Unul dintre bărbaţii arşi la Inoteşti va fi transferat în Belgia, iar al doilea, la Viena

Dată publicare: 02-03-2021 14:34
Dată actualizare: 02-03-2021 14:34


UPDATE Pacienții au plecat către Aeroportul Otopeni, pentru a fi transferați în străinătate.

Ministerul Sănătăţii (MS) a informat marţi că s-a obţinut acceptul de la Spitalul AKH Viena pentru transferul celui de-al doilea pacient cu arsuri în urma incendiului din localitatea Inoteşti, judeţul Prahova.

„Ministerul Sănătăţii a fost informat, cu privire la situaţia pacienţilor cu arsuri suferite în incendiul din data de 1 martie din localitatea Inoteşti, judeţul Prahova, că s-a obţinut acceptul spitalului AKH Viena pentru transferul celui de-al doilea pacient la această unitate. Menţionăm că, aşa cum Ministerul Sănătăţii a anunţat anterior, pentru unul dintre pacienţi, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (DSU - MAI) a obţinut accept de transfer la Spitalul Militar "Reine Astrid" din Belgia", arată sursa citată.

Transferul la Viena se va face imediat ce va fi posibil şi este realizat, conform legii, de către DSU - MAI.

Știre inițială

Unul dintre bărbaţii arşi la Inoteşti va fi transferat în Belgia.

Ministerul Sănătăţii (MS) a informat marţi că pentru unul dintre cei doi bărbaţi arşi în urma incendiului din localitatea Inoteşti, judeţul Prahova, s-a obţinut accept pentru transfer de la Spitalul Militar „Reine Astrid" din Belgia, iar pentru cel de-al doilea pacient se aşteaptă un răspuns şi de la AKH Viena.

„Conducerea Ministerului Sănătăţii a fost informată în această dimineaţă de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) din cadrul Ministerului Sănătăţii că au fost primite rapoartele medicale ale celor doi pacienţi cu arsuri, suferite în incendiul din localitatea Inoteşti, judeţul Prahova. Rapoartele au fost transmise de către Spitalul Judeţean Ploieşti, completate de comisia de specialitate constituită la nivelul spitalului în baza Ordinului Ministrului Sănătăţii 2063/2020 în vederea transferului în străinătate. (...) Documentele au fost transmise şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în vederea identificării unor locuri în centre de mari arşi din Europa şi a efectuării unor transferuri, conform OMS 2063/2020. Conform ultimelor informaţii primite de la COSU, pentru unul dintre pacienţii arşi, DSU a obţinut accept pentru transfer de la Spitalul Militar "Reine Astrid" din Belgia. Se aşteaptă un răspuns şi de la AKH Viena pentru al doilea pacient", precizează sursa citată.

Potrivit MS, conform informaţiilor transmise, pacientul de 59 de ani are arsuri de grad IIA, IIB şi III pe 60% din suprafaţa corporală. Pacientul de 53 de ani are arsuri de gradul IIA, IIB şi III pe 70% din suprafaţa corporală. Ambii au arsuri ale căilor aeriene superioare.

Cei doi bărbaţi sunt intubaţi, starea lor fiind gravă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, Violeta Tănase.

Potrivit acesteia, bărbaţii au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale pentru curăţarea plăgilor, iar în prezent se află în secţia de Terapie Intensivă.

Luni seară, un incendiu violent a izbucnit la o firmă care fabrică produse din ţiţei aflată în comuna Colceag, satul Inoteşti, Prahova, doi bărbaţi fiind răniţi.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, la sosirea echipajelor de pompieri, focul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 700 mp, cuprinzând întreaga hală, trei autoturisme şi un autotren.