Explicatiile expertilor, dupa cel mai puternic cutremur din 2014, in Romania. La ce ne putem astepta
Pamantul a fost extrem de agitat sambata si duminica si s-a miscat de cinci ori. Ultimul cutremur inregistrat de specialisti a fost de 5 pe scara Richter si a fost, de altfel, cel mai puternic inregistrat in Romania de la inceputul anului.
Cutremurul s-a inregistrat la ora 21 si 18 minute si s-a produs la o adancime de 134 de kilometri.
Seismul, considerat cel mai puternic de anul acesta, a fost resimtit in toata zona Vrancea, in Buzau, Ialomita, Calarasi, Bucuresti, Iasi chiar si in Dobrogea, dar si dincolo de granite, in Republica Moldova si Ucraina.
Activitatea seismica intensa din zona Vrancea nu este iesita din tipare, explica expertii, care sustin ca au mai fost astfel de situatii.
Mircea Radulian, Dir. Institutului Pentru Fizica Pamantului: ''Cele peste 4,5 apar cu o anumita frecventa, cam la o luna - doua, dar apar grupate de multe ori, apar astfel de grupari de cutremure. Spunem noi ca sunt socuri multiple, deci energia se elibereaza in mai multe socuri, nu e o singura miscare de eliberare. E posibil sa fi incetat activitatea asta, aceasta grupare de cutremur."
Pe de alta parte, sa nu uitam ca pe bulevardele principale din Bucuresti sunt zeci de blocuri cu bulina rosie, sau care cel putin ar trebui sa aiba un astfel de avertisment. In cazul unui cutremur mare de adancime, problemele cele mai grave ar aparea la etajele superioare.
Mai mult, sunt si cladiri care au consolidata doar structura de rezistenta nu si fatada.
Problema este ca, in medie, autoritatile reusesc sa consolideze numai doua cladiri pe an. Intre 2008 si 2011 au fost finalizate 7, iar alte cinci se afla in santier.