Verificări la un depozit de deșeuri din Brașov după moartea suspectă a mai multor vaci
Este anchetă în Brașov după ce mai multe vaci de la o fermă de lângă Râşnov au căzut secerate la pământ.
Potrivit anchetatorilor este posibil să fi băut apă din niște bălți care ar fi fost contaminate cu substanțe toxice provenite de la un depozit de deșeuri periculoase din vecinătate.
Grav este că prin apropiere trece și un pârâu pe malurile căruia se opresc frecvent turiștii la picnic.
Alegeri 2024
23:15
Al doilea partid care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu în turul 2. „Avem şansa la un preşedinte suveranist”
22:50
Partidul care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu, cu o condiție. „Nu am încredere în el, dar nu am alternativă”
22:33
Reacția oamenilor de afaceri după victoria obținută de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor: "Un duş cu gheaţă"
22:31
Nicu Ștefănuță, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi în turul doi: „Asta este calea pe care trebuie să o alegem”
Unul dintre angajaţii fermei ieşise cu vacile la păscut când dintr-o dată a observat cum rând pe rând 8 dintre animale au căzut la pământ.
Marius Silion, angajatul fermei: ”Aici au băut două vaci şi au căzut una lângă alta. -Pe loc? -Da. Acolo unde e groapa aia mai mare, aici tot la fel. Au băut şi pe loc au decedat".
Iosif Florescu, proprietarul fermei: "Aici e o firmă din asta, de toate felurile de mizerii. S-a scurs de acolo ce ştiu eu ce otrăvuri şi animalele au venit din păşunat şi au băut de aici apă şi au murit pe loc".
Imediat zona a fost împânzită de specialişti, care au preluat probe atât din bălţi, cât şi din stomacul animalelor.
Nadia Olaru, IPJ Braşov: "Dacă vor fi considerate deficienţe şi în funcţie de rezultatul necropsiei animalelor să fie luate măsurile legale".
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât substanţele toxice ar fi putut ajunge în pârâul care trece prin apropiere.
Turist: "Nu este ok, clar. Mă aştept ca în natură să fie cava curat, să fie un aer proaspăt, să fie ceva frumos".
Turistă: "Dezgustător, nu ar trebui. Că noi tocmai de asta am ieşit, să luăm o gură de aer curat, să scoatem copiii din casă".
Fermierii din zona se plâng ca cei care se ocupa de colectarea, stocarea şi tratarea deşeurilor periculoase le-ar mai fi dat bătăi de cap şi în trecut.
Aron Pandrea, fermier: "Acum vreo patru ani a ars, a ars tot aici. Construcţiile astea de aia nu mai sunt acoperişurile că au ars. Şi nu s-a sesizat nimeni, n-a făcut nimeni nimic. Mizerie incontinu a curs aici, dar n-am avut probleme să moară animale până acum".
Am încercat să îi contactăm pe reprezentanţii firmei de deşeuri, însă nu am primit niciun răspuns.
Fermierul îşi evaluează acum pagubele. O vacă, de la care colecta zilnic 15 litri de lapte, costa în jur de 2.000 de euro.
Iosif Florescu, proprietarul fermei: "E o pierdere destul de mare. Vaci cu lapte, care produceau. Eu în fiecare pierd de acum încolo. Pe mine să mă despăgubească, nu am nicio treabă cu nimeni".
Reprezentanţii Gărzii de Mediu au pornit o anchetă în acest caz.