Un râu din Maramureș a devenit portocaliu peste noapte. „Se revarsă de la mina Băiţa”

18-02-2021 17:12


Poluare masivă pe râul Băița, din Maramureș, care a căpătat peste noapte culoarea portocalie. De vină sunt precipitațiile din ultimele zile, care au inundat galeriile miniere, iar apele nefiltrate au venit la vale.

Inspectorii de mediu au prelevat probe și le-au dus în laborator pentru analize. De asemenea, indicatorii de calitate sunt monitorizați în permanență.

Localnicii se tem de efectele poluării. Au tot anunțat autoritățile că apa și-a schimbat aspectul peste noapte.

Localnică: “Mai portocalie ca portocala, mai roşiatică ca şi un grepfruit. Nu au ce să facă să oprească, decât dacă ar face ceva dig. Se revarsă de la mina Băiţa, de acolo vine. N-a sesizat nimeni niciodată.”

Oamenii se tem ca reziduurile să nu se infiltreze înspre casele lor, iar apa din fântâni să aibă de suferit.

Localnic: “A fost mare apa acolo sus şi au dat drumul de sus. Nu se poate consuma aşa ceva. Vine din Băiţa, s-a mai lipezit ca ieri. Doamne fereşte cum a fost.”

Anca Bonto, purtător de cuvânt Sistemul de Gospodărire a Apelor MM: “Astfel apele de mină neepurate au ajuns în râul Băiţa prin galeria minieră. Specialiştii Sistemnului de Gospodărire a apelor s-a deplasat la faţa locului şi au prelevat probe.”

În zilele următoare se va ști în ce măsură a fost afectat ecosistemul. Un incident similar de amploare a avut loc în 2018 - în urma unei grave poluări accidentale pe râul Lăpuș, tot din Maramureş. Atunci, trei tone de peşti au pierit.

Tags: poluare, rau,


VIDEO PROTVPLUS.RO