Valul cinci al pandemiei s-ar putea prelungi din cauza unei subvariante Omicron, spune Emilian Popovici

Ultima actualizare: 29-01-2022 12:17
Valul cinci al pandemiei s-ar putea prelungi din cauza unei subvariante Omicron, spune Emilian Popovici
Agerpres

Valul cinci al pandemiei ar putea să se prelungească din cauza apariției unei subvariante, consideră Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Potrivit acestuia, gravitatea bolii este similară tulpinii Omicron.

Prof. Dr. Emilian Popovici a spus că în Danemarca subvarianta B.A.2 devine dominantă în faţa variantei Omicron, ceea ce ar prelungi valul cinci al pandemiei.

„La ora aceasta ţinând cont de faptul că avem la dispoziţie doar rezultatele unor studii preliminare este prematur să ne pronunţăm pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A.2 . Însă ţinând cont de prezenţa acestei sub- variante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca sub-varianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare (Statens Serum Institute Danemarca), putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei sub-variante. Am menţionat faptul că după valuri epidemice de mare amploare cum este acest val 5 generat de infecţia cu varianta Omicron , poate urma o perioada de acalmie (linişte) interepidemica cu condiţia ca să nu apară o alta variantă cu transmisibilitate şi mai crescută decât cea a variantei precedente. Iată însă că această sub-variantă a apărut, singurul aspect cumva pozitiv fiind acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a transmis Prof. Dr. Emilian Popovici, într-o postare pe Facebook, preluată de news.ro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO