Ursul care terorizează un cartier din Târgu Mureș va fi relocat săptămâna viitoare

Dată publicare: 19-03-2021 16:16
Dată actualizare: 19-03-2021 17:40


Ursul care terorizează un cartier din Târgu Mureș va fi relocat săptămâna viitoare. Până atunci poliția locală va patrula prin zonă gata de intervenție în caz că sălbăticiunea se întoarce după hrană.

În ultimele luni 30 de mesaje de avertizare venite prin sistemul RO Alert le-au dat fiori reci oamenilor.

Sub presiunea timpului, dar și a oamenilor tot mai nemulțumiți, autoritățile au demarat procedurile de relocare. Nu este deloc de glumă cu ceea ce se întâmplă.

Dănuț Ştefănescu, director APM Mureş: ”În ultimele luni au fost circa 30 de roalerturi, avem foarte multe intervenţii ale jandarmilor, problema există. Durează probabil până fac acest dosar”.

Ursul care a ajuns recent prin gospodării este un pui nu mai mare de trei ani. Chiar și așa, faptul că s-a învățat să vină după hrană pe străzile orașului îl transformă automat în pericol.

La îndemână sunt, deocamdată, tot metodele clasice de intervenție: gonirea lui spre pădure cu petarde ori sunete stridente, precum ale mașinilor de intervenție.

Soos Zoltan, primar Târgu Mureş: ”Până la relocarea ursului Poliţia Locală, va asigura o patrulă permanentă în zona străzii Negoiului, în caz că ursul apare pe raza localităţii în intravilan cu ajutorul jandarmeriei va fi înlăturat, trimis înapoi în pădure”.

Director AJVPS Mureş: ”Nu caută pe om, caută hrană, dar dacă se intersectează undeva cu un copil, în mod sigur îşi face cale şi atacă”.

Există și alt pericol: transmiterea unor infecții, direct la om sau prin intermediul altor animale. Pădurea este proprietate privată, iar relocarea depinde de o serie întreagă de documente.

Soos Zoltan, primar Târgu Mureș: ”Conform legislaţiei în vigoare doar asociaţia de vânătoare în fondul căreia se află usrul poate să efectueze aceasta relocare, asta înseamnă că actele necesare pentru relocare trebuie să fie obţinute de către asociaţia prin Ministerul Mediului”.

Animalul care și-a făcut un obicei din a umbla pe strada Negoiului va fi dus la cel puțin 100 de kilometri depărtare.


VIDEO PROTVPLUS.RO