Un tânăr a fost vaccinat din greșeală și cu Pfizer și cu Moderna. Reacția CNCAV

Dată publicare: 17-03-2021 16:18
Dată actualizare: 17-03-2021 20:25


Un bărbat care s-a vaccinat la un centru din Capitală susține că i-a fost administrat serul Moderna la rapel, deși prima doză a făcut-o cu serul Pfizer. Din acest motiv, el nu a putut inițial să obțină adeverința de vaccinare.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a transmis că a solicitat DSP București să demareze o anchetă în acest caz.

De asemenea, bărbatului îi va fi eliberată adeverința de vaccinare unde va fi menționat tipul vaccinului adminstrat la rapel.

„S-a solicitat DSP București efectuarea unei evaluări oficiale la acest centru pentru verificarea modului în care procedurile în vigoare au fost respectate, implementarea delimitării fluxurilor, în funcție de tipul vaccinurilor utilizate, respectiv remedierea eventualelor disfuncționalităților constatate. Ii va fi eliberată adeverința de vaccinare unde va fi menționat tipul vaccinului adminstrat la rapel”, a transmis CNCAV.

Președintele CNCAV Valeriu Gheorgiță l-a contactat telefonic pe bărbatul vaccinat cu două seruri diferite și i-a transmis că nu se impune reluarea schemei de imunizare.

„Am solicitat ISS efectuarea unei evaluări la acest centru pentru verificarea modului în care procedurile în vigoare au fost respectate, implementarea delimitării fluxurilor în funcție de tipul vaccinurilor utilizate, respectiv remedierea disfuncționalităților constatate”, a precizat ulterior și DSP București.

Alin Alexandru-Ionescu a povestit pe Facebook că a făcut prima doză pe 24 februarie, când i-a fost administrat serul produs de Pfizer. A mers la rapel după trei săptămâni, așa cum este indicat la acest ser, însă dintr-o eroare i-a fost administrat vaccinul produs de Moderna.

„Astăzi am devenit un cobai mai aparte, pentru că am primit un rapel de la Moderna după ce pe 24 februarie fusesem vaccinat cu Pfizer. S-a greșit, apoi iar s-a greșit! Am ajuns în centrul de vaccinare numărul 5 de la RomExpo, am completat documentul de la recepție, am fost trimis la cabinetul numărul 21. Prima greșeală! Cel care m-a repartizat, m-a trimis la un cabinet unde se făceau doar vaccinuri Moderna, deși pe listă, în dreptul numelui meu, scria Pfizer”, a povestit Alin.

El spune că asistentele care l-au preluat la centrul de vaccinare nu au verificat ce ser i-a fost administrat la prima doză și au realizat că i-au injectat vaccinul greșit abia când au vrut să îl înregistreze în sistem.

„La cabinetul numărul 21 m-au preluat două doamne asistente, le-am arătat că am și adeverința de la vaccinarea din 24 februarie la mine, m-au lăudat că o am în condițiile în care majoritatea pacienților nu o mai aduc la rapel, însă nimeni nu a mai verificat că pe ea scrie Pfizer. Una dintre doamne m-a căutat în sistem, cealaltă mi-a făcut doza de vaccin, pentru ca apoi să realizeze că aplicația dă eroare și că nu poate fi confirmată vaccinarea. Motivul? Rapelul nu corespunde cu tipul de vaccin făcut la prima doză. Mi-a dat imediat seama despre ce sa întâmplat, însă în acel moment deja presam cu un tampon de vată pe locul vaccinării”, a mai spus bărbatul.

Acesta a mai povestit că asistentele s-au panicat și au chemat imediat un medic, care i-a mărturisit că astfel de situații se întâmplă frecvent.

În plus, din cauza încurcăturii, el nu poate acum să beneficieze de o adeverință de vaccinare. Soluția propusă de medic: să treacă în sistem că a primit și a doua doză tot de la Pfizer.

„Mi-am ieșit din fire. Am cerut să vorbesc cu șeful centrului de vaccinare. S-a prezentat o doamnă doctor care, auzind că sunt diabetic, m-a întrebat dacă, ca să o citez, „sunt pe insulină” și că n-ar trebui să fie nicio problemă că mi s-au făcut două doze din două vaccinuri diferite. Oamenii încercau să mă îmbuneze legat de problema că îmi pot elibera o adeverință de vaccinare, de parcă de-aia venim să ne vaccinăm, ca să plecăm la vară în Grecia”, a mai scris Alin.

El spune că singura dovadă că s-a vaccinat, în lipsa documentelor, este poza făcută în momentul injecției.

„Nu am primit niciun document, nu am fost bifat nicăieri în sistem. Însă nici nu pot repeta vaccinul anti Covid decât când se va face un nou val de imunizări pentru cei vaccinați. Când va fi, dacă va mai fi. Am fost șocat să văd cu câta lejeritate și superficialitate a fost gestionată această situație. O mustrare la domul de la recepție, una la doamnele asistente și gata. De parcă nu este suficient că suntem oricum într-un mare întuneric cu aceste vaccinuri și am acceptat de bunăvoie să ne vaccinăm cu niște seruri experimentale, ale căror efecte adverse poate vor apărea peste ani și ani. Și nu sunt singurul care a pățit asta, dar se pare că nimeni n-a învățat nimic”, a mai scris bărbatul.

El spune că momentan se simte bine și are doar o durere în locul unde i-a fost făcută injecția.

„Deocamdată mă simt bine. Chiar sunt în măsură să fac comparații între cele două: locul injecției doare mai puțin la Moderna decât la Pfizer. Mă poate ajuta cineva și cu o programare la AstraZeneca, să îmi fac o părere completă?”, a întrebat el.


VIDEO PROTVPLUS.RO