Unul dintre agenții arestați, polițist cu probleme la 22 de ani: ar fi furat banii unui bătrân. Incredibil ce e cu al doilea

Dată publicare: 19-04-2021 19:50
Dată actualizare: 19-04-2021 19:55


Unul dintre agenții arestați la Pitești, poliț...
Unul dintre agenții arestați, polițist cu probl...

Judecătorii au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi polițiști reținuți pentru purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte, după ce un bărbat de 63 de ani pe care l-au imobilizat în mod brutal a murit asfixiat.

 

Întâmplarea a avut loc vineri într-o autogară din Pitești. Între timp, au ieșit la iveală detalii din cariera agentului care l-a trântit la pământ pe omul care nu voia să părăsească terasa unui restaurant unde izbucnise un incendiu.

Atenție, urmează inagini și detalii care vă pot afecta emoțional!

Daniel Petruț Drăghici, polițistul care care l-a trântit la pământ din câteva mișcări pe bărbatul decedat are, la 22 de ani, o carieră presărată de incidente.

În urmă cu 3 ani, pe când era elev al Școlii de Poliție din Câmpina și făcea practică în județul Argeș, a fost numit de superiorii lui "eroul zilei".

 

Din plicul recuperat de polițist au dispărut 8.000 de lei

 

Asta după ce ar fi asistat, întâmplător, la o înșelăciune prin metoda ”Accidentul” și ar fi sărit în ajutorul victimei.

Bărbat păgubit: ”Să-i ție Dumnezeu mintea care a avut-o până acuma și să poată să-l ajute să fie un polițist de carieră, ca să mai ajute oameni ca mine așa!".

Păgubitul a povestit că un bărbat care s-a dat drept fiul său i-a cerut 30.000 de lei pentru a rezolva necazurile legate de un accident. Omul a pus banii într-un plic și s-a dus în stradă să-i predea.

Reporter: V-a spus cine o să vină?
Păgubit: Da, că o să vină băiatul victimei și eu să-i dau banii”.

Numai că pe acolo trecea, întâmplător, Daniel Drăghici, care l-a imobilizat pe escroc și a recuperat banii. Ulterior, bătrânul s-a plâns că din plic, în timpul operațiunii, au dispărut 8.000 de lei. Iar cel numit "eroul zilei" a intrat în vizorul anchetatorilor.

Marius Ștefan, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș: ”Motiv pentru care, în raport de plângerea persoanei vătămate, s-au făcut cercetări pentru furt. Au fost efectuate acte de cercetare penală, au fost administrate probe, iar după administrarea tuturor probelor procurorul a dat eficiență dispozițiilor art. 16, în sensul că nu există probe că persoana ar fi săvârșit infracțiunea”.

Ajuns polițist în județul Ialomița, Daniel Drăghici a mai trecut printr-un episod controversat.

L-ar fi amendat, abuziv, de două ori spun surse din poliție, pe un jandarm aflat în misiune. Pentru această faptă, superiorii au decis să-i taie 20% din salariu, sancțiune pe care el a contestat-o în instanță, dar a pierdut procesul.

 

Martor: ”Brutal și în același timp inuman”

 

Acum, acuzațiile sunt mult mai grave: purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte. Un martor povestește că scena în care bărbatul în vârstă este ținut la pământ a durat mai mult decât ce apare în filmare.

Petrică Bădică, martor: Eu când am văzut, polițiștii se pusese pe el.
Reporter: Cât l-au ținut?
Petrică Bădică: Un 10 minute, un sfert de oră, când a zis șoferul ”domne, e mort! A, nu e mort”. Păi, cum îi mai pui, mă cătușele, că el era umflat tot, nu îi intrau cătușele pe mâini, după aia l-au întors pe partea cealaltă, să îl iei pe om ca pe un câine, să îl arunci jos, nu se poate așa”.

Claudiu Zidaru, martor: ”Brutal și în același timp inuman. Un om în vârstă, nu putem să acționăm așa, în oarecare măsură”.

Rodica Rujoiu, vânzătoare magazin autogară: ”E trist și pentru unii și pentru alții. Pentru omul ăla că s-a dus în pământ, pentru ei că și-au nenorocit viața, cariera”.

Gheorghe Foraș, cunoscut de-al victimei: ”Trebuia să îl imobilizeze altfel, să nu îl pună jos cu genunchiul pe coapsă. Să îl fi luat frumos. Au fost 4-5, nu numai unul. Păcat că s-a întâmplat așa”.

 

Celui de-al doilea polițist implicat i s-a aprobat luni dosarul de pensie 

Cel de-al doilea polițist reținut în acest caz se numește Ilie Nicolae Florea. În 2015 fusese avansat la gradul de agent şef principal de poliţie. Luni i-a fost aprobat dosarul de pensionare.

Lucian Bode, ministrul de Interne: "Este regretabil ceea ce s-a întâmplat. Este o palmă dată sistemului de ordine şi siguranţă publică, care zdruncină încrederea românilor în această instituţie fundamentală în stat, care este Poliţia Română. Cei vinovaţi vor plăti, iar un lucru să fie foarte clar - fiecare răspunde pentru faptele sale".

Cosmin Andreica, lider sindicatul EUROPOL: ”Dacă trimiți în stradă oameni care nu au pregătirea necesară, care nu au petrecut câteva sute de ore în sală folosind acele procedee, ci doar sporadic, fără să își creeze niște automatisme, e clar că răspunderea e în ambele părți”.

Potrivit EUROPOL, polițistul Daniel Drăghici nu a participat la niciun program de pregătire tactică și fizică din 2018 - când a terminat școala - și până în prezent.
 

 

 


VIDEO PROTVPLUS.RO