Vicepresedintele Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a fost arestat pentru coruptie

Dată publicare: 29-08-2011 18:21
Dată actualizare: 11-06-2012 10:10


Vicepresedintele Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si un fost consilier din Ministerul de Interne au fost arestati pentru coruptie. Remus Baciu si Camelia Andrusenco sunt acuzati trafic de influenta.

 

Ei ar fi primit bani de la patru femei, pentru a le despagubi in baza legii 10. Suma ceruta de Baciu si obtinuta partial prin intermediul Cameliei Andrusenco ar fi trecut de un milion de euro, daca procurorii anticoruptie nu intrau pe fir.

Conducerea Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor nu a vrut sa explice cum a fost posibil ca vicepresedintele institutiei sa pretinda comisioane ilegale unor proprietari de terenuri care isi cereau drepturile.

Poate si pentru ca acelasi Remus Baciu a fost angajat la Agentie intr-o functie de conducere, in conditiile in care este acuzat si trimis in judecata pentru luare de mita intr-un alt scandal de coruptie.

Anchetatorii sustin ca in 2007, cand era consilier al ministrului sanatatii, Baciu ar fi primit 67.000 de lei mita, pentru ca statul sa cumpere sterilete la un pret de 45 de ori mai mare decat cel oferit de producator.

Procesul de coruptie nu l-a speriat pe Remus Baciu, explica procurorii. Luna aceasta el a fost contactat de proprietarii unui teren din Capitala.

O suprafata de 7180 de metri patrati din cartierul Aviatiei a fost revendicata de patru femei, valoarea totala a despagubirilor depasind 10 milioane de euro. Pentru a le ajuta, spun procurorii anticoruptie, vicepresedintele ANRP le-ar fi cerut 15% din suma.

Statul trebuie sa le dea femeilor 10.000.000 de euro, pentru ca terenul nu mai poate fi retrocedat. Remus Baciu ar fi pretins un comision, ilegal, care depasea un milion de euro.

Potrivit procurorilor, functionarul public ar fi primit, in trei randuri, cate 400.000 de lei, printr-un intermediar. In total, a incasat echivalentul a 300.000 de euro.

Astazi, prim ministrul Emil Boc l-a demis din functie pe Remus Baciu.


VIDEO PROTVPLUS.RO