„Black Friday la stat”. O agenție guvernamentală a scos la vânzare, prin licitație, patru mașini de lux cu o reducere de 25%
Agenția de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate a scos la licitație patru mașini scumpe ce îi aparțin unui suspect al DIICOT, judecat pentru că ar fi spălat în țară sume uriașe câștigate peste ocean din presupuse fraude cu carduri clonate.
Pentru că este a doua licitație în mai puțin de două săptămâni, agenția ministerului justiție a redus prețul de pornire cu 25%.
Agenția Națională de administrare a Bunurilor Indisponibilizate a scos la licitație patru mașini scumpe și puternice. Un Lamborgini Urus, un Mercedes AMG, un Lamborghini Huracan și un BMW 850 XDRIVE. Nu sunt noi dar împreună valorează pe piață în jur de 800.000 de euro.
Bolizii îi aparțin lui Alexandru Stoica, un fost urmărit internațional arestat în Italia și adus în țară încătușat pentru fraude cu carduri în Statele Unite ale Americii. 30.000 de dolari pe zi ar fi câștigat gruparea din care făcea parte suspectul clonând carduri și golind conturile americanilor.
În România este judecat pentru spălare de bani. Mașinile i-au fost sechestrate pentru că există bănuiala că au fost cumpărate din banii obținuți prin fraude.
Vânzarea la licitație a fost autorizată de judecători, iar prețurile de pornire sunt cele de piață, stabilite de experți independenți și comparate cu modele identice vândute pe piața românească.
Cornel Călinescu, director Anabi: „Ne aflăm în fața unei vânzări fără acordul proprietarului. Cea mai bună metodă de administrare a unui bun sechestrat, după trecerea unui timp rezonabil - în cazul nostru, peste un an de zile - este valorificarea. În felul ăsta protejăm și interesele proprietarului care își vede valorile protejate, conservate, în contul ANABI”.
Sumele cerute de statul român la licitație
Cea mai scumpă dintre cele patru mașini vândute la licitație de ANABI este acest Lamborghini URUS, din 2020, cu un motor de 4.000 de centimetri cubi. Prețul de pornire pentru acest bolid pleacă de la puțin peste un milion de lei.
Agenția Ministerului Justiției a mai încercat să le vândă acum o săptămână, dar pentru că nu s-a înscris nimeni, prețurile de pornire au fost scăzute cu 25 la sută. Cei interesați de licitație trebuie să achite o garanție de zece procente din valoarea actualizată a fiecărei mașini.
Cele mai multe dintre mașinile sechestrate în cadrul procedurilor judiciare nu se vând la prima licitație, pentru că cei interesați mizează pe o scădere a prețului. Însă la a doua strigare. Dacă pentru mașinile ieftine se înscriu zeci de competitori, pentru bolizii de lux, bătălia se duce între ... o mână de oameni înstăriți. Iar prețul de adjudecare depășește până la urmă chiar suma pe care mizează agenția Ministerului Justiției.
Banii obținuți la licitație vor fi păstrați într-un cont al Agenției, iar la finalul procesului vor ajunge la victimele fraudelor din Statele unite, dacă proprietarul va fi condamnat definitiv. Dacă el va fi achitat, statul îi va vira lui banii, cu tot cu dobândă.