Un comisar șef de la Direcția Generală Anticorupție a fost reținut de DNA. Ce acuzații i se aduc

×
Codul embed a fost copiat

Un comisar șef din Direcția Generală Anticorupție a fost reținut de procurorii DNA, tocmai pentru o presupusă faptă de corupție. Ofițerul este acuzat de trafic de influență.

Ar fi cerut și primit bani pentru a interveni în favoarea a doi soți, care voiau să se angajeze în sistemul medical de stat, la Târgoviște.

Zece mii de euro de persoană. Aceasta ar fi fost, potrivit procurorilor, suma cerută de ofițerul DGA pentru a-i ajuta pe cei doi soți să se angajeze ca asistenți medicali, el la Ambulanță, iar ea la Spitalul Judetețean de Urgență. Oamenii i-ar fi dat jumătate din bani și și-au văzut dorința împlinită.

Reporter: S-au făcut angajări la cerere?

Ioan Dorin Maier, director medical al Ambulanței Dâmbovița:Angajări la cerere, da. Cererea a fost a noastră că am cerut posturile în alt fel, adică la cererea cuiva. Nu, nu am eu știință de așa ceva. Nu pot să afirm lucrul acesta”.

Presupusul trafic de influență ar fi avut loc în primăvara anului 2021, când angajările în sistemul medical se făceau în procedură simplificată. Cei doi soți lucrau deja la Ambulanță și la spital, dar aveau contracte pe perioadă determinată, în pandemie, iar ei doreau să rămână definitiv pe post. Aveau de susținut doar un examen.

Deocamdată, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște nu a putut oferi detalii despre condițiile în care asistenta a fost angajată pe post.

Localnicii au mai auzit despre angajările contra cost în sistemul public, iar acest caz le întărește convingerile.

Liliana:Totul este numai pe pile, numai să dai cât de mulți bani și tot nu se face absolut nimic sau își bagă pe ai lor”.

Localnic:
Trebuie să dai orice ban peste tot ca să te angajezi. Spune bine vrei, nu, caută în altă parte. Asta e situația. Dacă nu ai, nu te angajează”.

Localnic:Dacă mă întrebați pe mine spun eu ceva ce nu se știe? Așa e peste tot. Câteva generații trebuie să treacă să se schimbe ceva”.

Ofițerul DGA, cu o vechime de 20 de ani în Poliție, va fi prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

Radu Andronache este acuzat de două infracțiuni de trafic de influență.

Acuzațiile aduse de DNA:

“1. În perioada aprilie - mai 2021, inculpatul Andronache Radu, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins, pentru sine, de la o persoană (martor în cauză) suma de 10.000 euro din care a primit efectiv suma de 2.000 de euro, pentru a-și exercita o presupusă influență pe care ar fi pretins că o are asupra mai multor persoane cu putere de decizie de la București, din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște în vederea angajării persoanei respective și ulterior definitivării pe postul de asistent medical la Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița.

2. Într-un context asemănător, în perioada aprilie - mai 2021 – iunie 2022, inculpatul Andronache Radu ar fi pretins, pentru sine, de la același martor suma de 10.000 euro din care ar fi primit efectiv, în trei tranșe, suma de 8.000 euro, pentru a 'rezolva' angajarea definitivă a soției martorului pe un post de asistent medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște”, se arată în comunicatul instituției.

DNA a precizat că ambele „promisiuni” ale inculpatului s-ar fi materializat prin angajarea celor două persoane în unitățile medicale menționate mai sus.

El va fi prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citește și...
Raport șocant: Jumătate din mierea consumată în Europa este contrafăcută
Raport șocant: Jumătate din mierea consumată în Europa este contrafăcută

Jumătate din mierea vânduta şi mâncată pe bătrânul continent este contrafăcută. Cel puțin asta arată un raport al Oficiului European de Luptă Anti-fraudă.  

"Lupul de la rutieră", reținut pentru corupție, era campion la prinderea celor care conduc sub influența drogurilor

Un polițist din Brașov, faimos pentru abilitățile sale, și poreclit "Lupul de la rutieră", este cercetat, alături de 3 colegi, pentru fapte de corupție.

Schimbare radicală la finalul lunii martie. Temperaturile scad pe timpul zilei și cu 10 grade. Avertismentul meteorologilor
Schimbare radicală la finalul lunii martie. Temperaturile scad pe timpul zilei și cu 10 grade. Avertismentul meteorologilor

Când nimeni nu-și mai dorea, pregătiți-vă pentru două zile de iarnă. Este avertismentul meteorologilor, care urmăresc cum o masă de aer polar va intra în țara noastră, din această noapte.

Recomandări
Charles Michel: „Sunt convins că UE e mai sigură dacă România ar intra în Spaţiul Schengen”
Charles Michel: „Sunt convins că UE e mai sigură dacă România ar intra în Spaţiul Schengen”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că este convins că UE e mai sigură dacă România ar intra în Spaţiul Schengen.

Noul proiect pentru plafonarea tarifelor RCA a fost publicat. Prețurile vor fi înghețate la nivelul din februarie 2023
Noul proiect pentru plafonarea tarifelor RCA a fost publicat. Prețurile vor fi înghețate la nivelul din februarie 2023

Ministerul Finanţelor a suspus, luni, dezbaterii publice proiectul Hotărârii de Guvern pentru plafonarea preţurilor la RCA.

 

Tragedia feroviară din Galați. Sorin Grindeanu: Locomotiva care a cauzat accidentul a avut revizie tehnică în acea dimineață
Tragedia feroviară din Galați. Sorin Grindeanu: Locomotiva care a cauzat accidentul a avut revizie tehnică în acea dimineață

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că locomotiva care a provocat accidentul de sâmbătă, 25 martie, în urma căruia o persoană a murit, a fost verificată tehnic chiar în dimineața acelei zile.