Victor Ponta a contestat la ICCJ controlul judiciar care i-a fost impus. Cererea se judeca vineri
Fostul premier Victor Ponta a depus la Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere prin care contesta masura controlului judiciar impusa impotriva lui in dosarul in care a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Ploiesti.
Instanta suprema a stabilit pentru vineri, 9 septembrie, termen pentru judecarea plangerii depusa de Ponta, potrivit Agerpres.
Victor Ponta a fost pus sub urmarire penala de procurorii DNA Ploiesti intr-un nou dosar, in care este acuzat de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si complicitate la infractiunea de spalare de bani.
Chemat marti la audieri, procurorii l-au anuntat pe Victor Ponta ca a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
In acelasi dosar este urmarit penal si deputatul Sebastian Ghita, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani, fiind si el pus sub control judiciar.
Cei doi au interdictia de a parasi tara fara incuviintarea prealabila a procurorului/judecatorului competent, de a se apropia si comunica cu anumite persoane si de a face declaratii in mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati in dosar.
DNA sustine ca Ponta, in calitatea de presedinte al PSD, si-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghita sa fie desemnat drept candidat intr-un colegiu electoral in care formatiunea sa sa aiba certitudinea ca va obtine mandatul pentru care se candida.
"Confirmarea propunerii a fost facuta de Ponta Victor Viorel in scopul obtinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constand in plata sumei de 220.000 euro, necesara organizarii unei vizite in Romania a unei personalitati politice straine. Se urmarea astfel ca, prin mediatizarea unor intalniri alaturi de personalitatea care beneficia de notorietate internationala, Ponta Victor Viorel sa castige capital electoral, in conditiile in care, in cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau sa aiba loc alegeri locale si parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obtinuta prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghita Sebastian Aurelian", precizeaza DNA.
Conform sursei citate, s-a stabilit ca intreaga activitate sa fie organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit si apolitice, care sa induca ideea in randul opiniei publice ca intalnirea persoanei publice straine cu Ponta ar fi avut loc la initiativa celui dintai.
"In acest scop, Ponta Victor, impreuna cu Ghita Sebastian, i-a solicitat reprezentantului organizatiei nonprofit sa gaseasca o modalitate prin care politicianul strain sa fie chemat in Romania fara sa fie cunoscut faptul ca aceasta avea loc la initiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionata de organizarea acestui eveniment sa fie suportata de Ghita Sebastian Aurelian prin intermediul unei societati comerciale controlate prin persoane interpuse. In acest sens, pentru a disimula originea ilicita a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, in coniventa cu inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, incheierea succesiva a doua contracte", spun anchetatorii.
Astfel, Sebastian Ghita a fost confirmat de catre Victor Ponta, in calitate de presedinte al partidului, drept candidat intr-un colegiu din judetul Prahova, dupa primirea celor 220.00 de euro.
DNA noteaza ca, in urma alegerilor, Ghita a dobandit calitatea de deputat.