VIDEO. Salvamontiștii din Bușteni s-au luptat timp de 7 ore pentru recuperarea a doi turiști blocați în Bucegi
Sunt zile grele pentru salvamontiștii chemați să intervină în cazuri în care turiștii imprudenți se accidentează pe munte.
În ultima zi, 17 persoane au ajuns la spital, una cu elicopterul SMURD. Nerăbdători să ajungă la munte, unii turiști pleacă în drumeție fără echipament ori se rătăcesc. Un bărbat care s-a pierdut aseară este și la această oră căutat în zona Piatra Arsă din Bucegi.
Salvamontiştii din Buşteni şi Prahova au lucrat toată noaptea pentru a-i salva pe doi turişti, rămaşi blocaţi în Valea Mălinului. Nu erau echipaţi şi nici nu cunoşteau zona. Nu aveau nici semnal la telefon aşa că nu au putut transmite unde se aflau.
Conform salvamontiștilor, acţiunea a fost una foarte dificilă şi a durat întreaga noapte. Cei doi turişti au rămas blocaţi în zona unor săritori, unde semnalul telefonului este foarte slab şi a durat foarte mult până când echipa formată din cinci salvatori montani a reuşit să îi repereze.
„După mai bine de 7 ore de eforturi, turiştii au fost coborâţi cu bine şi aduşi în oraş”, au scris salvamontiştii pe Facebook.
Un alt bărbat, care făcea parte dintr-un grup de 3 turişti, a căzut pe un traseu dificil, nemarcat, din Bucegi şi a suferit un traumatism la genunchi cu posibila ruptura de ligamente. Pentru că zona este greu accesbilă, rănitul a fost transportat la spital cu un elicopter SMURD.
Alţi doi turişti, un bărbat şi o femeie, au căzut şi s-au accidentat. Nici ei nu erau echipaţi adecvat.
Numai în ultimele 24 de ore la dispeceratul naţional salvamont s-au primit 23 de apeluri de urgenţă prin care turiştii plecaţi pe munte au cerut ajutorul salvamontiştilor. În urma acestor intervenţii 17 persoane au ajuns la spital.
Cătălin Petrescu, Salvamont Poiana Braşov: "Cred că am fi foarte învechiţi să zicem că pe caniculă pentru o plimbare foarte scurtă vorbim de bocanci. Tehnica a evoluat foarte mult şi există acele semi-ghete, ghete puţin mai late care protejează glezna ca în cazul bocancului cu un cramponas special care să facă faţă în situaţiile specifie muntelui."
În Poiana Braşov odată cu dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete prin pădure, printre răniţi se numără şi mulţi ciclişti.
Salvamontiştii îi sfătuiesc pe biciclişti să aibă casca, protecţie pentru spate, genunchi şi coate, dar şi mănuşi.