Ursoaica Anca, salvată după 20 de ani de calvar la zoo din Piatra Neamț


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 23 Aprilie 2018 16:47
Categorie: Stiri actuale

Viaţa unei ursoaice se va schimba radical, după ce mii de oameni au cerut, într-o petiţie, să fie salvată din grădina zoologică de la Piatra Neamţ, unde trăia de aproape 20 de ani.

Anca, după cum a fost botezată ursoaica, a ajuns în sfârşit la rezervaţia din Zarneşti în condiţii de semi-salbaticie şi se va putea bucura de iarbă, de copaci şi chiar de un loc de bălăceală alături de alte animale salvate. Pentru început, trebuie să se acomodeze cu noua ei casă iar circul şi viaţa la zoo vor rămâne un vis urât.

După o călătorie de peste 200 de km, Anca, ursoaica de 24 de ani, care până acum a fost nevoită să trăiască la circ, apoi într-o cuşcă strâmtă la zoo- priveşte curioasă împrejur. Urmează să stea câteva zile în carantină, apoi va fi eliberată într-un ţarc mai mare.

Florin Ticușan, managerul rezervaţie: "Am tranchilizat-o şi i-am făcut vaccinurile acolo, starea ei este bună, dar nu mai există loc de reabilitare pentru ea, pentru că e dependentă de om, urmează să vedem cum se va acomoda."

Peste 19.000 de oameni, impresionaţi de soarta ursoaicei au semnat pe internet o petiţie pentru salvarea ei. Anca şi-a petrecut primii ani de viaţă la circ, alături de sora ei. Au ajuns apoi amândouă la grădina zoologică, după ce şi-ar fi atacat dresorul.

Vizitatorii le puteau zări stând triste, într-o cuşcă mică, în weekend, însă administratorul grădinii zoologice susţinea că, în zilele lucrătoare, le lăsa să se odihnească într-un spaţiu mai mare. Situația s-a schimbat acum radical.

Paula Ciotlos, vicepreședinte AMP: "A lăsat-o în spaţiul verde, unde şi-a săpat o gaură şi n-a mai vrut să iasă. Asta înseamnă că era foarte stresată şi speriată."

Reporter: "Care erau condiţiile?"

Paula Ciotlos: "Închisoare. Era doar beton şi nici măcar nu avea loc unde să se bălăcească".

Anca se va reîntâlni la rezervaţia Libearty cu sora sa Ina, de care s-a despărţit în urmă cu 4 ani, când cealaltă ursoaică a fost mutată la Zarneşti.

Şeful grădinii zoologice nu a vrut iniţial să cedeze ambele exemplare, pentru că ar fi rămas fără atracţia principală a complexului pe care-l administra. Acum, la sanctuarul de urşi trăiesc sunt 98 de exemplare - care nu s-ar descurca în sălbăticie.

VIDEO PROTVPLUS.RO