Un oras din Romania primeste apa cu pompa.Oamenii n-au alta solutie,dupa ce cotele Dunarii au scazut
Populatia din Calafat este in pericol de a ramane fara apa intrucat debitul Dunarii a scazut foarte mult din cauza secetei, iar apa nu mai poate fi captata.
Autoritatile judetene au facut demersuri pentru a aduce de la Timisoara o pompa de mare capacitate.
Debitul Dunarii la intrarea in tara este cu mult sub media multianuala pentru aceasta perioada, inregistrand 2.200 de metri cubi pe secunda, fata de 4.300, cat era normal in luna august, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Din cauza debitului mic al Dunarii, apa nu a mai putut fi captata de pompele folosite in mod normal pentru acest lucru, astfel ca autoritatile au solicitat ajutorul Ministerului Administratiei si Internelor, urmand sa fie trimise in zona pompe de mare capacitate de la Timisoara.
"Dunarea a scazut la cote alarmante, batranii spun ca de peste 60 de ani nu a mai fost debitul Dunarii asa de mic si apa asa de scazuta. Asa se explica faptul ca alimentarea cu apa a municipiului Calafat a intampinat greutati, pompele nu au mai putut sa fie amorsate si a fost nevoie de pompe aduse de pompierii din Craiova, insa nici acestea nu au facut fata si la interventia primarului din Calafat, ne-am adresat ministerului Administratiei si Internelor, secretarului de stat, Mihai Fifor, care ne-a ajutat foarte mult in aceasta problema. A intervenit pe langa ministru, la un depozit care exista in partea de vest a tarii, la Timisoara, astfel incat suntem anuntati ca vom primi pompe de mare capacitate", a declarat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa.
El a precizat ca a discutat si cu presedintele Consiliului Judetean Timis, iar la Calafat vor ajunge pompele de mare capacitate, precum si echipaje care sa le deserveasca, in asa fel incat sa se poata aduce apa din Dunare in bazinul din care sa fie preluata si dusa in oras.
In cursul zilei de miercuri, la Calafat, a ajuns o pompa de mare capacitate, aceasta fiind deja montata.
"Abia de ieri (n.r. - marti) a mai inceput sa creasca debitul, dar foarte putin. Noi am montat aceasta pompa, le avem si pe ale noastre si speram sa putem sa captam apa in continuare sa o ducem in prima treapta, ca apoi sa o deplasam la cea de-a doua treapta, care este mult mai sus, cu 70 de metri, inspre Calafat, sa putem alimenta orasul", a declarat Mircea Guta, primarul orasului Calafat.
In prezent, nu sunt restrictii in ceea ce priveste navigarea pe Dunare, insa din cauza debitul scazut apar incidente. Astfel, duminica seara, o nava ucraineana a lovit nisipul si a esuat in dreptul Capitaniei Calafat, fiind repusa pe apa dupa mai bine de trei zile.