare calitate și atunci scuzam niște lucruri. Am avut niște exerciții sinistre, cum ești la tine în cameră, unde erai încurajat să te îmbraci și să te dezbraci. Un exercițiu incredibil pe care l-am trăit este datul de palme. În care baieții dădeau palme fetelor și fetele care reacționau mai tare. Apoi, îmi amintesc că m-am dus la facultate și la admitere aveam o fustă peste genunchi, și m-au pus să îmi ridic fusta, deși nu era trecut pe nicăieri că trebie să ai picioare frumoase să fii actriță. Un regizor mi-a spus ca nu arăți atât de bine pentru a juca rolul acesta”.

Actrițele care au avut curajul să vorbească spun că alte colege care au pățit așa ceva refuză să reacționeze, de teama că nu vor fi crezute și nu vor mai fi distribuite în filme și piese de teatru.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Tudor Chirilă: Să vorbim și despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă
Tudor Chirilă: Să vorbim și despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă

Actorul Tudor Chirilă a reacționat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, după mesajul tulburător transmis de actrița Viorica Vodă la Gala Premiilor Gopo.

 

Gala Premiilor Gopo: Actrița Viorica Vodă a vorbit despre hărțuirea sexuală din industria cinematografiei
Gala Premiilor Gopo: Actrița Viorica Vodă a vorbit despre hărțuirea sexuală din industria cinematografiei

Aproape o mie de invitați au fost marți seară la Teatrul Național București, la Gala Premiilor Gopo.

Actrița Viorica Vodă, pe scena premiilor Gopo: „Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem”
Actrița Viorica Vodă, pe scena premiilor Gopo: „Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem”

Ceremonia de marți seară a Premiilor Gopo a fost și încărcată de momente emoționante.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.